Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-05-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/05/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα ο διπλωματικός οργασμός και οι ελπίδες που εκφράζονται για επίλυση του προβλήματος, δηλώσεις και πληροφορίες για το αναμενόμενο κείμενο της ομάδας του Οκτώ για το Κυπριακό, η επίδοση των προτάσεων του ΑΚΕΛ για την οικονομία στον Υπουργό Οικονομικών, δηλώσεις για την ποιότητα του νερού της Λευκωσίας και ο συνεχιζόμενος ξέφρενος ρυθμός στο Χρηματιστήριο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Προσεχτικές κινήσεις στην άμυνα ενόψει πρωτοβουλιών στο Κυπριακό" γράφει πως η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό αποδείχθηκε "ανέτοιμη" να απαντήσει στα ερωτήματα ουσίας που αφορούν τους προϋπολογισμούς του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για το 1999 αφού όπως αναφέρει, επικεντρώθηκε κυρίως σε στρατιωτικού χαρακτήρα θέματα και δεν ασχολήθηκε με τα πολιτικά ζητήματα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας το νερό που παρέχει στους καταναλωτές του είναι κατάλληλο για κάθε είδους χρήση.

Η "Μάχη" με τίτλο "Ολοι δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν" αναφέρει πως τη δέσμευση να καταβάλουν προσπάθεια για σμίκρυνση των διαφορών στο θέμα της άμυνας ανέλαβαν τα κόμματα που πήραν μέρος στη χθεσινή σύσκεψη του Προεδρικού, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και το κάθε κόμμα θα έχει την ευχέρεια να τοποθετηθεί όπως θέλει στην ψήφιση των προϋπολογισμών για το ταμείο αμυντικής θωράκισης. Σε άλλο σημείο γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εκτινάχθηκε χθες στα ύψη σημειώνοντας νέο εντυπωσιακό ρεκόρ.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Κεραυνός εν αιθρία από την Ευρώπη για την Κύπρο" γράφει πως με αφορμή το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής για τη Γιουγκοσλαβία Αγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί ισχυρίζονται ότι η Κύπρος δεν είναι επαρκώς εναρμονισμένη με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια και ως εκ τούτου εισηγούνται να μην κλείσει το σχετικό κεφάλαιο για την Κύπρο. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κώστα Σερέζη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έχει στρατηγική στην άσκηση της πολιτικής της στο Κυπριακό, την οποία και ακολουθεί, γι' αυτό και δεν θα παρουσιάσει έγγραφες προτάσεις στην επόμενη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Στην κόψη του ξυραφιού η ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία" γράφει ότι τα επόμενα εικοσιτεράωρα οι διπλωματικές προσπάθειες που στοχεύουν στην ειρήνη θα βρεθούν στην κόψη του ξυραφιού και προπσθέτει ότι σύμφωνα με το Ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Τσιερνομίρντιν, αποτυχία των συνομιλιών σημαίνει καταστροφή. Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις εκπροσώπου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Καταναλωτών, με τις οποίες εκφράζεται έντονη ανησυχία για την ποιότητα του νερού της πρωτεύουσας.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "G8: Παρέμβαση αλλά μακράν ψηφισμάτων", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, διατυπώνονται διαφωνίες εντός της ομάδας των οκτώ πλέον βιομηχανικών χωρών του κόσμου για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης που ενδέχεται να υιοθετηθεί στη σύνοδο κορυφής και προσθέτει ότι η Μόσχα εκφράζει διαφωνίες για την προσπάθεια Αμερικανών και Βρετανών να αποφύγουν αναφορά στη βάση των συνομιλιών και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στο λιμάνι Λεμεσού τοποθετούνται προηγμένα συστήματα ελέγχου ραδιενεργών στοιχείων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ρωσική εμμονή στα ψηφίσματα ΟΗΕ" προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη Γκεόργκι Μουράτοφ, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του επιμένει όπως στη διατύπωση του κειμένου της G8 για το Κυπριακό, συμπεριληφθεί η αναφορά των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες το ΑΚΕΛ επέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών ολοκληρωμένη πρόταση για τροποποιήσεις στο φορολογικό σύστημα και τις κοινωνικές παροχές, με στόχο να διευκολυνθούν τα χαμηλά αμειβόμενα στρώματα του λαού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η κυβέρνηση πήρε χθες την υποστήριξη του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης για τη μελετούμενη πολιτική της αύξησης των δημοσίων εσόδων στα πλαίσια της εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αλλού γράφει ότι μυστήριο περιβάλλει το επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών τη νύκτα της Κυριακής στον Αγιο Δομέτιο στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, ύστερα από το οποίο Τούρκος στρατιώτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 25 May 1999 - 6:24:07 UTC