Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/10/1997 (ΚΥΠΕ) Η κινητοποίηση του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και οι επαφές που αναμένεται να έχει στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, οι ισχυρισμοί του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ότι κινηματογράφησε την αεροπορική βάση της Πάφου και οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. των ΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" στο κύριο του θέμα, κάτω από τον τίτλο "Ο Χόλμπρουκ κινητοποιείται", γράφει ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αρχίζει παρασκηνιακές επαφές στη Νέα Υόρκη, όπου αυτό το μήνα θα βρίσκονται ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, αναμένει ότι στα μέσα του Οκτώβρη θα πάρει την τελική απάντηση του Προέδρου Κληρίδη, αναφορικά με την απόφασή του για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

Η "Αλήθεια" στο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο "Μετά τις προεδρικές εκλογές η μεγάλη προσπάθεια για λύση", γράφει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μόνιμου Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ των ΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, καμιά μεγάλη προσπάθεια για τη συνολική λύση του Κυπριακού δεν θα υπάρξει, παρά μόνο μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η σημερινή μέρα τιμάται διεθνώς σαν Ημέρα Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων, όμως ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού δέχθηκε παράπονα τουριστών για περιπτώσεις κακομεταχείρισης ζώων στην Κύπρο.

"Η Μάχη" τιτλοφορεί το βασικό της θέμα "Ετσι μπήκα στη βάση της Πάφου" και αναφέρει ότι ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ισχυρίζεται ότι με τη βοήθεια ξένου διπλωμάτη δυτικής χώρας και Ε/Κ δημοσιογράφου κινηματογράφησε την στρατιωτική αεροπορική βάση της Πάφου. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα στο θέμα των αγνοουμένων, μετά τη συνάντηση Χριστόπουλου - Τατάρ, στην οποία θα γίνει ανταλλαγή στοιχείων για τους αγνοούμενους.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Μάχη για τα εκατομμύρια των ασφαλιστικών εταιρειών" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Καζαμία για οικονομικές ατασθαλίες στις εμπορικές Τράπεζες. Ο κ. Καζαμίας ζητά όπως τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα έχουν το δικαίωμα να δέχονται καταθέσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες όπως και οι εμπορικές Τράπεζες, προσθέτει. Η "Σημερινή αναφέρεται σε δήλωση του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ότι αν και η Κύπρος δεν είναι Βοσνία, η διαπραγμάτευση θα είναι τύπου "Βοσνίας".

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Λευκωσία φαίνεται συγκρατημένη και επιφυλακτική έναντι των προθέσεων Χόλμπρουκ για προώθηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ε/Κ, Τ/Κ και τρίτων. Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου όσο και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, δήλωσαν ότι στόχος είναι η προσέλκυση αμερικανικών κεφαλαίων. προσθέτει, ενώ ο ΥΠΕΞ είπε ότι δεν θα πρέπει να αναμιγνύονται τα εμπορικά με τις προσπάθειες για λύση. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι 600 ακόμη άτομα θα επισκεφθούν την κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Γελοιοποίηση" αναφέρει ότι ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ άφησε εκτεθειμένους την κυβέρνηση και τις αρχές ασφάλειας, αφού κινηματογράφησε την αεροπορική στρατιωτική βάση της Πάφου. Γράφει επίσης ότι οδυνηρό αναμένεται να είναι το στρατηγικό σχέδιο των Κυπριακών Αερογραμμών, για μείωση των κόστων παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας, προς επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι η κυβέρνηση δεν είχε οποιεσδήποτε επαφές με την τουρκική πλευρά σχετικά με πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μεταφέρει νερό από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο, στο πλαίσιο του έργου "Νερό για ειρήνη". Το έργο αναμένεται, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, να ικανοποιήσει τις ανάγκες ολόκληρης της Κύπρου. Η "CM" προβάλει επίσης τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκου Κόση, ότι το νομοσχέδιο για νομιμοποίηση των εμπορικών συναλλαγών με τα κατεχόμενα θα βοηθήσει την Αστυνομία να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 4 October 1997 - 8:24:43 UTC