Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1998 (ΚΥΠΕ) Οι αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ, το θέμα της τιτλοποίησης προσφυγικών κατοικιών και η καταστροφή τοιχογραφιών της εκκλησίας της Αγίας Νάπας, είναι μερικές από τις κύριες ειδήσεις στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Ο "Αγών" υπό τον τίτλο "Εγκληματική αμέλεια κατέστρεψε τις τοιχογραφίες της Αγίας Νάπας" γράφει πως η καταστροφή από τη Μητρόπολη Λεμεσού των τοιχογραφιών της Εκκλησίας της Αγίας Νάπας "τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα λόγω της σπανιότητάς τους, αφού ήταν Αναγεννησιακής μορφής, δηλαδή δυτικότροπες." Αναφέρεται, ακόμη, στη διαπίστωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη, πως υπάρχει "σύγχυση" στις τοποθετήσεις των Αμερικανών για το αδίεξοδο στο Κυπριακό.

Η "Αλήθεια" με τον τίτλο "Δεν αποχωρεί ο Σπύρος" αναφέρεται σε αμηχανία που επικρατεί στο ΔΗΚΟ λόγω της πίεσης που δέχεται ο Πρόεδρος του κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, να αποχωρήσει από το αξίωμα του Προέδρου, αλλά και λόγω της μη αποδοχής του ιδίου να "αποχωρήσει ομαλά." Γράφει, επίσης, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε πως οι τίτλοι που παραχώρησε σε 10.000 προσφυγικές οικογένειες θα ανήκουν σ' αυτές "τελεσίδικα", ενώ η Βουλή θα αποφασίσει για έκδοση άλλων 18.000 τίτλων.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Εκτεθειμένοι οι Αμερικανοί" γράφει ότι παρά την προσπάθεια των Αμερικανών να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν προηγούμενες δηλώσεις αμφισβήτησης του στάτους του Προέδρου της Δημοκρατίας, από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Χρήστου Στυλιανίδη, εμμένει στις αρνητικές της εντυπώσεις. Γράφει πως μαθητές ακριτικών σχολείων κινδυνεύουν από την μη ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας τους σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Πρόσφυγες δύο ταχυτήτων" γράφει ότι ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου με την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποσύρει την αναπομπή των Νόμων που ψήφισε η Βουλή, με βάση τους οποίους απαγορεύεται η μαζική μεταβίβαση κρατικής γής ή απαλλοτριωθείσας Τ/κ περιουσίας σε εκτοπισθέντες. Αλλού, γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν επανέλαβε από τη Ρόδο τις απειλές του ότι η Τουρκία θα πλήξει στόχους στην Κύπρο εαν εγκατασταθούν οι S-300 στο νησί.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Η ΔΕΕ 'ραφοποίησε' τελικά την αίτησή μας" γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος παραδέχθηκε πως η αίτηση της Κύπρου να καταστεί συνδεδεμένο εταιρικό μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) έχει τοποθετηθεί στο ράφι. Αλλού, γράφει ότι δημιουργούνται ερωτηματικά από τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για τις δηλώσεις Χόλμπρουκ και ότι παρόλα αυτά η Λευκωσία και η Αθήνα επανέλαβαν την επιθυμία τους όπως συνεχιστεί η αμερικανική πρωτοβουλία.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Συνειδητή εξαπάτηση" προβάλλει κατηγορίες κατά του Προέδρου Κληρίδη από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, για εξαπάτηση των προσφύγων αναφορικά με το ζήτημα των τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες. Γράφει επίσης ο κ. Χριστόφιας τάχθηκε εναντίον της κινδυνολογίας σχετικά με τους πυραύλους S-300. Αλλού, γράφει ότι πέθανε χθες, σε ηλικία 72 χρονών, ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ντίνος Κωνσταντίνου και ότι η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω απο τον τίτλο "Πυρηνικός κίνδυνος" προβάλλει διάσκεψη Τύπου του Εκτελεστικού Διευθυντή της Greenpeace Μεσογείου, Μάριο Νταμάτο, όπου τόνισε ότι η Κύπρος θα επηρεαστεί σοβαρά σε περίπτωση ατυχήματος στον πυρηνικό αντιδραστήρα που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Ακκιουγιου της Τουρκίας. Αλλού, γράφει ότι στην Τουρκία ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ακίν Μπιρντάλ, που ήταν στόχος ακροδεξιών στοιχείων πυροβολήθηκε χθες και τραυματίστηκε κρίσιμα, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στην Αγκυρα.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι τεράστιες επιπλοκές αναμένεται να υπάρξουν στο θέμα της παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, ύστερα από την απόσυρση της αναφοράς του Προέδρου Κληρίδη στις έξι προτάσεις Νόμου που ενέκρινε η Βουλή πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αλλού, αναφέρεται σε δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, ότι είναι άδικα τα πυρά που δέχεται η Κύπρος από διάφορα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΔΠ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 13 May 1998 - 11:32:47 UTC