Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαδήμος: Η στήριξη προς την Κύπρο ενώνει την Ελλάδα
  • [02] Ομήρου: Συστράτευση όλων στον αγώνα για δικαίωση
  • [03] ΥΠΑΜ: Στενή συνεργασία με εταίρους κατά την προεδρία της ΕΕ
  • [04] Ενδεχόμενη αναστολή του νόμου για το ΦΠΑ στις οικοδομές

  • [01] Παπαδήμος: Η στήριξη προς την Κύπρο ενώνει την Ελλάδα

    Τη διαχρονικά αταλάντευτη προσήλωση σύσσωμου του ελληνικού λαού και όλων των πολιτικών του δυνάμεων στην κυπριακή υπόθεση μέχρι την άρση των επιπτώσεων της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974, επαναβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι η στήριξη προς την Κύπρο ενώνει την Ελλάδα.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν αποδέχονται τη διχοτόμηση, ενώ υπογράμμισε ότι το ζητούμενο στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι η μετεξέλιξη και όχι η κατάλυση του κυπριακού κράτους.

    Κάλεσε παράλληλα την Τουρκία, αν έχει πράγματι την πολιτικού βούληση, να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες προς την τ/κ πλευρά ενώ καταδίκασε τις απαράδεκτες απειλές της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Ανερχόμενος στο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσφωνήσει το Σώμα, ο Πρωθυπουργός Παπαδήμος ανέφερε ότι το πράττει αυτό με μεγάλη χαρά, συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, καθώς συνεχίζει μια παράδοση Πρωθυπουργών της Ελλάδας να απευθύνονται στο σώμα των θεσμικών εκπροσώπων του κυπριακού λαού.

    ``Η παράδοση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αδιάρρηκτης σχέσης και του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα. Η στενή συνεργασία των δυο κρατών μας αποτελεί βασική αρχή και σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής``, πρόσθεσε.

    Ο κοινός μας αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, είπε, είναι συνυφασμένος με την προσήλωσή μας στην εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού.

    Για το σκοπό αυτόν, σημείωσε, υποστηρίζουμε σταθερά τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    ``Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, αντί αυτών, άλλα σχήματα, όπως τετραμερή ή πενταμερή, ούτε άλλες μέθοδοι διαπραγμάτευσης, που η Τουρκία κατά καιρούς προωθεί. Απορρίψαμε όλα αυτά τα σχήματα διότι στην πραγματικότητα αγνοούν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ``, σημείωσε.

    Υποστηρίζουμε, συνέχισε, την εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι οποίες μετά την τουρκική εισβολή προκρίνουν, όλες, τη μέθοδο των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και αξιώνουν σεβασμό στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

    Οι ίδιες αυτές αποφάσεις, ανέφερε, αποτελούν και τη βάση εξεύρεσης συμπεφωνημένης λύσης της εσωτερικής διάστασης του Κυπριακού: τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή προσδιορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

    Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα πρέπει, βεβαίως, σημείωσε, να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διασφαλίζει δηλαδή την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια, καθώς και τη συνέχιση της αποτελεσματικής εκπροσώπησης της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η λήξη της κατοχής και του εποικισμού, ανέφερε, αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον κυπριακό ελληνισμό, για την αποκατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων των κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, για την αδιαίρετη κυριαρχία, ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία του κυπριακού λαού.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, η Ελλάδα στηρίζει την εκπεφρασμένη βούληση του Προέδρου Χριστόφια να συνεχίσει τη διαπραγματευτική του προσπάθεια και μετά την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούλιο.

    Συμμεριζόμαστε επίσης πλήρως, σημείωσε, τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία άλλωστε εδράζεται και στην Απόφαση 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού εάν προηγουμένως δεν έχουν επιλυθεί οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

    Αυτές, είπε, περιλαμβάνουν και το εδαφικό, που είναι αλληλένδετο με το περιουσιακό, όπως και το ζήτημα των τούρκων εποίκων.

