Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/03/1997 (ΚΥΠΕ) Η κατάσταση στην Αλβανία και το κύμα φυγής από τη χώρα κυριαρχεί και σήμερα στον Κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι δηλώσεις Κέρι Κάβανο για το Κυπριακό, η αναμενόμενη σσυνάντηση Κόφι Ανάν - Ραούφ Ντενκτάς τον Απρίλιο, τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ, οι προεδρικές εκλογές και οι συλλήψεις παράνομων εργατών.

"Ο Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα, με τις οποίες ξεκαθαρίζει ότι θα είναι οριστικά υποψήφιος για την Προεδρία του κόμματος. Σε άλλη είδηση γράφει, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά από την Τουρκία δέσμευση για διαφοροποίηση της πολιτικής της στο Κυπριακό, σε αντάλλαγμα καθορισμού συγκεκριμένης ημερομηνίας για την ένταξή της στην ΕΕ.

Η "Αλήθεια" επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι ιρακινό πετρέλαιο θα αρχίσει να ρέει σε αφθονία από τον προσεχή Απρίλιο στην κυπριακή αγορά και σημειώνει ότι θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται αγορά ιρακινού πετρελαίου από τα γεγονότα στον Περσικό Κόλπο το 1991. Αλλού γράφει, ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη θα συναντηθούν στη Γενεύη ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

"Η Μάχη", επικαλούμενη δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου Κέρι Κάβανο στο ΚΥΠΕ, γράφει ότι αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού. Αλλού, αναφερόμενη γράφει ότι "οργιώδες" όπως το χαρακτηρίζει παρασκήνιο, αναπτύσσεται στον ΔΗΣΥ, με τα στελέχη που ενδιαφέρονται για τα ηγετικά πόστα να μετρούν τις δυνάμεις τους ενόψει της Εκλογικής Συνέλευσης του Ιούνη.

"Τα Νέα" αναφέρονται στα τρία χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη και δημοσιεύει συνέντευξη του Κούρδου αγωνιστή Τσετίν Χασάν στην οποία εξαίρει την προσφορά του ήρωα. Σε άλλη είδηση, προβάλλει δηλώσεις του Ελληνα Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γιώργου Παπανδρέου με τις οποίες σημειώνει ως στοιχεία που παρεμποδίζουν την είσοδο της Αγκυρας στην ΕΕ, τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.

"Η Σημερινή", αναφέρεται σε κρίσιμη εβδομάδα που αρχίζει αύριο στο ΔΗΣΥ με ξεκαθάρισμα του σκηνικού με τους υποψηφίους, ενώ αναμένεται να χυθεί περισσότερο φως στους λόγους που οδήγησαν σε παραίτηση του Πρόεδρο του κόμματος, Γιαννάκη Μάτση. Αλλού γράφει, ότι την παραμονή τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στην Κύπρο προτείνει η Τουρκία, σημειώνοντας ότι τη θέση αυτή ευνοεί η Βρετανία.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι "οι εξελίξεις στον ΔΗΣΥ αλλάζουν το σκηνικό" σημειώνοντας ότι επιβραδύνουν τις ζυμώσεις ενόψει των Προεδρικών εκλογών και στην αντιπολίτευση. Προσθέτει ότι στο Προεδρικό φτάνουν μηνύματα, ότι βλάπτεται η υποψηφιότητα Κληρίδη με τα όσα γίνονται στον ΔΗΣΥ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι κυπριακές και ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν μεταλλεία στην Κύπρο και σημειώνει ότι ενδιαφέρονται να ερευνήσουν τις περιοχές Τρούλλων και Τροόδους.

"Η Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια σε σεμινάριο του κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις οποίες χαρακτηρίζει τη μάχη για τις προεδρικές εκλογές "από τις πιό σκληρές". Αλλού, επικαλούμενη πληροφορίες της, ισχυρίζεται ότι μελετάται σοβαρά η πρόταση για επάνοδο του Προέδρου Κληρίδη στην ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μελετά το ενδεχόμενο πώλησης των μετοχών της εκκλησίας στην Ελληνική Τράπεζα και αναφέρει ότι η τιμή τους σημείωσε αύξηση την εβδομάδα που πέρασε. Για την εκστρατεία της Αστυνομίας για την πάταξη των παράνομων εργατών, γράφει ότι 16 αλλοδαποί και εφτά Κύπριοι εργοδότες συνελήφθησαν χθες.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 16 March 1997 - 14:48:22 UTC