Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 25/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις του Βρετανού σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, οι αντιδράσεις που προκαλούν οι προγραμματισμένες ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ΑΤΑ, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου με τις οποίες τονίζει ότι τυχόν κτυπήματα της Τουρκίας θα ανταποδίδονται. Αλλού γράφει ότι σε αναβρασμό βρίσκονται οι περιβαλλοντιστές και οι κάτοικοι του Ακάμα λόγω των προγραμματιζόμενων ασκήσεων των Βρετανών στον Ακάμα, οι οποίες θα αρχίσουν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν πέντε μέρες.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στην απειλή νέας υποτροπής στις σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων, λόγω ενόχλησης του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, από δηλώσεις του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιαννάκη Κασουλίδη. Αλλού γράφει ότι ΗΠΑ και Βρετανία συνεχίζουν να επιμένουν στο θέμα του μορατόριουμ των πτήσεων, ενώ εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να εστιασθεί η προσοχή στις πολιτικές αντί στις στρατιωτικές πτυχές του Κυπριακού.

"Η Μάχη", γράφει ότι με την ανοχή των ΗΠΑ και των Βρετανών, η Αγκυρα στέλλει σήμερα τρία σκάφη του πολεμικού ναυτικού της στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και επικαλείται Τ/κ εφημερίδες ότι ετοιμάζεται μεγάλη υποδοχή. Αλλού επιρρίπτει ευθύνες στους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας γιατί δεν ανέστειλαν την άδεια λειτουργίας σε σχολή-φάντασμα δίνοντας την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες της να φέρνουν ανεξέλεγκτα στην Κύπρο αλλοδαπούς εργάτες τους οποίους δήλωναν φοιτητές.

"Η Σημερινή" αναφέρεται σε πόρισμα καταπέλτη, όπως το χαρακτηρίζει, της Αστυνομίας, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για το θάνατο του 18χρονου εθνοφρουρού Κώστα Ζαβρού στους υπαλλήλους της εταιρίας MEDCON CONSTRUCTIONS LTD και του Τμήματος Δημοσίων Εργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών γιατί παράλειψαν να εκτελέσουν το καθήκον τους. Αλλού, επικαλούμενη κύκλους του Δημαρχείου Λευκωσίας, περιγράφει ως απελπιστική την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Εργατικού βουλευτή Ρόμπιν Κουκ με τις οποίες προτείνει εκ περιτροπής προεδρία σε μια ομόσπονδη Κύπρο και ψηλό βαθμό αυτονομίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης υπέβαλε χθες στους κοινωνικούς εταίρους συμβιβαστική πρόταση για την ΑΤΑ, που δεν επιδέχεται καμιά τροποποίηση.

Η "Χαραυγή" προβάλλει επίσης την πρόταση Κουκ για εκ περιτροπής προεδρία και σημειώνει τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Βρετανός σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών για την έλλειψη άμεσης επαφής μεταξύ Κληρίδη Ντενκτάς. Αλλού προβάλλει ανακοίνωση των οργανώσεων νεολαίας ΕΔΟΝ, ΕΔΕΝ και ΟΝΕΔ για οργάνωση εκδηλώσεων αύριο σε διαμαρτυρία στην "ανιστόρητη προσπάθεια ηρωοποίησης του Γρίβα".

Η "Cyprus Mail", επικαλούμενη διπλωματικές πηγές γράφει ότι η Κύπρος διακινδυνεύει να χάσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση με στόχο την πρόληψη και καταστολή ενεργειών που είναι δυνατό να επηρεάσουν ουσιωδώς την τιμή των κινητών αξιών.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Saturday, 25 January 1997 - 11:24:43 UTC