Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 7/02/2007

Οι εξελίξεις στο θέμα των πετρελαίων, οι επαφές και προθέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων με τα κατεχόμενα και η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην Κίνα προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Το ύποπτο κρούσμα γρίπης στο νοσοκομείο Λεμεσού και η επιπλοκή στην υγεία του Γλαύκου Κληρίδη απασχολούν επίσης τα πρωτοσέλιδα.

Η «Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «Παράλληλη σχέση - Επαφές σε όλα Τ/Κ ΕΕ» και γράφει ότι η Ομάδα Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου έχει στόχο να επιμείνει στους αρχικούς όρους σύστασης της, όπως αναφέρει στο προσχέδιο που ετοίμασε και το οποίο θα δοθεί μετά από διαβουλεύσεις και να συμβάλει στη διευκόλυνση των επαφών μεταξύ της τ/κ κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της Ευρωβουλής. Αλλού γράφει ότι «η ηγεσία του ΑΚΕΛ, αντιλαμβανόμενη ότι κρατώντας ερμητικά κλειστή την πόρτα στην πρόταση του ΔΗΣΥ για διάλογο ενόψει προεδρικών, συγκρούεται με την πεποίθηση πολλών ψηφοφόρων του που διαφωνούν με τον Τάσο Παπαδόπουλο και τη στείρα πολιτική του στο Κυπριακό» υποχρεώθηκε να μετακινηθεί από τη θέση της.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Υποπτο κρούσμα γρίπης στο Νοσοκομείο Λ/σου» γράφει ότι σε συναγερμό βρίσκεται από χθες το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και οι υγειονομικές υπηρεσίες μετά από υποψίες ότι αλλοδαπός που εισήχθη με συμπτώματα ζαλάδων, πονοκεφάλους και τάσεις προς εμετούς πιθανόν να έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι έχει δώσει οδηγίες να μελετηθούν εναλλακτικές λύσεις ώστε η Ελένη Φωκά να αποκτήσει στέγη που να ικανοποιεί τις ανάγκες της.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Ανομες οι συλλήψεις οδηγών για αλκοόλ» γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας κατσάδιασε Αστυνομία αλλά και βουλευτές για τις συλλήψεις και κρατήσεις σε αστυνομικούς σταθμούς όσων εντοπίζονται να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως όσοι οδηγοί προσέφυγαν στα δικαστήρια θα δικαιωθούν. Αλλού γράφει ότι επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ απηύθυνε ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ακροβασίες των ΗΠΑ για τα πετρέλαια» γράφει ότι οι Αμερικανοί ακροβατούν στο θέμα των πετρελαίων, επιχειρώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στα μεγάλα συμφέροντα που παίζονται τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Αλλού, υπό τον τίτλο «πάσχει το πόθεν έσχες» γράφει ότι με βάση τη νομοθεσία, όλοι οι Βουλευτές, που αποχώρησαν από το Μάιο του 2006 καθώς και οι Υπουργοί που αντικαταστάθηκαν, θα έπρεπε να περάσουν από το «Πόθεν Εσχες».

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Προνόμια στην εταιρεία Μπους» γράφει ότι η αμερικανική εταιρεία Crest, που ανήκει στην οικογένεια Μπους, είχε κατά την περίοδο 1998-2003 αποκτήσει προνομιακή μεταχείριση από την Κυβέρνηση της Κύπρου, στο εγχείρημα για μεταφορά φυσικού αερίου στο νησί, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία της εταιρείας με τον τότε Υπουργό Εμπορίου, Νίκο Ρολάνδη. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται σε κομπίνες με διαμερίσματα με υποψήφιους αγοραστές να καταγγέλλουν ότι επιχειρηματίες πωλούν διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου στην τιμή των δύο, ξεγελώντας με αυτόν τον τρόπο, τόσο τους αγοραστές όσον και τις κρατικές υπηρεσίες.

Η «Χαραυγή» έχει κύριο τίτλο «Υπερατλαντική Εμπλοκή» και γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται μόνο από τις διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει υπογράψει, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της εφαρμογής και την τήρηση τους, διαμηνύει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα το ΑΚΕΛ σημειώνει τις παλινωδίες των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως πέρασαν μέσα από διάφορες αντιφάσεις. Αλλού γράφει ότι την υποστήριξη της υπόθεσης της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την επιθυμία για επανένωση του νησιού, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Λι Τσαν Γκαν, υποδεχόμενος στο Πεκίνο τον Πρόεδρο της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» αναφέρεται στο κύριο θέμα στην επιδείνωση της κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, αφού μετά τη βρογχίτιδα, η οποία ήταν και η αιτία για να εισαχθεί το Σάββατο το βράδυ παρουσίασε χθες στηθαγχική κρίση. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι σε επιφυλακή βρίσκονται οι ιατρικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας μετά την άφιξη στην Κύπρο, αλλοδαπού με ύποπτα συμπτώματα που παραπέμπουν στη γρίπη των πουλερικών.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror» με τίτλο «Τράπεζα Κύπρου: Με όπλο τις εξαγορές» γράφει ότι βασικό στοιχείο στο νέο business plan που θα παρουσιάσει σήμερα η Τράπεζα Κύπρου περνώντας έτσι στην αντεπίθεση - είναι η ισχυροποίηση της Τράπεζας με εξαγορές. Αλλού γράφει ότι η Louis Public Co. Ltd. είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε διαχωρισμό του εκτεταμένου δικτύου ξενοδοχειακών μονάδων που κατέχει και να δημιουργήσει άλλη εταιρεία με προοπτική τη δημοσιοποίηση της σε κατοπινό στάδιο με στόχο να «ξεκλειδώσει» κρυμμένη αξία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 7 February 2007 - 15:19:06 UTC