Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 02/07/2006

Η αυριανή συνάντηση, ύστερα από δύο χρόνια, του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό, το θέμα των αγνοουμένων, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, καθώς και ο εντοπισμός τουρκικού πολεμικού καραβιού στη θάλασσα της Αμμοχώστου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Αλλα θέματα είναι μια δικοινοτική έρευνα για το Κυπριακό, οι δημοτικές εκλογές, το προκαταρκτικό πόρισμα του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου, 2005 καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί το ψευδοκράτος στους συγγενείς Τ/Κ δωρητή κτήματος στο μοναστήριο του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Διώκουν τους Τ/Κ δωρητές» γράφει ότι τα μέλη της οικογένειας του Τ/Κ αποβιώσαντος δωρητή κτήματος στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», απειλούνται με φυλάκιση στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις αρχιεπισκοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο και γράφει ότι εντός μιας εβδομάδας θα πρέπει να δοθούν προς τους εκπροσώπους των Μητροπόλεων οι εκλογικοί κατάλογοι για να αναρτηθούν το συντομότερο δυνατό στις εκκλησίες.

«Η Μάχη» με υπό τον τίτλο «Με εκβιασμούς το Κυπριακό δεν λύεται» αναφέρεται σε δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ο οποίος είπε ότι δεν συμβιβάζεται με το πνεύμα της ΕΕ η διατήρηση του «εμπάργκο» των Τ/Κ και η άρση του εμπάργκο όσον αφορά τα πλοία και αεροπλάνα της Κύπρου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι Συγγενείς Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων για την αυριανή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Κατάδυση στην ιστορία» γράφει ότι δύο Κύπριοι ερασιτέχνες δύτες εντόπισαν στη θάλασσα της ελεύθερης περιοχής της Αμμοχώστου, τουρκικό πολεμικό καράβι που συμμετείχε στην άλωση των Βαρωσίων το 1570-1571. Αλλού γράφει ότι μια από τις πιο λεπτές πτυχές του Κυπριακού, αυτή των αγνοουμένων, θα κλείσει τους αμέσως επόμενους μήνες καθώς άλλαξαν τα πολιτικά δεδομένα και η Τουρκία εξυπηρετείται πια με τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, ενώ βρέθηκαν οι άνθρωποι επιστήμονες που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των δύο πλευρών.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Καμπανάκι για τη συγκυβέρνηση» γράφει ότι τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της συνεργασίας των συγκυβερνώντων κομμάτων, κρούει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σε συνέντευξή του στην «Σ». Ο κ. Ομήρου αναφέρεται στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και προειδοποιεί για τον κίνδυνο ναρκοθέτησης της προσπάθειας συναινέσεων και ακύρωσης της προοπτικής κατάληξης σε συμφωνία στην περίπτωση που παρατηρηθούν αλαζονικές συμπεριφορές. Αλλού γράφει ότι η περιοδεία Γκαμπάρι αρχίζει σήμερα στην Αγκυρα, ενώ οι Αμερικανοβρετανοί εργάζονται για κινητικότητα στο Κυπριακό, προκειμένου να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για την Τουρκία στην ΕΕ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σύγχυση για τη λύση - παραμένει η επιθυμία» γράφει ότι δικοινοτική έρευνα κοινής γνώμης κατέδειξε ότι παρά την πρόδηλη σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού, είναι προφανές ότι υπάρχει επιθυμία να επαναρχίσει νέα προσεκτική προσπάθεια στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι έγγραφα βρετανικής εταιρείας, διευθυντής της οποίας είναι ο Βρετανός Ρομπ που καταζητείται από την Κυπριακή Δημοκρατία για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, βρέθηκαν στο όχημα που επέβαινε η σύμβουλος του Ταλάτ στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου την περασμένη Πέμπτη.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ξεσκόνισαν το πόρισμα» γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στην Αθήνα η Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Συμβάντων και Δυστυχημάτων για να δώσει τις εισηγήσεις της για το προκαταρκτικό πόρισμα του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου, 2005. Αλλού γράφει ότι ο Πρεσβευτής της Φινλανδίας στην Κύπρο δήλωσε ότι η χώρα του ως προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο θα εργαστεί σιωπηλά για διευθέτηση των δυσκολιών σε ό,τι αφορά το κανονισμό για το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τους Τ/Κ.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία με τίτλο «Ακτίνα ελπίδας για το Κυπριακό;» γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντώνται αύριο για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια σε μια συνάντηση που ελπίζεται ότι θα είναι η αρχή για σπάσιμο του πάγου και για την πραγματοποίηση δεύτερης συνάντησης περί το τέλος της εβδομάδας στην παρουσία του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως υπερβολικούς τους ισχυρισμούς ότι τα αεροπορικά τέλη θα φθάσουν στα ύψη από την αναμενόμενη αύξηση 300% στα τέλη αεροδρομίων μετά την ανάληψη της διαχείρισης των αεροδρομίων Πάφου και Λάρνακας από την εταιρεία «Ερμές».

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 2 July 2006 - 14:19:10 UTC