Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 15/12/2000 Η πρόωρη έναρξη της εκλογικής περιόδου, οι νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το παρασκήνιο για εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο της παιδείας, η εκλογή του Τζορτζ Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και ο διορισμός κυβέρνησής του, καθώς και η νέα καθυστέρηση της μονάδας αφαλάτωσης, αποτελούν μερικά από τα κύρια θέματα τα οποία φιλοξενούνται στις σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" σε κύριο άρθρο της με τίτλο "Μάχη του ΑΚΕΛ να θαφτούν τα σκάνδαλα", αναφέρεται στην προσπάθεια, συγκάλυψης σκανδάλων για το Δήμο Λεμεσού. Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρεται σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ τα οποία προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την συζήτηση του θέματος το οποίο προτάθηκε χθες στην ολομέλεια από βουλευτή άλλου κόμματος. Αλλού γίνεται λόγος για την ικανοποίηση του ΥΠΕΞ για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και την απόφαση για την επαναφορά του στάτους κβο στα Στροβίλια.

Η "Μάχη" στο κύριο άρθρο της αναφέρεται στην συνεχιζόμενη κρίση στην Μέση Εκπαίδευση. Με τίτλο "Κλιμακώνεται η κρίση", η εφημερίδα κάνει λόγο για την απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ, όπως κατέλθει σε νέα απεργία την ερχόμενη Τρίτη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εφημερίδα παρουσιάζει το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ ως ανυποχώρητη στις αποφάσεις, με προοπτική την διαιώνιση των απεργιακών μέτρων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβαμόπουλου για άμεση δημιουργία νέου κόμματος. Επίσης φιλοξενώντας δηλώσεις προσωπικοτήτων από άλλες παρατάξεις, με ποικιλίες αντιδράσεις στην απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Καλή Εσπέρα Αρχοντες" αναφέρεται στην πρόωρη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ με υπότιτλο "Εκλογικά Κάλαντα" αναφέρει συγκεκριμένα ότι αν και ο κόσμος ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα, εντούτοις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κηρύττουν την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στη μελέτη του Πανεπιστημίου για το Φορέα Ισης Κατανομής Βαρών, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα η μελέτη κάνει λόγο για απώλειες 6,8 δισεκατομμυρίων λιρών, σε αντίθεση με τα 2,8 δισ. τα οποία έλαβαν, ενώ παράλληλα την χαρακτηρίζει ως ένα "εργαλείο" στα χέρια της δημοκρατίας για τις συζητήσεις για τις περιουσίες.

Η "Σημερινή", υπό τον με τίτλο "Χρυσή Τομή στην Παιδεία" αναφέρεται στο "οργιώδες" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παρασκήνιο για εκτόνωση της κρίσης, τονίζοντας τη μεσολαβητική πρόταση του προέδρου της συνομοσπονδίας γονέων Ηλία Δημητρίου. Η εφημερίδα παρουσιάζει τις προτάσεις που κομίστηκαν στην ΟΕΛΜΕΚ, με την τελευταία μετά από έκτακτη συνεδρία να αποφασίζει όπως εξετάσει τις προτάσεις. Αλλού γίνεται λόγος για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, το οποίο έγινε αποδεκτό από τρία κόμματα. Συγκεκριμένα το ΔΗΣΥ, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών και οι Ενωμένοι Δημοκράτες τάχθηκαν χθες υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συζήτησαν πίστωση χρόνου.

Η "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ανησυχούν Αθήνα και Λευκωσία", αναφέρεται στην προδιαγραφόμενη υποβαθμισμένη πολιτική των ΗΠΑ για το Κυπριακό. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι το επιτελείο του Τζορτζ Μπους θεωρεί πιο σωστό την μη εμπλοκή του στο Κυπριακό και ότι Λευκωσία και Αθήνας ανησυχούν. Επικαλούμενη δηλώσεις του υποψήφιου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στρατηγού Πάουελ, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκία θα είναι η ευνοούμενη. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο "ξεσπάθωμα" όπως γράφει χαρακτηριστικά του Ιωάννη Κασουλίδη και του Νίκου Αναστασιάση προς το ΑΚΕΛ για την πολιτική που ακολουθεί προς την Ευρώπη.

Στη "Χαραυγή" ο τίτλος "Τετελεσμένα επιχειρούν οι Αγγλοι" δεσπόζει στην πρώτη σελίδα. Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρεται σε δεύτερο κτύπημα του στάτους κβο στα Στροβίλια από τους Αγγλους, αφού με επιστολή τους σε τέσσερεις αγρότες στη Δερύνεια, προσπαθούν να απαλλοτριώσουν χωράφια προς όφελός τους. Η εφημερίδα με υπότιτλο "Το ΥΠΕΞ κάνει τόπο", χαρακτηρίζει την αντίδραση του ΥΠΕΞ ως κατευναστική. Αλλού η εφημερία αναφέρεται στη σημερινή επίδειξη των ελικοπτέρων Bell η οποία θα διεξαχθεί στη Λακατάμεια με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη χαρακτηρίζοντάς την ως διαφημιστική.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στη νέα καθυστέρηση της μονάδας αφαλάτωσης στην Λάρνακα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η μονάδα ενώ προοριζόταν να παραδοθεί αύριο, μία νέα καθυστέρηση ματαιώνει τα σχέδια, ενώ σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους αναφέρει ότι θα είναι ευχαριστημένος αν τελειώσει σε ένα μήνα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη βύθιση του πλοίου "Ρόγιαλ Πρινς", αναφέροντας ότι το πλοίο δεν έχει επιθεωρηθεί ενώ επικαλούμενη γνώμη ειδήμονα αναφέρει ότι το εν λόγω πλοίο δεν μπορούσε να ταξιδέψει με φουρτούνα και δυνατό άνεμο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" αναφέρεται στην εκλογή Μπους μετά από πέντε βδομάδες δικαστικών αντιπαραθέσεων, ενώ κάνει λόγο για το σχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μέρες. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η αγγλόφωνη εφημερίδα φέρει τον στρατηγό εν αποστρατεία Κολιν Πάουελ ως πιθανό Υπουργό Εξωτερικών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε πιθανή μείωση της τιμής των καυσίμων στην Κύπρο. Επικαλούμενη δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου στην ολομέλεια της Βουλής, η εφημερίδα βασίζει την επικείμενη μείωση στη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών πετρελαίου διεθνώς.

Στην αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" δεσπόζουσα θέση στην πρώτη σελίδα κρατά η εκλογή Μπους, μετά από 36 μέρες δικαστικών αντιπαραθέσεων. Μετά την ανακοίνωση της νίκης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Μπους με λόγο προς το έθνος δήλωσε έτοιμος να εκτελέσει το καθήκον προς το έθνος, καλώντας το σε ενότητα. Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Αλ Γκορ, ο οποίος επιδιώκει συνάντηση με τον Μπους για να τον συγχαρεί. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην οργή του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για τις κατηγορίες από τον Τύπο για τα ελικόπτερα Bell που προορίζονται για την Εθνική Φρουρά.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 15 December 2000 - 8:24:03 UTC