    Θέλω να επισημάνω εδώ, σημείωσε ο κ. Παπαδήμος, ότι στην επίλυση των καίριων αυτών πτυχών του Κυπριακού, και όχι μόνο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων μιας συνολικής συμφωνίας λύσης, η Άγκυρα μπορεί, αν έχει πράγματι την πολιτική βούληση, να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Γενικότερα, σημείωσε, είναι προφανές ότι το κλειδί μιας συμφωνίας λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα.

    ``Η Τουρκία οφείλει, κατά βάση, να αφήσει ελεύθερο τον κυπριακό λαό. Οφείλει να δεχτεί δηλαδή ότι θεμελιώδης προϋπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού είναι η αποδοχή και αναγνώριση της κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Να αντιληφθεί ότι ζητούμενο της διαπραγμάτευσης αυτής δεν είναι η κατάλυση, αλλά η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους, μέλους του ΟΗΕ και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρόπο που θα διασφαλίζει τη συνέχειά του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα, την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις του, καθώς και τη λειτουργικότητα και τις ουσιαστικές εξουσίες της κεντρικής ομοσπονδιακής Κυβέρνησης``, πρόσθεσε. Η Τουρκία, επιπλέον, σημείωσε, έχει κάθε δυνατότητα αλλά και συμφέρον να επανεξετάσει τις θέσεις της στο θέμα της ασφάλειας.

    Πρέπει να γίνει από τους πάντες αντιληπτό, πρωτίστως δε από την Τουρκία, είπε, ότι στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά οι μεταξύ μας σχέσεις δεν καθορίζονται, δεν μπορούν να καθορίζονται, από τη στρατιωτική ισχύ ή και απειλή, αλλά από το σεβασμό σε ευρωπαϊκές αρχές και αμοιβαίες υποχρεώσεις.

    Και ότι ζητήματα, σημείωσε, όπως εκείνο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ καλύτερα από οιαδήποτε στρατιωτική δύναμη.

    Η Τουρκία, δυστυχώς, είπε, προτιμά να απειλεί με μη επιστροφή της Μόρφου και της Καρπασίας, με μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με παρεμπόδιση των νόμιμων ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ συνεχίζει να αγνοεί και να μην εφαρμόζει τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο.

    Πιστεύουμε, ανέφερε, ότι πρόκειται για αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική, η οποία απλώς οξύνει προβλήματα που θα συνεχίσουν να υφίστανται.

    Και βέβαια, σημείωσε, η διατήρηση και (ακόμη περισσότερο) η αύξηση της έντασης στο πρόβλημα που η Τουρκία έχει δημιουργήσει στην Κύπρο μόνο επιβάρυνση προκαλεί στο ήδη τεταμένο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπου υπάρχει γεωπολιτική αστάθεια.

    Στην τακτική αυτή, συνέχισε, η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν με ειρηνική στάση, ψυχραιμία, προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα αλλά και αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαίων μας.

    Και εδώ υπογραμμίζω, σημείωσε, ότι οι χώρες μας ήταν και είναι παράγοντες ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή αλλά και γενικότερα.

    Η Ελλάδα, είπε ο κ. Παπαδήμος, προσβλέπει στην πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία όμως θα καταστεί εφικτή μόνο μετά την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού.

    Η λύση αυτή, σημείωσε, θα δώσει μεγάλη ώθηση στην πορεία της Τουρκίας προς την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πορεία που στηρίζεται από Ελλάδα και Κύπρο, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί πλήρως προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ``Θέλω, στο πλαίσιο αυτό, να είμαι σαφής προς κάθε κατεύθυνση: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, όπως και ο κυπριακός ελληνισμός, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση``, είπε.

    Τώρα που η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέδειξε, είναι καιρός, επιτέλους, να εφαρμοστούν σε όλο έδαφος της Κύπρου οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μπορούν όλοι οι Κύπριοι να κινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα σε όλο το νησί, απολαμβάνοντας ειρηνικά τις περιουσίες τους και τα οφέλη του μόχθου τους.

