Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1999 (ΚΥΠΕ) Οι αντιδράσεις του Ραούφ Ντεντκτάς αλλά και των κυπριακών πολιτικών κομμάτων στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη στις 3 Δεκεμβρίου, η ομαδική έξοδος Τ/Κ από το ψευδοκράτος και οι σημερινές συναλλαγές του ΧΑΚ με την απουσία των μετοχών τριών τραπεζών και σημαντικών εκδοτριών εταιρειών, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Υπαναχώρησε ο Ραούφ" γράφει ότι ενώ οι ΗΠΑ και σημαντικοί παράγοντες της Ευρώπης, στήριξαν με "υψηλού επιπέδου δηλώσεις" την εξαγγελία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ο "Τ/Κ ηγέτης υπαναχωρώντας αργά χθες άφησε άφωνους τους πάντες ανακοινώνοντας ότι δεν είναι αυτό το είδος των συνομιλιών που απεδέχθη και απέσυρε την αποδοχή του". Αλλού γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες γύρω στα μεσάνυκτα ότι θα συμμετάσχει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη στη Νέα Υόρκη στις 3 Δεκεμβρίου.

Το "Θάρρος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οχι, λέει ο Ντενκτάς" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε χθες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ τον διαβεβαίωσε πως οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες το Δεκέμβριο "θα διεξαχθούν επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού και θα είναι ουσιαστικές" ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς "αν και στην αρχή απάντησε θετικά, έκανε ένα βήμα πίσω από την αποδοχή του για έναρξη των συνομιλιών". Αλλού γράφει ότι συνολικά 21 Τουρκοκύπριοι αυτόμολοι, χωρίς να γίνουν από κανένα αντιληπτοί, εισήλθαν κρυφά στις ελεύθερες περιοχές από χωριά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Θρίλερ για το Κυπριακό" γράφει ότι "σε ένα απίστευτο πολιτικό θρίλερ μετέτρεψε ο Ραούφ Ντενκτάς μιαν τυπική όπως φαινόταν αρχικά διαδικασία" αφού, ενώ στην αρχή δήλωσε ότι δέχεται την πρόσκληση του ΓΓ για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, λίγο αργότερα "επικαλούμενος δύο διαφωνίες του έκανε πίσω ισχυριζόμενος ότι άλλα συμφώνησε με τον Κόφι Ανάν". Αλλού γράφει ότι με έντονες επικρίσεις και διαφωνίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη αντέδρασαν τα κόμματα στο άκουσμα της είδησης για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη στις 3 Δεκεμβρίου.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αιφνιδιασμός ΗΠΑ" γράφει ότι "με αιφνιδιαστικές κινήσεις που έγιναν στο ημίφως του διπλωματικού παρασκηνίου, οι ΗΠΑ καταφέρνουν τελικά να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους Κληρίδη - Ντενκτάς σε εκ του σύνεγγυς και όχι απευθείας συνομιλίες". Αλλού γράφει ότι μείωση στο συνολικό όγκο συναλλαγών αλλά και στο Γενικό Δείκτη Τιμών αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το ΧΑΚ λόγω της απουσίας των μετοχών τριών τραπεζών και σημαντικών εκδοτριών εταιρειών.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Υποτροπή λόγω Ντενκτάς" γράφει ότι "το σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά από έντονο παρασκήνιο που αναπτύχθηκε τα τελευταία 24ωρα, ανετράπη από τον Ντενκτάς, που απέσυρε τη συγκατάθεσή του να αρχίσουν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη". Αλλού γράφει ότι οι Τούρκοι απαγόρευσαν μεγάλο αριθμό βιβλίων που προορίζονταν για το δημοτικό σχολείο του κατεχόμενου Ριζοκάρπασου, αφού από τα βιβλία που καλύπτουν τις έξι τάξεις των δημοτικών σχολείων, απέκλεισαν τα 35.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πρόσκληση - Τελεσίγραφο" γράφει ότι "με καμώματα Ντενκτάς και επιφυλάξεις από τα πλείστα κόμματα σημαδεύτηκαν οι χθεσινές εξελίξεις όσον αφορά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ τελεσιγραφικά απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τις 3 Δεκεμβρίου". Αλλού γράφει ότι συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ και του Υπουργείου Εργασίας για τη διαφορά που προέκυψε στη νέα εταιρεία υπεραστικών ταξί.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 15 November 1999 - 7:24:11 UTC