Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/05/1998 (ΚΥΠΕ) Η εμφάνιση ελληνικών μαχητικών F16 πάνω από την αεροπορική βάση της Πάφου, στα πλαίσια της άσκησης "Τοξότης" των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για ετοιμότητα αποδοχής μέτρων σταδιακής αποστρατικοποίησης, η μείωση της φρουράς των πολιτικών, η εκτός απροόπτου, οριστική λήψη απόφασης από τη βουλή για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και η αθώωση του φοιτητή Μάριου Γεωργίου που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία στην Ελλάδα, κυριαρχούν στη σημερινά φύλλα του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με τίτλο "Σενάριο αντιμετώπισης τουρκικής επίθεσης" γράφει ότι η αεροναυτική άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων "Τοξότης" πραγματοποιείται στα πλαίσια του αμυντικού δόγματος και υπό το πρίσμα των απειλών για αεροπορική επίθεση κατά της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι με τη μείωση της φρουράς των πολιτικών και διαφόρων προσωπικοτήτων, κατά 60%, θα εξοικονομηθεί ποσό δύο εκατομμυρίων λιρών.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ετοιμη για μέτρα σταδιακής αποστρατικοποίησης η Κύπρος" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, λίγο μετά την εμφάνιση των ελληνικών μαχητικών F16, πάνω από την αεροπορική βάση της Πάφου. Αλλού, προβάλλει την ομόφωνη απόφαση του Εφετείου στην Αθήνα, με την οποία αθωώθηκε ο Κύπριος φοιτητής Μάριος Γεωργίου, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία 80χρονης γριάς.

"Η Μάχη" με τίτλο "Αλεξιπτωτιστές πέφτουν με 'Τοξότη'" γράφει ότι σήμερα ή αύριο, εκτός απροόπτου, θα γίνουν ρίψεις αλεξιπτωτιστών στα πλαίσια των αεροναυτικών ασκήσεων "Τοξότης" και "Βεργίνα," των ελληνικών ενόπλων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κυπριακές. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι παράγοντες της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου θεωρούν κατάλληλο για το μητροπολιτικό θρόνο της Μόρφου τον Αρχιμανδρίτη Νεόφυτο Μασούρα.

"Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο, "Ούτε να το σκέφτεστε, για αναγνώριση Ντενκτάς", αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη κατά τα εγκαίνια της 23ης Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης, στην οποίαν είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους στη λογική οποιασδήποτε μορφής καθεστώτος. Αλλού, γράφει ότι στο συνέδριο του περιοδικού "Economist" που θα διεξαχθεί στην Κύπρο θα μετάσχουν 200 περίπου πρέσβεις και τραπεζίτες.

"Ο Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο, "Αυστηρή προειδοποίηση Κληρίδη γι' αναγνώριση", αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου Κληρίδη και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κάποια ανοίγματα στο θέμα των ρωσικών πυραύλων. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, το Υπουργείο Παιδείας θα είναι έτοιμο να ανακοινώσει το νέο σύστημα εισδοχής στα πανεπιστήμια που θα ισχύει μετά το 2001.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον κύριο τίτλο, "Η Λάρνακα δικαιούται σύγχρονο λιμάνι", γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφθηκε χθες το χώρο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου Λαρνακείς διαμαρτύρονταν για την πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με το λιμάνι της Λάρνακας και εξέφρασε την υποστήριξη του ΑΚΕΛ προς αυτούς. Αλλού, προβάλλει τις καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Χρίστου περί "μεθοδεύσεων" για απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή της Γιουροσύπρια.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υποστηρίζει ότι κυκλοφορούν φήμες περί "μαύρης λίστας" εκείνων των βουλευτών που θα ψηφίσουν, εκτός απροόπτου σήμερα, για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και προβάλλει τις απειλές εκπροσώπου Κίνησης που τάσσεται εναντίον, ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της αποποινικοποίησης, θα πληρώσουν "ψηλό τίμημα". Αλλού, γράφει ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν και χθες, τα περί πακέτου επίλυσης του Κυπριακού και των ελλαδοτουρκικών διαφορών.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΚΚ/ΓΠ)
(Κ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 21 May 1998 - 6:24:11 UTC