Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 9/10/2000

Οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις για το Κυπριακό και το Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, που έληξε χθες με την ανάδειξη της νέας του ηγεσίας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Η κρίση στους κόλπους της κυπριακής Εκκλησίας, η σημερινή άφιξη στην Κύπρο του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, η 20ή αντικατοχική πορεία των Μορφιτών και το θανατηφόρο οδικό δυστύχημα στη Μονή Λεμεσού είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με τον τίτλο "Μόνη λύση ο διάλογος" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, απαντώντας στην κριτική που του έγινε από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, δήλωσε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απέρριψε τις θέσεις της αντιπολίτευσης για μεθόδευση λύσης συνομοσπονδίας. Αλλη είδηση είναι το θανατηφόρο οδικό δυστύχημα που συνέβη αργά χθες βράδυ στην περιοχή Μονής Λεμεσού, όταν νταλίκα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και παρέσυρε δυο ιδιωτικά αυτοκίνητα με αποτέλεσμα το θάνατο ενός και τον τραυματισμό άλλων δύο ατόμων.

Στο "Θάρρος" πρωτοσέλιδη είδηση είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτήδειοι έκλεβαν τις περιουσίες ηλικιωμένων ατόμων και, κάτω από τον τίτλο "Με πρωμετωπίδα το Σωματείο έκλεβε ηλικιωμένους", γράφει πως θεολόγος, που είχε ιδρύσει ορθόδοξο χριστιανικό σωματείο το 1992, χρησιμοποιούσε το όνομα του σωματείου για να ξεγελά ηλικιωμένα άτομα και να μεταβιβάζουν την περιουσία τους σ' αυτό. Σε άλλη θέση γράφει για την παρουσία και την ομιλία του Προέδρου Κληρίδη στη χθεσινή τελετή έναρξης της φιλανθρωπικής εκδήλωσης του Ιδρύματος Χρίστου - Στέλιου Ιωάννου στη Λευκωσία.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Γραμμή Τάσσου στην ηγεσία του ΔΗΚΟ" γράφει ότι η νέα περίοδος, που αρχίζει στο ΔΗΚΟ με τη λήξη χθες του Ζ΄ Παγκύπριου Τακτικού Συνεδρίου και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του, "σηματοδοτείται από την επικράτηση του Τάσσου Παπαδόπουλου στην ηγεσία του κόμματος" και, με αυτά τα δεδομένα, ο νέος Πρόεδρος θα μπορέσει να εφαρμόσει τη δική του πολιτική. Σε άλλο θέμα γράφει για την εκκλησιαστική κρίση και για τη χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με την οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλησης Μείζονος Συνόδου, την οποία φαίνεται να ευνοεί, για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

Στη "Σημερινή" πρωτοσέλιδη είδηση είναι το Συνέδριο του ΔΗΚΟ και με τον τίτλο "Εκλογή 'σκληρών'" γράφει ότι, με την ανάδειξη του Νίκου Κλεάνθους στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, των Νίκου Πιττοκοπίτη, Αριστου Χρυσοστόμου και Κώστα Πετρίδη στις θέσεις των Αντιπροέδρων και του Ανδρέα Αγγελίδη στη θέση του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ), το κόμμα "εγκαινιάζει σκληρή γραμμή και καθαρά αντιπολιτευτική στο Κυπριακό, η οποία αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονη με την έναρξη του επόμενου γύρου των συνομιλιών". Σε άλλο θέμα γράφει για την 20ή αντικατοχική πορεία των Μορφιτών που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιοχή Αστρομερίτη με τη συμμετοχή ξένων προσωπικοτήτων.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον κύριο τίτλο "Οριστικά ελβετικό μοντέλο", γράφει ότι στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα μεταφέρει συγκεκριμένες ιδέες επί του συνταγματικού και ότι υπάρχουν ενδείξεις για την υιοθέτηση ενός ελβετικού μοντέλου για την κατανομή των εξουσιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες μέτρα αποτροπής του λαθρεμπορίου καυσίμων που διεξάγεται με τα κατεχόμενα και με το οποίο ποσότητες καυσίμων από τις ελεύθερες περιοχές μεταφέρονταν στη γραμμή αντιπαράταξης και εκεί τα παρελάμβαναν Τούρκοι αξιωματικοί για δικό τους όφελος.

Στη "Χαραυγή" κύριο θέμα είναι οι δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών ηγετών για την εναρκτήρια δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περί "ισότητας των δύο μερών" και, με τον τίτλο "Εντονη αντιπαράθεση για τη δήλωση Ανάν", γράφει πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν αναίρεση της δήλωσης αυτής με ταυτόχρονο ξεκαθάρισμα από τα Ηνωμένα Εθνη του πλαισίου και της βάσης αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό και επισημαίνουν τον κίνδυνο διολίσθησης προς συνομοσπονδιακή λύση. Η κυβέρνηση από την πλευρά της "δηλώνει ικανοποιημένη και υψώνει ουσιαστικά τα χέρια". Αλλη είδηση είναι η σημερινή άφιξη στην Κύπρο του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και την πολιτική ηγεσία του τόπου.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 9 October 2000 - 7:24:02 UTC