Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 5 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1997 (ΚΥΠΕ) Η προεδρολογία σε σχέση κυρίως με το θέμα του αν θα υποβάλει ή όχι υποψηφιότητα ο Αλέκος Μαρκίδης, η συνέντευξη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Αλέκος Μαρκίδης αφήνει ανοικτό το παράθυρο για πιθανή υποψηφιότητά του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αγκυρα προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση ή φόρμουλα που θα ακυρώνει συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 24 τρέχοντος μηνός.

Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι όλο το παρασκήνιο για τις προεδρικές εκλογές και κυρίως για την επόμενη κίνηση του ΔΗΚΟ σε σχέση με τις επιλογές του, περιστρέφεται τα τελευταία 24τράωρα γύρω από το Γενικό Εισαγγελέα. Ακόμη γράφει ότι ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε πως θεωρεί αδιανόητο να υπάρξει στρατιωτική ενέργεια στο Αιγαίο και πως συνεπώς δεν πρέπει να ανησυχούμε.

"Το Θάρρος" γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κύπρος "συμμετέχει" στο διεθνές κύκλωμα μαφίας λαθρεμπορίου τσιγάρων μαϊμού αναμεμιγμένων με αυθεντικά, τα οποία από τη Λεμεσό παίρνουν το δρόμο για μια περιοχή έξω από το Ικόνιο της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε συνέντευξη του ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτοφ αναφέρει ότι οι S300 είναι έτοιμοι και το καλοκαίρι παίρνουν το δρόμο για την εγκατάστασή τους στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" γράφει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός προχωρεί με το μηχανισμό του στην προεκλογική εκστρατεία για επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη και εκτιμά ότι λιγοστεύουν οι πιθανότητες για υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η απαλλαγή νεοσυλλέκτων από τη στρατιωτική θητεία λόγω ψυχολογικών και ψυχιατρικών προβλημάτων, εξελίσσεται σε "γάγγραινα" για την Εθνική Φρουρά, εξαιτίας της ήδη υπάρχουσας λειψανδρίας στο Σώμα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έχει ζητήσει από την Αθήνα να εγκαταλείψει, στο παρόν στάδιο, τον όρο ότι πρέπει να υπάρξει τουρκική χειρονομία στο Κυπριακό, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη μόνιμη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, αλλά προσφέρει στην Αθήνα τουρκική δήλωση για αποδοχή της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου στα ελληνοτουρκικά. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις για τα στρατιωτικά γυμνάσια των Βρετανών στον Ακάμα και γράφει ότι οι Βρετανοί δεν είχαν εμφανιστεί εκεί μέχρι αργά το βράδυ.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι από στελέχη του Δημοκρατκού Συναγερμού και του Προεδρικού, ασκούνται έντονες πιέσεις προς τον Αλέκο Μαρκίδη, ώστε αυτός να εγκαταλείψει κάθε ιδέα για υποβολή υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η ρωσική αστυνομία συνέλαβε προχθές στη Μόσχα δέκα Κύπριους φοιτητές με την κατηγορία της διοργάνωσης παράνομης συγκέντρωσης, την ώρα που πραγματοποιούσαν πορεία καταδίκης του ψευδοκράτους, οι οποίοι αργότερα όμως αφέθηκαν ελεύθεροι.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 17 November 1997 - 12:05:49 UTC