Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 06/10/2000 Οι δραματικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, η νέα δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Στρασβούργο για το Κυπριακό, η επιτυχής μεταμόσχευση μυελού των οστών από Τουρκοκύπριο δότη σε οκτάχρονη Ελληνοκύπρια και η εμφάνιση του Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη σήμερα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στις σημερινές σελίδες του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Φλέγεται το Βελιγράδι" αναφέρεται στις χθεσινές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και γράφει ότι η χώρα μετατράπηκε σε "ηφαίστειο" μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τις τελευταίες εκλογές και ότι οι δυνάμεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προσχωρούν στην αντιπολίτευση. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει ξεκαθαρίσει με νέα δήλωση του στο Στρασβούργο το καθεστώς των μερών στο Κυπριακό, γεγονός που έχει ικανοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Φλέγεται το Βελιγράδι" γράφει πως οι εξελίξεις στην πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας είναι ραγδαίες με πλήθος λαού που κατέκλυσε την πόλη ζητώντας την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον οποίο καλούν να δώσει την εξουσία στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Αλλού η εφμερίδα γράφει πως Τουρκοκύπριος δότης μυελού των οστών χάρισε τη ζωή σε οκτάχρονο κοριτσάκι από τη Δευτερά που έπασχε από λευχαιμία στο οποίο μεταγγίστηκε προχθές με επιτυχία το μόσχευμα του Τουρκοκύπριου σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Ώρες Οργής" γράφει πως στο Βελιγράδι σημειώνονται δραματικές εξελίξεις με την καθοδήγηση της Δύσης και σημειώνει πως η εξέγερση των πολιτών στο Βελιγράδι είχε χθες τον πρώτο της νεκρό ενώ οι φήμες κάνουν αναφορά για ακόμα έξι νεκρούς. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντινίδης παρουσιάζεται σήμερα στην Ιερά Σύνοδο, ενώ σημειώνει πως με αποφάση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου παρατείνεται η αργία του Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη.

Η "Σημερίνη" κάτω από τον τίτλο "Εξέγερση στο Βελιγράδι" γράφει πως στη Γιουγκοσλαβία "πνέει νέος άνεμος επανάστασης" καθώς το καθεστώς Μιλόσεβιτς πέφτει και οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης στρέφονται προς αποφυγή ενός εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως πετρέλαιο εκατομμυρίων λιρών που επιχορηγείται από την κυβέρνηση και τους καταναλωτές, "πωλείται στο ψευδοκράτος από κύκλωμα Ελληνοκυπρίων για τις ανάγκες του κατοχικού στρατού".

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Επιβεβαιώστε το πλαίσιο λύσης" γράφει πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να προβεί σε δήλωση επαναβεβαίωσης του πλαισίου λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και σημειώνει πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ υιοθέτησε την πρόταση του ΑΚΕΛ. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, τα χρηματικά ποσά που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παγκοσμίως ανέρχονται στα 500 εκ. δολάρια ετησίως.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ετοιμάζουν τελικούς χάρτες" γράφει πως τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων στο εδαφικό οι οποίες θα δοθούν επί χάρτου πάνω στις απόψεις που έχουν διατυπώσει οι δύο πλευρές πάνω στο άτυπο έγγραφο του Άλβαρο ντε Σότο. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως ο Υπουργός Υγείας είναι απογοητευμένος από τα όσα συμβαίνουν στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και σημειώνει πως διενεργείται έρευνα για πέντε φαρμακοποιούς για τη υπόθεση των ψυχοτρόπων φαρμάκων που εξαφανίστηκαν από το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κυκλοφορεί με μια ολοσέλιδη φωτογραφία από τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι κάτω από τον τίτλο "Επανάσταση στο Βελιγράδι". Γράφει επίσης ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της Έκθεσης Πόος και σημειώνει πως ο Ντενκτάς απείλησε να μην συμμετάσχει στις συνομιλίες σε περίπτωση που οι χώρες μέλη της ΕΕ επικυρώσουν το ψήφισμα.

Η εβδομαδιαία "The Weekly Review" αφιερώνει εξολοκλήρου την πρώτη σελίδα στην εξέγερση του λαού στο Βελιγράδι κάτω από τον τίτλο "Η πίεση αυξάνει κατά του Μιλόσεβιτς". Σε άλλη είδηση γράφει πως η αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος αλλάζει χέρια και η σκυτάλη πηγαίνει στο βετεράνο πολιτικό και δικηγόρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ύστερα από την αποφάση του ιδρυτή και μέχρι πρότεινος Προέδρου του κόμματος Σπύρου Κυπριανού να μην υποβάλει ξανά υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΔΗΚΟ.

(ΣΣ: Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 6 October 2000 - 7:24:03 UTC