    ``Το κοινοτικό κεκτημένο πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Κύπρο όπως ορίζεται από το Πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση``, πρόσθεσε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η πρώτη, ιστορική Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σημειώσει απόλυτη επιτυχία.

    Η Ελλάδα, η οποία έχει την εμπειρία τεσσάρων ιδιαίτερα εποικοδομητικών προεδριών της ΕΕ, είπε, έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Κύπρο για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της και θα πράξει ό,τι άλλο χρειαστεί.

    Από το βήμα αυτό, συνέχισε, θέλω επίσης να επαναλάβω ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις απαράδεκτες απειλές και άλλες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

    ``Tο αναμφισβήτητο δικαίωμα για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υφίσταται εντός του ευρύτερου πλαισίου της θέσπισης και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, υπενθυμίζω, αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου``, πρόσθεσε.

    Η ανακήρυξη και οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ, συνέχισε, αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.

    Από πλευράς μας, σημείωσε, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τους γείτονες της Ελλάδας, εξετάζουμε βεβαίως και το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ.

    ``Στηρίζουμε απόλυτα την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και διαρκή συντονισμό ενεργειών με την Κυβέρνησή σας και στο θέμα αυτό``, πρόσθεσε.

    Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν θετικούς παράγοντες για την επίτευξη μιας συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Πρέπει να υπογραμμίσω, επίσης, σημείωσε ο κ. Παπαδήμος, τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα και στον πόνο που βιώνουν εδώ και 38 χρόνια οι οικογένειες των αγνοουμένων, Ελλαδιτών και Κυπρίων.

    Μας προβληματίζει, σημείωσε, η επιβράδυνση των ερευνών λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται ως προς τη διευθέτηση νομικών και τεχνικών ζητημάτων.

    Επείγει, επίσης, πρόσθεσε, να επιτραπεί η πρόσβαση στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, αλλά και στα αρχεία του τουρκικού στρατού.

    Η Ελλάδα, είπε ο κ. Παπαδήμος, βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα χρόνιων παθογενειών της οικονομίας μας.

    Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε, να υπερβούμε την κρίση και να πλοηγήσουμε την ελληνική οικονομία σε ήρεμα νερά, να επιτύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία που αναπτύσσεται με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς. Όμως, σημείωσε, έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα.

    Η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, είπε, έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους οκτώ ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια (2010 και 2011). Καμία χώρα του ΟΟΣΑ, σημείωσε, δεν έχει πετύχει τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.

    ``Στην ίδια διετία αποκαταστήσαμε το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχαμε χάσει από το 2000 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, και εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουμε ανακτήσει το σύνολο της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας``, πρόσθεσε.

    Με τη νέα δανειακή συμφωνία, συνέχισε, έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2014, και εφαρμόζουμε σήμερα ένα ευρύτατο και φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα.

    ``Το 2012 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Όμως αν μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των στόχων μας, και αν υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε αποφασίσει, αναμένεται ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο ήμισυ του 2013``, πρόσθεσε.

    Δυστυχώς, σημείωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, αυτή η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της οικονομίας συνεπάγεται, για κάποιο χρονικό διάστημα, μεγάλο κοινωνικό κόστος και έχει οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

    Θέλω να ευχαριστήσω, από αυτό το βήμα, είπε, τον κυπριακό Ελληνισμό για την έμπρακτη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των συνεπειών που υφίστανται σήμερα πολλοί Έλληνες.

    Είναι μια σκληρή δοκιμασία, που όμως δεν πρόκειται να κάμψει την απόφαση του ελληνικού λαού, σημείωσε, να υπερασπιστεί την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ``Γνωρίζουμε επίσης ότι λόγω της στενής σύνδεσης των οικονομιών μας, η κρίση στην Ελλάδα έχει αισθητές επιπτώσεις και στην Κύπρο. Συνεπώς, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ελλάδα θα έχει θετική επίδραση και στην κυπριακή οικονομία``, πρόσθεσε.

    Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, συνέχισε, αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία των ακατάλυτων δεσμών των δύο λαών μας που επιβεβαιώνεται με την ισχυρή εκδήλωση αλληλεγγύης.

    ``Πορευόμαστε στο δρόμο της μεγάλης προσπάθειας με σταθερή βούληση, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, με αμείωτη, πάντα, την απόλυτη δέσμευσή μας στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων, μεταξύ των οποίων εξέχουσα και καθοριστική θέση έχει το Κυπριακό``, κατέληξε.

    [02] Ομήρου: Συστράτευση όλων στον αγώνα για δικαίωση

    Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίησή της και δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής την οποία προσφώνησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

    Στη συνεδρίαση παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, Υπουργοί της Κυβέρνησης και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, πρώην Βουλευτές και άλλοι παράγοντες καθώς και μέλη του Διπλωματικού σώματος.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι ο κυπριακός λαός δεν θα λυγίσει και θα πορευθεί με σωφροσύνη και υπευθυνότητα, αλλά και με απόρριψη της λογικής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή και με άρνηση υποχωρήσεων στις όποιες πιέσεις τρίτων, οι οποίοι αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του διεθνούς δικαίου, εξακολουθούν, υιοθετώντας πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, να ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης.

    «Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας. Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια. Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν θα μας οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση μιας λύσης άδικης και ετεροβαρούς», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [03] ΥΠΑΜ: Στενή συνεργασία με εταίρους κατά την προεδρία της ΕΕ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά με τους εταίρους της μέσα σε κλίμα συναίνεσης για να προωθήσει τις πολιτικές της ΕΕ στα διάφορα θέματα, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης στην Ημερίδα για Θέματα Κυπριακής Προεδρία για τα Στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς.

    Ως προεδρία, είπε, θα συνεργαστούμε, επίσης, με καλή θέληση με τα υπό ένταξη κράτη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας και εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί δεν θα είναι πρόβλημα για την Κύπρο, αλλά πρόβλημα της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ίδια την Ε.Ε. Επανέλαβε επίσης ότι «όταν προεδρεύουμε εκπροσωπούμε την Ένωση και δεν υπηρετούμε τις εθνικές μας επιδιώξεις.»

    Ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις από το πρώτο εξάμηνο του 2012 καθώς η Δανία δεν συμμετέχει στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε.

    [04] Ενδεχόμενη αναστολή του νόμου για το ΦΠΑ στις οικοδομές

    Ανοικτό είναι το θέμα της αναστολής εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου περί ΦΠΑ, καθώς η εφαρμογή του, που τέθηκε σε ισχύ από τις 9 Μαρτίου, φαίνεται να έχει δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στους υπεργολάβους.

    Ο τροποποιητικός νόμος, που αποτελεί μέρος του πακέτου προώθησης της ανάπτυξης, προνοεί ότι οι υπηρεσίες στην οικοδομική βιομηχανία (ηλεκτρολογικές και οικοδομικές) δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ όταν πελάτης τους είναι εγγεγραμμένος στην Υπηρεσία ΦΠΑ και αντί αυτού θα διεκδικούν την επιστροφή του φόρου που καταβάλλουν για την αγορά υλικών από την Υπηρεσία ΦΠΑ κάθε τριμηνία.

    Τα προβλήματα αυτά εξετάστηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κατά την οποία επαγγελματικοί Σύνδεσμοι του κλάδου ζήτησαν την αναστολή της εφαρμογής του νόμου, καθώς τους δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η επιλογή της προσωρινής αναστολής της εφαρμογής του νόμου είναι στο τραπέζι μέχρι την εξεύρεση αμοιβαίων ρυθμίσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 April 2012 - 11:29:10 UTC