Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 26/07/2006

Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, το κύμα ξένων υπηκόων που φθάνει στην Κύπρο και ο αντίκτυπος που έχει στη χώρα, είναι το κύριο θέμα σε πολλές εφημερίδες σήμερα. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης την ολιγόωρη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Σταύρου Δήμα για εξέταση της κατάστασης που προέκυψε με την κρίση στο Λίβανο, καθώς και την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού του Λιβάνου ότι επίκειται μεγάλο κύμα Λιβανέζων προσφύγων στην Κύπρο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι το Κυπριακό και η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Το δημόσιο σε απόγνωση» γράφει ότι σε απόγνωση βρίσκονται οι κρατικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω του κύματος ξένων υπηκόων που φθάνουν στην Κύπρο από το Λίβανο. Προσθέτει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κύπρος δεν έχει πλέον ανάγκη από ευχαριστίες αλλά από πρακτική βοήθεια από όλες τις χώρες για αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες, αφού ξεπέρασε ήδη τα όριά της. Αλλού γράφει πως τις τελευταίες τρεις μέρες έχουν περάσει περίπου 64.000 άτομα από το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

«Η Μάχη» στο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο «Σφαγιάζονται παιδιά και άμαχοι» γράφει ότι με σκληρότητα και απάθεια αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι του πλανήτη τη θηριωδία του πολέμου στο Λίβανο όπου εκατοντάδες παιδιά και άμαχοι χάνουν τη ζωή τους στον παραλογισμό του πολέμου και με υποκρισία διαμηνύουν δήθεν το ενδιαφέρον τους για παγκόσμια ειρήνη. Αλλού γράφει ότι το ψευδοκράτος μεταφέρει πρόσφυγες από το Λίβανο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και από εκεί επιχειρεί να τους διοχετεύσει στα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια της Δημοκρατίας προκειμένου να δημιουργήσει προηγούμενα επικαλούμενο τη δήθεν κρατική του οντότητα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ερευνα διέταξε ο Γεν. Εισαγγελέας» γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε έρευνα αναφορικά με την δημοσίευση από τον «Π» φωτογραφιών αρχιμανδρίτη ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα εμπλέκεται σε ροζ σκάνδαλο, όσο και για την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Αλλού γράφει ότι η τ/κ πλευρά αναμένεται να προσέλθει στις Τεχνικές Επιτροπές με ένα φορτωμένο κατάλογο με τίτλους και υποτίτλους που θα αφορούν το σύνολο του Κυπριακού και θα παραπέμπουν σε κάποιου είδους διαπραγμάτευση με βάση το σχέδιο Ανάν. Προσθέτει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός και οι στρατιωτικοί έχουν μειώσει τις διαφορές τους αναφορικά με το Κυπριακό.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εφιάλτης πλανάται στην Κύπρο» γράφει ότι οι αρχικοί φόβοι για ανεξέλεγκτη κάθοδο χιλιάδων Λιβανέζων προσφύγων στην Κύπρο ενισχύθηκαν και εξελίσσονται πλέον σε εφιάλτη. Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου στάθμευσε χθες στην Κύπρο καθοδόν προς τη Ρώμη και προειδοποίησε τον Υπουργό Εσωτερικών ότι σε περίπτωση παράτασης του πολέμου, 100.000 Λιβανέζοι είναι έτοιμοι να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι 10.000 λίρες στοιχίζει καθημερινά για την Πολιτική Αμυνα η στέγαση και σίτιση των προσφύγων υπηκόων ξένων χωρών που φθάνουν στο νησί από το Λίβανο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Δια πυρός και σιδήρου» γράφει ότι νέα δεδομένα δημιουργεί το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή με την προαναγγελία της οριοθέτησης εκ νέου μας ζώνης ασφαλείας στο νότιο Λίβανο έως ότου εγγυηθεί την ασφάλεια της περιοχής διεθνής ειρηνευτική δύναμη. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας βρίσκεται στη Ρώμη για τη σημερινή διεθνή διάσκεψη για το Λίβανο. Αλλού γράφει ότι στο στάδιο της τελικής της διαμόρφωσης βρίσκεται η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στρατιωτικές διευκολύνσεις, τεχνική υποστήριξη, και εκπαίδευση στελεχών.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Καλοσχεδιασμένο έγκλημα» γράφει ότι δριμύ κατηγορώ κατά του καταστροφικού πολέμου που το Ισραήλ εξαπέλυσε κατά του Λιβάνου και της Παλαιστίνης διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο έγκλημα που στοχεύει στην εξάλειψη κάθε αντίστασης, ώστε να επιβληθούν λύσεις που θα δικαιώνουν την κατοχή. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα σε περίπτωση που κάποιοι από τους πρόσφυγες που φθάνουν στο νησί από το Λίβανο, αναζητήσουν εργασία στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «ΕΕ ετοιμαστείτε για τα χειρότερα» γράφει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ Σταύρος Δήμας, κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο νησί χθες, προειδοποίησε ότι η κατάσταση με τις χιλιάδες των ξένων που καταφθάνουν στα κυπριακά λιμάνια μπορεί να χειροτερέψει. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι τρία μέλη της Κυπριακής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμοι που μετέβησαν στο Λίβανο για βοήθεια, αναγκάστηκαν να περάσουν το βράδυ σε καταφύγιο. Η γιατρός και βουλευτής Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής στην περιοχή του νοτίου Λιβάνου, αφού το νοσοκομείο στο οποίο πήγε για να προσφέρει τις υπηρεσίες της, βομβαρδίστηκε από ισραηλινά πυρά.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» με τίτλο «BOC Κέρδη μέχρι 155% το πρώτο εξάμηνο» γράφει ότι κέρδη πέραν των 80 εκατ. λιρών αναμένεται να παρουσιάσει το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 2006. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την Πέμπτη μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών την κατ΄εξαίρεση επιβολή μειωμένου ΦΠΑ για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών υψηλής έντασης εργασίας. Για την Κύπρο, η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ αφορά την ανακαίνιση και τις επισκευές ιδιωτικών κατοικιών εξαιρουμένων των βασικών υλικών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 26 July 2006 - 14:19:07 UTC