Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 3/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη καθώς και οι πληροφορίες για τις αποφάσεις, δεσπόζουν της σημερινής ειδησεογραφίας του κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης το επεισόδιο με το άτομο που καρτούσε τουρκική σημαία κατά την παρέλαση, ο τραυματισμός εθνοφρουρού από συνάδελφό του και η πρώτη άσκηση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    "Ο Αγών" με τίτλο "Ο Σημίτης έγινε Χωραίτης" γράφει ότι απονεμήθηκαν χθες στον Ελληνα Πρωθυπουργό τρεις τιμές, ο Μεγαλόσταυρος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το χρυσό κλειδί της Λευκωσίας και ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Τούρκοι προχωρούν στην ανέγερση δύο νέων φυλακίων στην περιοχή των Κεντρικών Φυλακών στη Λευκωσία, αγνοώντας τις υποδείξεις της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και δημιουργώντας νέα τετελεσμένα στην ουδέτερη ζώνη.

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι μετά τις διαβουλεύσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί εισηγήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην προσπέλαση των εμποδίων που έχουν δημιουργηθεί για την πραγματοποίηση του στρατιωτικού διαλόγου. Αναφερόμενη στο επεισόδιο μεταξύ εθνοφρουρών στα Λύμπια, αναφέρει ότι ο Παντελής Πουρκού, ο οποίος έλεγε ότι δεν ήθελε να σκοτώσει το συνάδελφό του, τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση με την κατηγορία απόπειρας φόνου εναντίον του Παντελή Χριστοφή.

    "Η Μάχη" αναφέρει ότι Αθήνα και Λευκωσία καθόρισαν τους επόμενους χειρισμούς για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, το στρατιωτικό διάλογο και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας ότι υπάρχει ομοφωνία σε όλα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο επεισόδιο εμφάνισης τουρκικής σημαίας την ημέρα της παρέλασης και προβάλλει δηλώσεις του Ξενοφώντα Χαραλάμπους ότι την είχε κλέψει από τουρκικό φυλάκιο με πρόθεση να την κάψει.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Σε γερές βάσεις το Δόγμα" αναφέρει ότι μετά την επίσκεψη ουσίας του Ελληνα Πρωθυπουργού είναι πρόδηλο ότι η συνεργασία και η συναντίληψη επιβεβαιώνονται και ενισχύονται. Προσθέτει ότι κατά τις χθεσινές επαφές συζητήθηκαν λεπτομερώς οι εξελίξεις. Αναφέρεται σε καταγγελία που έγινε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι Τ/Κ συνταξιούχος αξιωματικός του ούτω καλούμενου "Τ/κ στρατού" απείλησε να σκοτώσει δύο Ε/Κ εγκλωβισμένους και πυροβόλησε εναντίον τους με πιστόλι. Προβάλλει πληροφορίες ότι το 50% των ρούχων που εισάγονται είναι μάρκες "μαϊμούδες".

    "Ο Φιλελεύθερος" επικαλούμενος πληροφορίες αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ μελετά το ενδεχόμενο να προσκαλέσει στην Αθήνα είτε χωριστά, είτε μαζί, τις ηγεσίες των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου για να συζητήσουν σε μεγαλύτερη έκταση τις απόψεις τους για το Κυπριακό. Αναφέρει ότι Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν ότι το πρώτο βήμα της αναμενόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό θα αφορά στο στρατιωτικό διάλογο και ότι γι' αυτό χθες συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης του θέματος. Γράφει ότι οι συντεχνίες θα καταγγείλουν επώνυμα εργοδότες που "υπενοικιάζουν" και "εμπορεύονται" ξένους εργάτες.

    Η "Χαραυγή" αναφέρει ότι το γενικό συμπέρασμα της διήμερης επίσκεψης Σημίτη είναι ότι ο ΟΗΕ αποτελεί το μόνο φυσικό πλαίσιο στο οποίο αναζητείται ειρηνική λύση του Κυπριακού. Προβάλλει τη δήλωση Σημίτη κατά την ανακήρυξή του χθες σε Επίτιμο Δημότη Λευκωσίας, ότι οραματιζόμαστε την ειρήνη και την ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού και να γκρεμίσουμε τα τείχοι και να φτιάξουμε γέφυρες. Γράφει ότι απόψε θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση για τα 70χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ στο Συνεδριακό Κέντρο.

    Η "Cyprus Mail" προβάλλει τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού ότι σ' αυτό το στάδιο δε θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό ο καθορισμός του κοινού εδάφους που θέτει η πλευρά μας ως προϋπόθεση για έναρξη συνομιλιών. Γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ πραγματοποίησε χθες την πρώτη της στρατιωτική άσκηση από το 1974, στην περιοχή της Δερύνειας, και ότι δεν παρέστησαν αξιωματούχοι του κράτους. Σημειώνει ότι οι κάτοικοι ανησύχησαν γιατί δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 3 October 1996 - 3:24:41