Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 3/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το θέμα της πορείας των μοτοσικλετιστών και της καταλληλότητας του νερού της Μακεδονίτισσας καθώς και η συνάντηση ομογενών στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, προβάλλονται στο σημερινό Τύπο. Ασχολείται επίσης με την απελευθέρωση των δύο Ε/Κ ψαράδων από τις κατοχικές δυνάμεις, την κράτηση των δύο Ελλαδιτών και τη εκδήλωση μνήμης Αμμοχώστου σήμερα στη Δερύνεια.

    "Ο Αγών" γράφει ότι η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει σχεδόν το σύνολο του δυναμικού της κυπριακής Αστυνομίας λόγω ανησυχιών που έχει τόσο για την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών που θα λάβουν μέρος στην πορεία των μοτοσικλετιστών όσο και για τη διεθνή προβολή του Κυπριακού. Εντοπίστηκε χθες το πρώτο κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας στην Πάφο, ενώ επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι σημειώθηκε μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο, που ανήλθαν στα 13 χθες.

    Η "Αλήθεια" αναφέρεται στις διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και σημειώνει ότι το ΔΗΚΟ δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΗΣΥ αλλά δεν αποκλείει σε τοπικό επίπεδο και συνεργασία με τα άλλα κόμματα. Ελεύθεροι είναι από χθες οι δύο Ε/Κ ψαράδες που απήχθησαν στη θαλάσσια περιοχή Αμμοχώστου από το κατοχικό καθεστώς αφού ψευδοδικαστήριο τους επέβαλε "ποινή προστίμου" 3.000 λιρών Κύπρου, το οποίο δεν πληρώθηκε αφού η "ποινή" είναι με αναστολή.

    Η "Μάχη" γράφει ότι μετά από δραματική παρέμβαση των Υπουργών Εργασίας και Συγκοινωνιών και του Τμήματος της Πολιτικής Αεροπορίας, οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών ανέστειλαν την προγραμματισμένη για σήμερα 48-ώρη απεργία, αφού πήραν διαβεβαιώσεις ότι οι διαφορές που προέκυψαν θα συζητηθούν τη Δευτέρα. Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μεχτιλντ Ρότε εξέφρασε την υποστήριξή της στην πορεία των μοτοσικλετιστών και επανέλαβε ότι είναι ντροπή η Κύπρος να είναι μοιρασμένη. Χαρακτήρισε ''απίστευτο'' το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους μοτοσικλετιστές και τους πολιτικούς.

    Η "Σημερινή" προβάλλει την αξίωση του ελληνικού λόμπυ στις ΗΠΑ για εφαρμογή του ψηφίσματος 550 που προβλέπει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, θέση που έθεσαν ηγέτες της ομογένειας στον Αμερικανό Πρόεδρο κατά τη διάρκεια δείπνου στην Ουάσιγκτον. Γράφει ότι μελέτη τεχνοκρατών που ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις στους μισθούς από την αναπροσαρμογή της ΑΤΑ ετησίως και ανά εξάμηνο αναφέρει ότι η εξασφάλιση των μισθών από την εξαμηνιαία αναπροσαρμογή είναι μεγαλύτερη.

    Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι ελπίζει όπως η επίδραση των ΗΠΑ θα είναι αποφασιστική όχι απλώς για μικρά βήματα όπως ο στρατιωτικός διάλογος αλλά και για την ουσιαστική επίλυση του Κυπριακού και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Γράφει ότι οι αρχές των βρετανικών βάσεων διαβίβασαν στην κυβέρνηση ότι δεν θα καταβάλουν προσπάθειες παρεμπόδισης των μοτοσικλετιστών στην περίπτωση που επιχειρήσουν να μπουν στα κατεχόμενα, ενώ τα ΗΕ πληροφόρησαν τις αρχές της Δημοκρατίας ότι πιθανόν Τούρκοι στρατιώτες να διεισδύσουν στη νεκρή ζώνη και με πυροβολισμούς στον αέρα να προσπαθήσουν να ανακόψουν την πορεία των μοτοσικλετιστών.

    Η "Χαραυγή" αναφέρει ότι πάγια πολιτική του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, είναι η ένταξη όλων των ιδιωτικών πηγών στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας για να ελέγχεται η καταλληλότητα του νερού από το Κρατικό Χημείο. Αναφέρεται στις εκδηλώσεις μνήμης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' με αποκορύφωμα το αυριανό επίσημο μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Κύκκου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την απελευθέρωση δύο Ελλαδιτών που κρατούνται από τις κατοχικές δυνάμεις. Ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα εξέδωσε τριήμερο "διάταγμα" κράτησης των δύο και θα "αποφασίσει" στις επόμενες μέρες αν θα "προσάψει" κατηγορίες στους δύο. Γράφει ότι εντοπίστηκαν δύο νέοι φορείς του AIDS τον Ιούλιο, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των φορέων στους 243 παγκυπρίως.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Saturday, 3 August 1996 - 23:24:55