Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-01-19

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Τη Δευτέρα θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Νωρίς το απόγευμα συνήλθε το Υπουργικό Συμβούλιο και οι Υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο έχει καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου θα γίνει την Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ μέσα σε 15 μέρες, θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης.


Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου χαιρετίζει την εκλογή Σημίτη στην Πρωθυπουργία της Ελλάδας.

Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, ο πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των δυο κυβερνήσεων θα ενισχυθεί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβει σύντομα στην Αθηνα για συναντηση με το νέο πρωθυπουργό.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η νέα κυβέρνηση από τη βουλή, εκτός και αν υπάρξει ανάγκη να πραγματοποιηθεί νωρίτερα.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πολιτική του Ενιαίαυ Αμυντικού δόγματος θα συνεχισθεί και απο την νέα Κυβέρνηση.

Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τονίζει ότι ο Κυπριακός Ελληνιμός προσβλέπει στην αποφασιστική και ολόψυχη συμπαράσταση του κυρίου Σημίτη στον αγώνα του για απελευθέρωση και ανάκτηση των κατεχομένων εστιών.

Την εκλογή του κυρίου Σημίτη χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι θα συνεχιστεί η ακολουθούμενη έως τώρα πολιτική στα Εθνικά θέματα.


Θετικά αντικρύζει η διεθνής κοινότητα την εκλογή του κυρίου Σημίτη.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, συνεχάρη προσωπικά τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας για την εκλογή του.

Στην Βόννη, εκπρόσωπος του Καγκελάριου Χέλμουτ Κώλ, εξέφρασε ιδιαίτερη ικαονοποίηση για την εκλογή Σημίτη, ενώ ο υπουργός εξωτερικών, Κλάους Κίνγκελ, τόνισε οτι η χώρα του ενδιαφέρεται για την βελτίωση των ήδη καλών σχέσεων με την Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν βέβαιο ότι ο κύριος Σημίτης θα πραγματοποιήσει σύντομα ταξίδι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για επαφές με ανώτερους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Η 'Αγκυρα θεωρεί ήπιες τις απόψεις Σημίτη για τις Ελλληνο-τουρκικές σχέσεις, και τονίζεται οτι κατ' επανάληψη τοποθετήθηκε υπέρ του Ελληνο-Τουρκικού διαλόγου.

Ευρεία κάλυψη στην εκλογή Σημίτη έδωσαν τα Ευρωπαϊκά και τα Αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


Με ποικίλες εκδηλώσεις τιμάται σήμερα η ημέρα που γιόρταζε τα ονομαστήρια του ο Αείμνηστος Εθνάρχης Μακάριος.

Το πρωί, ετελέσθη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, μνημόσυνο του Εθνάρχη, του οποίου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και στο οποίο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Απο τις εννέα το πρωί, άνοιξε για το κοινό, το διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το οποίο παρέμεινε ανοικτό μέχρι τις τέσσερεις το απόγευμα.

Απόψε στις οκτώ, θα πραγματοποιηθεί φιλολογικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος Κληρίδης και θα μιλήσει η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου.


Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι, αναμένεται να διορίσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Θόρβαρντ Στόλτεμπέργκ, στην θέση του ειδικού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες απο την Νέα Υόρκη, ο κύριος Γκάλι αποφάσισε τον διορισμό του κυρίου Στόλτεμπεργκ, λόγω των εμπειριών από τη ανάμειξή του στις προσπάθειες για επίλυση του Βοσνιακού και επειδή δέν αναμένεται να υπάρξουν Τουρκικές αντιδράσεις στο διορισμό του.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το πρόσωπο και τον ρόλο του συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό, που αναμένεται να διορισθεί στο τέλος του μήνα.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Γούσταβ Φαϋσέλ, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με τον προεδρικό απεσταλμένο, Ρίτσιαρντ Μπίτι και μέλη της Γενική Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Λόγω της άπνοιας των γεγονότων, η επίσκεψη του κυρίου Φαϋσσέλ στο προεδρικό, περιορίστηκε και αυτή την φορά σε απλή ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο Πολιτικός Σύμβουλος της Ειρηνευτικής Δύναμης, Τζόν Πωλ Κάβανα, ο οποίος αποχαιρέτισε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενοψη της μετάθεσης του στο Τόκιο.


Αφέθηκε σήμερα ελεύθερος ο Γιάννης Αποστολίδης, ο οποίος εκρατείτο παράνομα από τις Κατοχικές Αρχές από τις 16 του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο Αποστολίδης, ο οποίος φαινόταν ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος και συγχυσμένος, δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στον Τουρκοκυπριακό Τύπο, το κατοχικό καθεστώς, πώλησε σε δημοπρασία το αυτοκίνητο του Αποστολίδη και εισέπραξε εννέα χιλιάδες, διακόσιες ογδόντα λίρες.

Το ποσό αυτό, αναλογεί στο λεγόμενο πρόστιμο, που επέβαλε στον Αποστολίδη το ψευδο-δικαστήριο.


Τα μελανά στίγματα που εμφανίστηκαν σε μαθητές των δημοτικών και γυμνασίων σε όλη την Κύπρο, οφείλονται σε χρωστική ουσία εξωγενούς προελεύσεως, και δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με λοιμώδεις παράγοντες.

Αυτό ανέφερε ο καθηγητής της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Τσαμπάος, τονίζοντας ότι το όλο θέμα βαίνει προς λύση και δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας για τον πληθυσμό.

Είναι, όπως είπε, πρόβλημα καθαρά δερματικό και δεν είναι μεταδοτικό, ενώ παρομοίασε τα στίγματα με τα τατουάζ.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, απο τις μέχρι τώρα εξετάσεις, έχουν εντοπιστεί μελανά στίγματα σε 555 μαθητές ηλικίας 7 εως 17 ετών, σε όλη την Κύπρο από τις 20.751 μαθητές που εξετάστηκαν.


Με απεργιακά μέτρα απειλούν οι Εκτακτοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή το οποίο να τους κατοχυρώνει με μονιμοποίηση.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, οι χίλιοι πεντακόσιοι έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν στην Κυβέρνηση προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε αντίθετη περίπτωση θα κατέλθουν σε απεργία την 1η Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια οι έκτακτοι δημόσιοι υπάλληλοι πορεύθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου δεκαμελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Παντελή Κούρο.

Ο κύριος Κούρος θεώρησε ως απειλή την απόφασή τους να απεργήσουν και αρνήθηκε να διαβιβάσει το υπόμνημά τους στον Πρόεδρο Κληρίδη.


Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο.

Απόψε αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς, στο εσωτερικό όπου και σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός και στους 4 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν ξανά, τοπικά βροχές και στα ορεινά να επαναληφθούν ελαφρές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί 3 εως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 στα παράλια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Friday, 19 January 1996 - 14:14:29