Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 6/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το θέμα του μορατόριουμ για τις υπερπτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροπλάνων και οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, η κατάθεση των προϋπολoγισμών για το 1997 στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης σε ίδρυμα νοητικά στερημένων ατόμων στη Λεμεσό, η παραπαιδεία και οι πρόσφατες βροχές "χρυσάφι" είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό πρωϊνό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει ότι αποκλειστική αποστολή του Αμερικανού αξιωματούχου Κέρι Κάβανο στη Λισσαβώνα ήταν η συζήτηση του θέματος του μορατόριουμ και προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι η Κύπρος δε θα δεχθεί κανένα έλεγχο από την Τουρκία πάνω στους εξοπλισμούς της. Χαρακτηρίζει τη σημερινή ημέρα "κρίσιμη" για τον τομέα της υγείας, γιατί η Μικτή Επιτροπή Προσωπικού θα έχει συνάντηση με τον κλάδο των νοσηλευτών για το θέμα.

Η "Αλήθεια" προβάλλει δήλωση του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η Αθήνα εξετάζει με καλή πίστη την πρόταση Κάβανο για το μορατόριουμ επειδή είναι προς το συμφέρον της να το πράξει. Γράφει ότι η ποσότητα νερού που εισέρρευσε στα φράγματα από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είναι μικρή, σε σύγκριση με τις υδατικές ανάγκες της Κύπρου, αλλά αν αυτές συνεχίσουν τις επόμενες μέρες το πρόβλημα θα απαμβλυνθεί σε κάποιο βαθμό, προσθέτει.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Στα μαχαίρια ΟΕΛΜΕΚ-Υπουργείο Παιδείας" γράφει ότι η παρακολούθηση εκπαιδευτικών από κλιμάκια της Αστυνομίας καθώς και η δίωξη ζεύγους καθηγητών, έχουν δυναμιτίσει τις σχέσεις μεταξύ του Υπουργείου και της οργάνωσης η οποία αποφάσισε τη λήψη μέτρων. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κατά την παρουσίαση των προϋπολογισμών του κράτους, σύμφωνα με τις οποίες οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας διαγράφονται καλύτερες για το 1997, δεδομένου ότι θα συνεχισθεί η πολιτική ανάπτυξης και σταθεροποίησης.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Τέρμα στην παραπαιδεία" αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, με την οποία η οργάνωση των καθηγητών κατηγορεί την Αστυνομία για απαράδεκτη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ως κοινών εγκληματιών. Αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για το θέμα των υπερπτήσεων και γράφει ότι η Αγκυρα ζήτησε όπως διατηρήσει το μονομερές δικαίωμα, κατά τη διάρκεια του μορατόριουμ, για ανάληψη μέτρων κατά της Κύπρου εάν ενοχληθεί από τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Αστυνομία εξετάζει υπόθεση εναντίον του Προέδρου του ιδρύματος "Αγιος Στέφανος" στη Λεμεσό για παράνομη συνουσία με μία ενήλικα τρόφιμο, 36 χρονών, και άσεμνη επίθεση εναντίον δύο τροφίμων ενήλικων κοριτσιών. Γράφει ακόμη ότι κατά την παρουσίαση των τριών προϋπολογισμών του κράτους, ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για σπάταλη συμπεριφορά, υπερκατανάλωση και ακόρεστη επιδειξιομανία, καλώντας όλους να προσγειωθούν και να μην τα θέλουν όλα από το κράτος.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Δέχθηκε Μορατόριουμ ο Κληρίδης" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέψευσε τον εαυτό του, όταν επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε με τους Αμερικανούς για την απαγόρευση των υπερπτήσεων, αλλά υπήρξε διαφωνία στη χρονική διάρκεια του μορατόριουμ. Γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ελληνες δημοσιογράφους, πριν από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, εξέφρασε δυσφορία και άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο Κληρίδη, γιατί δε συζήτησε με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το θέμα των υπερπτήσεων πριν μεταβεί στη Λισσαβώνα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κατά τη χθεσινή παρουσίαση των τριών προϋπολογισμών του κράτους, σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος, παρά τον αργό ρυθμό ανάπτυξης, αναμένεται ότι θα πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ μέχρι το τέλος του χρόνου. Γράφει ακόμη ότι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρντ βρίσκονται στην Κύπρο σε μια προσπάθεια σύλληψης και του τελευταίου από τρεις Τ/Κ που κατηγορούνται για το φόνο επίσης Τ/Κ εμπόρου ναρκωτικών που δολοφονήθηκε στη Βρετανία.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου και ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης των υπερπτήσεων. Γράφει ότι ο Εκπρόσωπος της ιρλανδικής Προεδρίας για την Κύπρο Κέστερ Χίλσιπ ολοκλήρωσε τις επαφές του στο νησί και εξέφρασε αισιοδοξία ότι το 1997 θα είναι το έτος της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Friday, 6 December 1996 - 9:24:42 UTC