Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 21/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Θέματα που άπτονται της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, σχόλια για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το θέμα των αγνοουμένων προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Ασχολείται επίσης με το Κυπριακό, τις επιπτώσεις των δημοτικών εκλογών και άλλα εσωκομματικά.

Ο "Αγών" γράφει ότι η Ρωσία επαναβεβαίωσε ότι δεν θα διακοπεί η συνεργασία που αφορά στην αγορά ρωσικού οπλισμού από την Κύπρο για τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Λεμεσού Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ επιδιώκει τροποποίηση του Συντάγματος για να εξυπηρετηθεί ο Χριστόδουλος Βενιαμίν.

Η "Αλήθεια" προβάλλει επικρίσεις του βουλευτή Τάκη Χατζηδημητρίου εναντίον της ΕΔΕΚ που περιλαμβάνονται σε εισήγησή του προς τη συνδιάσκεψη του κόμματος, η οποία προγραμματίζεται για το Φεβρουάριο. Ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρεται σε "βαθιές διαιρέσεις και αντίπαλα στρατόπεδα" στο κόμμα. Προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι ξένοι θεωρούν την κατάσταση στην Κύπρο σαν ένα ηφαίστειο το οποίο μπορεί να εκραγεί.

Η "Μάχη" αναφέρεται στη χθεσινή τελετή απονομή του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών κατά την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την οικονομία με κύριο πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό τομέα και διενέργεια επενδύσεων και ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων διεύθυνσης. Αλλού αναφέρει ότι οι βουλευτές Μάρκος Κυπριανού, Ανδρούλα Βασιλείου και Κατερίνα Παντελίδου, θα συναντηθούν και θα προγευματίσουν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ το Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον. Στο μεταξύ ο πρέσβης των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ επανέλαβε χθες μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι ο Πρόεδρος Κλίντον αναμένει να εργασθεί σκληρά για την Κύπρο.

Η "Σημερινή" γράφει ότι επιστρέφει σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης αλλά δεν ενδείκνυται να επαναδραστηριοποιηθεί πριν το τέλος του Ιανουαρίου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι φέρει ευθύνη για την κακή επίδοση του κόμματος στις δημοτικές εκλογές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εργάζονται για την ετοιμασία ιδεών που θα παρουσιαστούν στις δύο πλευρές με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών σε ακανθώδη ζητήματα ενώ οι δύο πλευρές θα πρέπει να δώσουν ενδείξεις καλής θέλησης και συνεργασίας.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τη Ρωσία να μην προμηθεύσει στην κυπριακή κυβέρνηση το αντιαεροπορικό/ αντιπυραυλικό σύστημα S300 γιατί θεωρείται σαν αποσταθεροποιητικό όπλο αφού πιστεύεται ότι η τουρκική πλευρά θα λάβει αντίμετρα. Αλλού γράφει ότι το αδυσώπητο πρόσωπο του Αττίλα διαφάνηκε χθες για ακόμη μια φορά όταν παρεμπόδισαν παιδιά εγκλωβισμένων να μεταβούν στην Καρπασία να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με τους γονείς τους. Οι Τούρκοι επίσης δεν άφησαν και πάλι τη δασκάλα Ελένη Φωκά να έλθει στις ελεύθερες περιοχές.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία λόγω των πληροφοριών ότι ο απερχόμενος Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι έχει αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ζητώντας τη διαγραφή 922 κληρωτών και εφέδρων στρατιωτών από τον κατάλογο των αγνοουμένων. Γράφει επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, δηλώνει ότι η απόφαση στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου αποτελεί νομική νίκη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα για τροποποίηση του Συντάγματος σε σχέση με την αναγκαιότητα διεξαγωγής αναπληρωματικής εκλογής. Αναφέρεται επίσης στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι όσο το περισσότερο εξοπλιζόμαστε τόσο το λιγότερο θα πρέπει να ανησυχούμε.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Saturday, 21 December 1996 - 8:24:44 UTC