Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-02-06

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU

Στη συνεδρία παίρνουν μέρος οι Υπουργοί Αμύνης, Εξωτερικών, Οικονομικών, Δημοσίας Τάξεως και Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Σκοπός της συνεδρίας είναι να εξετασθούν κυρίως θέματα Πολιτικής 'Αμυνας αλλά και θέματα σχετικά με το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, υπο το φώς των εμπειριών που έχουν αποκομισθεί κατά την κρίση της βραχονησίδας 'Ιμια.

Σ'ότι αφορά την Πολιτική 'Αμυνα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα, ότι έχει περατωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία νομοσχεδίου για την θεσμοθέτηση των λειτουργιών της.

Το νομοσχέδιο θα μελετηθεί αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο και πολύ πιθανόν μεθαύριο Πέμπτη να προωθηθεί στην Βουλή.


Τις τελευταίες εξελίξεις σε συνάρτηση με το Κυπριακό, το ενιαίο αμυντικό δόγμα και την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου θα συζητήσει στην Αθήνα όπου μεταβαίνει αύριο, ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την Πολιτική Ηγεσία της Ελλάδας.

Μετά την επιστροφή Κληρίδη από την Αθήνα, θα συγκληθεί συνεδρια του Εθνικού Συμβουλίου την Δευτέρα δώδεκα Φεβρουαρίου, για ανασκόπηση των εξελίξεων υπο το φώς και των επαφών του Προέδρου στην Αθήνα.


Απογοητευμένη παρουσιάζεται η Αμερικανική Κυβέρνηση, από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μήν δεχθεί τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ταυτόχρονα όμως δηλώνει ότι μελετά διάφορα σενάρια αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την Αθήνα.

Ο Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς δήλωσε, ότι επιθυμία της Αμερικανικής Κυβέρνησης ήταν και είναι να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών Ελλάδος-Τουρκίας.

Εξάλλου ο ίδιος ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε στο Νταβός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμίχθηκαν και ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας λόγω της παντελούς ανυπαρξίας της Ευρώπης.

Την ώρα που το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ξενυκτούσε, είπε χαρακτηριστικά ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες εκοιμούντο.


Στην Κύπρο, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η ματαίωση της επίσκεψης Χόλπρουγκ, δεν συνιστά και ματαίωση της Αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, και ενημέρωσαν την Κυβέρνηση, ότι η αναμενόμενη πρωτοβουλία, θα εκδηλωθεί αργότερα.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει επενδύσει, όχι στο πρόσωπο του Αμερικανού Αξιωματούχου, αλλά στην παρέμβαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης προς την 'Αγκυρα, για μεταβολή της Τουρκικής στάσης στο Κυπριακό.

Στην Ουάσιγκτων, ο Αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Κλέν Ντέϊβιτ, τόνισε ότι η χώρα του, παρά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν αναιρεί την πρόθεση της να εντατικοποιήσει την εμπλοκή της στο Κυπριακό, μέσα στο 1996.


Στην έλλειψη κοινής εξωτερικής πολιτικής, αποδίδει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην κρίση στο Αιγαίο, ο Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στην Κύπρο, Ζίλ Ανουί.

'Επειτα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, δήλωσε επίσης ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί τίποτε αναφορικά με την άφιξη στην Κύπρο του Συντονιστή της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για το Κυπριακό Φρεντερίκο Ντι Ρομπέρτο.


Στη Βουλή των Ελλήνων συνεδριάζει από τις έντεκα το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα του Πασόκ, η οποία ασχολείται με τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας.

Κατά την συζήτηση, στην οποία ζήτησαν να πάρουν τον λόγο περισσότεροι από εκατόν μέλη της ομάδας, επικρατεί έντονο κλίμα, καθώς πολλά στελέχη της Κυβερνητικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, άλλα δημόσια και άλλα παρασκηνιακά, έχουν εκφρασθεί εναντίον των χειρισμών της Κυβερνήσεως Σημίτη στο θέμα της κρίσης με την Τουρκία.


Διάβημα της Ελληνικής Κυβέρνησης επέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό, πρέσβυς Χρήστος Ζαχαράκης.

Στο διάβημα αναφέρεται το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Τανσού Τσιλλέρ για τις Τουρκικές επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο, και η πρόσφατη ενίσχυση, από την 'Αγκυρα, των κατοχικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.


Βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι, και συνεχίζεται επιχείρηση ανέλκυσης από πλοία του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού, τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που είχε χαθεί τις πρώτες πρωϊνές ώρες της περασμένης Τετάρτης, ανοικτά των βραχονησίδων 'Ιμια.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν τρία μίλια βορειοδυτικά των βραχονησίδων, σε βάθος ενενηνταπέντε μέτρων.

Στα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν και αι σοροί των δύο αξιωματικών,μελών του πληρώματος, υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και Αρχικελευστή 'Εκτορα Γιαλοψού.


Ηθικά κωλύματα, εμποδίζουν την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, στον θρόνο του Μητροπολίτη Μόρφου, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ανέφερε ότι πληροφορήθηκε το κώλυμα του Αρχιμανδρίτη Παγκρατίου, προσφάτως.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Μακαριότατος αρνήθηκε να αποκαλύψει το είδος του κωλύματος, αλλά διαβεβαίωσε, ότι δεν πρόκειται για συκοφαντία.

Τα κωλύματα αυτά, ανέφερε ο Μακαριώτατος, αποτελούν λόγο και για την καθαίρεση του Αρχιμανδρίτη.

Στις δώδεκα το μεσημέρι, ο Μακαριότατος είχε μακρά συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα, για εκλογή του Αρχιμανδρίτη Παγκρατίου.

Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι η υποστήριξη προς τον Αρχιμανδρίτη, θα ξεκαθαριστεί έπειτα από συνάντηση του Μακαριοτάτου με τον Αρχιμανδρίτη, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Απόψε, θα πραγματοποιηθεί στην Γαλάτα σύσκεψη υποστηρικτών του Αρχιμανδρίτη Παγκάτιου, η οποία θα ενημερωθεί από αυτόν για την τελική στάση που θα κρατήσει.


Αισίως έληξε το θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων των δημοσίων υπαλλήλων, αφού ΠΑΣΥΔΥ και κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Θα δοθούν τελικά όσα δόθηκαν και στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.


Προς διευθέτηση φαίνεται να οδηγείται και η εργατική διαφορά, η οποία προέκυψε στην οικοδομική βιομηχανία, στον τομέα της Τουβλοποιίας.

Μετά τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, η Συντεχνιακή πλευρά, παρουσιάστηκε σήμερα αισιόδοξη.

Η πρόταση θα τεθεί προς έγκριση σε συντεχνιακές συνελέυσεις.


Στην Τουρκία συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση και οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων της χώρας αδυνατούν να σχηματίσουν Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα " Τζουμ Χουριέτ", η οποία επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, αναμένεται ότι θα υποβάλει πρόταση, για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με πρωθυπουργό, προσωπικότητα του κόμματος του Ορθού Δρόμου, εκτός της Τανσού Τσιλέρ.


Ο Υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουώρεν Κριστοφερ, μετέβη σήμερα στη Δαμασκό με στόχο να πεισει την ηγεσία της Συρίας να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, παρά το ενδεχόμενο προκήρυξης, πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ.
Ο ΚΑΙΡΟΣ Απόψε θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και τοπικά μέχρι δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές ιδιαάιτερα τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι νότιοι έως νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και τοπικά μέχρι δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 περίπου βαθμούς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 6 February 1996 - 12:13:16