Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 6 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/11/1997 (ΚΥΠΕ) Η πρώτη συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού και η Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, που σηματοδοτείται με τη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στο τρίγωνο Αιγαίου - Κύπρου - Τουρκίας, αποτελούν τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμη τη χθεσινή πρώτη κυνηγετική εξόρμηση, αλλά και τη χθεσινή, για πρώτη φορά, τέλεση και δεύτερης Θείας Λειτουργίας της Κυριακής, στη Λεμεσό.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Καθοριστική συνάντηση" αναφέρεται στην πρώτη σημερινή συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού, μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ να εισηγηθεί στην Κεντρική του Επιτροπή διακοπή της συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ. Γράφει ακόμη ότι με τραυματισμούς σημαδεύτηκε η πρώτη εξόρμηση των σαρανταπέντε περίπου χιλιάδων κυνηγών.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Δεν αναμένονται εκπλήξεις" αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης. Γράφει ακόμη ότι η συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού ίσως επιφέρει κάποια κοινή προσέγγιση στο θέμα του χρόνου αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση.

"Το Θάρρος" έχει κύριο τίτλο "Τορπίλη" και γράφει ότι οι Τούρκοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν τη Διαβαλκανική Συνάντηση Κορυφής στην Κρήτη, ενώ συγχρόνως προβαίνουν σε επίδειξη ισχύος στην Κύπρο, προσγειώνοντας F-16 στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Γράφει ακόμη ότι πρωτοτύπησε ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στη Λεμεσό, αφού άρχισε να τελεί και δεύτερη κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

"Η Σημερινή" γράφει ότι η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει καθεστώς τρόμου στο χώρο του Αιγαίου και της Κύπρου, την στιγμή που Σημίτης και Γιλμάζ θα σφίγγουν τα χέρια στην Κρήτη, με τη διακλαδική άσκηση "Ταύρος '97", η οποία αποτελεί επέκταση της υπό εξέλιξη τουρκικής άσκησης "Αποφασιστικότητα '97". Σε άλλο σημείο γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, η Βρετανία επιχειρεί να ελέγξει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μέσω της Γραμματείας των ΗΕ, αλλά και από το βήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Ο Φιλελεύθερος" επικαλούμενος πληροφορίες του γράφει ότι Βρετανία, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζονται πρόταση για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, με βάση την οποία το ψευδοκράτος "να μπει στο ψυγείο", αλλά οι δύο πλευρές να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τουρκικά πολεμικά σκάφη κατέπλευσαν χθες στο κλειστό λιμάνι της Κερύνειας, προκειμένου να πάρουν μέρος στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις "Αποφασιστικότητα" και "Ταύρος".

Η "Χαραυγή" αναδημοσιεύει πληροφορίες του "Βήματος" των Αθηνών, οι οποίες αναφέρουν ότι η συνάντηση κορυφής Σημίτη - Γιλμάζ, στην Κρήτη, θα πραγματοποιηθεί βάσει κειμένου που έχει προετοιμάσει η Ουάσιγκτον και το έχει ήδη υποβάλει στην Αθήνα και την Αγκυρα. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται σε συνέντευξη του Δημήτρη Χριστόφια σε εβδομαδιαία εφημερίδα, στην οποία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου προσελκύει ψηφοφόρους όχι μόνον από το χώρο του ΑΚΕΛ, αλλά και ευρύτερα απ' όλο τον πολιτικό χώρο της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 3 November 1997 - 11:54:55 UTC