Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 15/10/00 Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη χθεσινή Ημερίδα του ΑΚΕΛ για τα 40χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις της συνέχισης της κρίσης στην κυπριακή οικονομία και δημοσκόπηση για τη δύναμη των κυπριακών κομμάτων λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "'Θα προχωρήσω μέχρι τέλους'" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφώνησε χθες "ιστορικό λόγο" ενώπιον ακροατηρίου Ημερίδας του ΑΚΕΛ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να υπογράψει λύση και να αναλάβει την ευθύνη, αν κρίνει ότι αυτή είναι η καλύτερη εφικτή και διασφαλίζει τον Κυπριακό Ελληνισμό στη γη των πατέρων του. Γράφει ότι η αγορά δεν έχει ακόμη αγγίξει πάτο, παρά τη συνεχιζόμενη κατρακύλα των τιμών στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίλτο "Παράθυρο Ειρήνης" αναφέρει ότι μετά από πιέσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται, αφού Μπαράκ και Αραφατ συναίνεσαν στο να γίνει διάσκεψη κορυφής στην Αίγυπτο. Αλλού υποστηρίζει ότι συνεχίζεται σε εντονότερους ρυθμούς η κινητικότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κύπρο για ελληνοποιήσεις "ομογενών".

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίλτο ""Μικρο-μεσαία αναδιάταξη" δημοσιεύει δημοσκόπηση της ΑΜΕΡ για τη δύναμη των κομμάτων σήμερα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση πρώτο κόμμα είναι το ΑΚΕΛ με 34,8 %, δεύτερος ο ΔΗΣΥ με 33 %, τρίτο το ΔΗΚΟ με 15,7 %, τέταρτοι οι Σοσιαλδημοκράτες με 6,5 %, πέμπτοι οι ΝΕΟ με 5,3 %, έκτοι οι ΕΔΗ με 1,5 % και ακολουθούν ΚΕΑ και ΑΔΗΚ με 1,1 % μαζί. Αλλού γράφει ότι είναι αναπόφευκτη η μείζων σύνοδος για να ξεκαθαρίσει το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Του φταίει ο Εθνικός Υμνος" γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου "άφησε σαφείς αιχμές για την υιοθέτηση του Εθνικού μας Υμνου, υπό την έννοια ότι: το γεγονός αυτό υποδηλοί έλλειψη σεβασμού προς την Κυπριακή Δημοκρατία". Αλλού αναφέρει ότι 1000 περίπου Κύπριοι είναι εξαρτημένοι από την ηρωίνη και 40,000 χρήστες χασίς. Ενα γραμμάριο ηρωίνης, προσθέτει, κοστίζει 100 λίρες.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αλυσιδωτές επιπτώσεις" αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε ότι άμεσα, έμμεσα και αρνητικά επηρεάζεται η κυπριακή οικονομία από τις ψηλές τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά και την ανατίμηση του δολαρίου έναντι της κυπριακής λίρας, ενώ υπάρχει φόβος επιδείνωσης της κατάστασης λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αλλού γράφει ότι η αστυνομία αποδίδει στην αδυναμία των ραντάρ των πλωτών και των πτητικών μας μέσων τον μη έγκαιρο εντοπισμό των πλοιαρίων με λαθρομετανάστες.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Οχι σε έκτρωμα συνομοσπονδίας" αναφέρει ότι το συμπέρασμα της χθεσινής Ημερίδας του ΑΚΕΛ για τα 40 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν "όχι στις μεθοδεύσεις για συνομοσπονδία". Αλλού, γράφει ότι το ΑΚΕΛ καλεί σε δημόσιο διάλογο ενόψει του 19ου του Συνεδρίου σε σχέση με το Κυπριακό, τα κοινωνικοοικονομικά θέματα και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας, διότι πιστεύει πως αυτός είναι μια μορφή αντίστασης "στις προσπάθειες εξάρθρωσης των μηχανισμών και των θεσμών της κοινωνικής αλληλεγγύης".

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" αναφέρει ότι οι κυπριακές αρχές τέθηκαν χθες σε πλήρη συναγερμό όταν αεροσκάφος των αερογραμμών της Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο έγινε αεροπειρατία, μπήκε στον κυπριακό εναέριο χώρο και ο κυβερνήτης του είπε στον πύργο ελέγχου του Αεροδρομίου Λάρνακας ότι ένας άνδρας απειλούσε να ανατινάξει το αεροσκάφος στον αέρα. Αλλού γράφει ότι σήμερα στο Λήδρα Πάλας θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση με την ευκαιρία τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 15 October 2000 - 8:24:03 UTC