Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Πρωϊνού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1997 (ΚΥΠΕ)

Η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία ισχυρίζεται ότι στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα παράνομου χρήματος, η περιοδεία του ΥΠΕΞ σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άλλα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, καθώς και ο θάνατος του Κρίτωνα Τορναρίτη, απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο "Αγών" χαρακτηρίζει προκλητική την έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που κατατάσσει την Κύπρο στην κατηγορία χωρών υψηλής προτεραιότητας αναφορικά με το θέμα του ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Προβάλλει, επίσης, ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας πείνας του Μιχάλη Μηνά, από την περασμένη Κυριακή, ο οποίος ζητεί τη διακρίβωση της τύχης του αγνοούμενου αδελφού του.

Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στην ετήσια έκθεσή του για το "Διεθνή Ελεγχο των Ναρκωτικών", υποστηρίζει ότι η Κύπρος αποτελεί σημείο συνάντησης διακινητών ναρκωτικών, αλλά αναγνωρίζει ότι οι Κύπριοι δεν παράγουν και δεν καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ναρκωτικών. Γράφει, επίσης, ότι αρχίζει την Τρίτη ενώπιον του Εκλογοδικείου η εξέταση της προσφυγής του Μιχάλη Παφιτανή εναντίον των διαδικασιών για την πλήρωση της βουλευτικής έδρας του Δημήτρη Κοντίδη από τον Χριστόδουλο Βενιαμίν.

Η "Μάχη" γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου εξέφρασε έκπληξη με την έκθεση των Αμερικανών, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει νόμο σχετικά με το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, έχει ήδη παρει πολλά μέτρα και βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης επιπρόσθετων και πιο λεπτομερών οδηγιών. Αναφέρεται, επίσης, στο θάνατο χθες, σε ηλικία 94 ετών, του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Κρίτων Τορναρίτη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" αναφέρει ότι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να προσφέρουν σημαντικά "δώρα" στην Τουρκία, που αφορούν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ως αντάλλαγμα της αποδοχής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Γράφει, επίσης, ότι κατά την περιοδεία του στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα, ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα μεταφέρει νέα πρόταση για τις εγγυήσεις στην Κύπρο.

Η "Σημερινή" γράφει ότι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα παρουσιάσει βρετανικό πλαίσιο ιδεών για λύση του Κυπριακού και ότι το "ακανθώδες" θέμα της κυριαρχίας θα συζητηθεί μόνο στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Σε άλλο θέμα υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Εθνη επείγονται να κλείσει το θέμα των αγνοουμένων, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο σε οποιεσδήποτε προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρει ότι οι ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές εισέρχονται σε φάση ουσιαστικών συναλλαγών, ότι το ΑΚΕΛ θα προτείνει συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων και ότι η ΕΔΕΚ θα καταθέσει δικό της πρόγραμμα και την υποψηφιότητα του Προέδρου της Βάσου Λυσσαρίδη. Προβάλλει, επίσης, δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση ότι ο ΔΗΣΥ θα διαδραματίσει το ρόλο του ενωμένο, παρά τους κλυδωνισμούς που παρουσιάζονται με τις συζητήσεις που γίνονται σήμερα.

Η "Χαραυγή" επικρίνει την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, επικαλούμενη έρευνα, σύμφωνα με την οποία ποσοστό 39,4% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο χειροτέρευσε. Γράφει, επίσης, ότι ο ΥΠΕΞ αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βόννη και τη Χάγη, όπου θα συναντηθεί με ομολόγους του και θα συζητήσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και την εμπλοκή που δημιουργήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τραπεζας προκάλεσε οποιονδήποτε έχει συγκεκριμένα στοιχεία για ξέπλυμα παράνομου χρήματος στην Κύπρο, περιλαμβανομένου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, να τα καταθέσει, ώστε να διερευνηθούν. Αναφέρει, επίσης, ότι λεγόμενο "στρατιωτικό δικαστήριο" στα κατεχόμενα αναμένεται αύριο να λάβει απόφαση σχετικά με την υπόθεση του 23χρονου Σάββα Σιδερένου, ο οποίος απήχθη από τα κατοχικά στρατεύματα στις 21 Φεβρουαρίου, όταν έχασε τον προσανατολισμό του και εισήλθε στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 2 March 1997 - 10:24:44 UTC