Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 5 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο προβληματισμός γύρω από πιθανή υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη στις προεδρικές και οι χθεσινές βροχές σε όλη την Κύπρο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει ότι παρατείνεται η εκκρεμότητα στο πολιτικό πεδίο, ενώ ο Αλέκος Μαρκίδης θα αποφασίσει κατά πόσο θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, τέλη Νοεμβρίου. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις οποίες θα αποπεμφθεί από το ΔΗΣΥ, όποιο στέλεχος του κόμματος είναι αντίθετο με την υποψηφιότητα Κληρίδη.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, θέτει τέσσερις όρους για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ οι ΗΠΑ θέτουν στην Τουρκία το Κυπριακό σαν όρο, για τη δική της ευρωπαϊκή πορεία. Αλλού γράφει ότι οι χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές θεωρούνται αρκετά ευεργετικές για τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα, αλλά προκάλεσαν αρκετά προβλήματα, αφού πλημμύρισαν σπίτια και υποστατικά.

"Η Μάχη" εκτιμά ότι μηδενίστηκαν οι πιθανότητες υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη στις προεδρικές, αλλά αυξάνονται εκείνες του Σπύρου Κυπριανού, ενώ η όποια συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, μετατίθεται στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Αλλού γράφει ότι η Ελλάδα αποφάσισε να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα με αγορά αεροσκαφών και αρμάτων μάχης, αλλά και πυραυλικών συστημάτων που θα είναι Patriot ή S - 300.

"Η Σημερινή" στο βασικό της θέμα με τίτλο "Εντονη προεργασία για τις συνομιλίες την 1η Μαρτίου", αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται συστηματικά, διαμορφώνοντας δικά τους κείμενα για να τα παρουσιάσουν όταν αρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι ο αναλογιστής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εισηγείται αύξηση της εισφοράς προς το ταμείο, μετά το 2000.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Εντονη αντίδραση για τις υποδείξεις Χάνεϊ", γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από το περιεχόμενο της συνέντευξης του Βρετανού διπλωμάτη στο "Φ" και εκτιμά ότι στοχεύει στον εξευμενισμό του Ντενκτάς. Αλλού προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη ότι εκτός του κόμματος θα είναι όσοι αντιταχθούν στον Κληρίδη.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Μην παραπλανάτε το λαό", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η οποία σχολιάζει την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς τα όσα ανέφερε ο ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας στη δημοσιογραφική του διάσκεψη, και γράφει ότι η πορεία της οικονομίας είναι "καθοδική", λόγω, όπως υποστηρίζει, των "ερασιτεχνικών" χειρισμών της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε ανησυχίες στο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στο Λονδίνο, για τις τουρκικές απειλές σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι δυο Βρετανοί στρατιώτες που υπηρετούν στη βάση Δεκέλειας, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για ζημιές σε ξενοδοχείο στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας, την περασμένη Κυριακή. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η βιομηχανία "Πήττας" έχει υπογράψει συμφωνία με την "Πίτσα Χατ" για προμήθεια χαλλουμιού σε 163 εστιατόρια της αλυσίδας στη Μέση Ανατολή.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΚ/ΓΠ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 20 November 1997 - 11:58:41 UTC