Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-02

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


'Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και σε διεθνείς κύκλους, η κυνική ομολογία του Ντενκτάς, ότι οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ απο τουρκοκυπρίους τρομοκράτες, ενώ παρατηρητές επισημαίνουν ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε ο κατοχικός ηγέτης για να κάνει τις αποκαλύψεις του δεν είναι τυχαία. 'Οπως επισημαίνεται, ο Ντενκτάς, με την κυνική ομολογία του, στόχευε προφανώς, αφενός να δώσει τέλος στις πιέσεις που ασκούνται για την αποκάλυψη της αλήθειας αναφορικά με την τύχη των αγνοουμένων, και αφετέρου να τορπιλλίσει ίσως κάποιες προσπάθειες που διαβλέπει ότι πιθανόν να γίνουν για την διευθέτηση του Κυπριακού. Δεν αποκλείεται επίσης, προσπάθειά του να είναι, η αθώωση του τουρκικού στρατού κατοχής απο μιά μαζική δολοφονία, ενόψει της αποκάλυψης της αλήθειας. Εν τω μεταξύ το Συντονιστικό Συμβούλιο των Επιτροπών συγγενών αγνοουμένων, με σημερινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την σύλληψη και κράτηση αγνοουμένων από τον Τουρκικό στρατό, ενώ, γραπτές δηλώσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, αναφέρουν ότι δεν ελευθερώθηκαν πρόσωπα που εκρατούντο σε τουρκικές φυλακές. Μόνο με την έρευνα, τονίζεται, της κάθε περίπτωσης αγνοουμένου, και της εξασφάλισης συγκεκριμένων και πειστικών στοιχείων, διασαφηνίζεται η τύχη τους. Τέλος, οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων καλούν τον Ντενκτάς να παύσει να προκαλεί, και να συνεργασθεί με την διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ, δίνοντας τις πληροφορίες που κατέχει προς διερεύνηση. Τον κυνισμό του κατοχικού ηγέτη καταδίκασαν επίσης έντονα με ανακοινώσεις τους κόμματα και οργανώσεις, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακος Οδυσσέας Δημητρίου, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητεί έκτακτη συνεδρία της Βουλής προς συζήτηση του θέματος. Η πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών Πολίν Γκρίν, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο, δήλωσε ότι απαιτείται η προσκόμιση τεκμηρίων, για να πειστούν οι συγγενείς τους, ενώ οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες θα πρέπει να δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με την κυρία Γκρίν, δήλωσε ότι αποδεικνύεται ότι ο Ντενκτάς είναι εγκληματίας πολέμου, αφού, όπως ο ίδιος δήλωσε, οι αγνοούμενοι σκοτώθηκαν από μαχητές, των οποίων ο ίδιος ήταν αρχηγός.
Με δήλωσή του στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τονίζει ότι η αποκαλυπτική ομολογία Ντενκτάς είναι ακόμη μία απόδειξη της κτηνωδίας του Αττίλα. Απευθυνόμενος προς την διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ο κύριος Ρέππας επισημαίνει ότι, όσο γίνεται ανεκτή η επιθετική πολιτική της 'Αγκυρας, τόσο ο Ντενκτάς θα δυναμιτίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, είναι το στίγμα της Ευρώπης. Εξάλλου ο Υφυπουργός Γιώργος Δασκαλάκης, δήλωσε ότι η κυνική ομολογία Ντενκτάς, οδηγεί στην υποχρέωση της Ελλάδος και της Κύπρου να ζητήσουν έρευνα και παραπομπή των υπευθύνων σε δίκη ως εγκληματιών πολέμου. Την διαλεύκανση της όλης υπόθεσης των αγνοουμένων και την παραπομπή των ενόχων σε δίκη ως εγκληματιών πολέμου, ζήτησαν επίσης με ανακοινώσεις τους η Νέα Δημοκρατία, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, η Πολιτική 'Ανοιξη και ο Συνασπισμός.
Με την διαπίστωση ότι το Αμερικανικό ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού θα εκδηλωθεί με συγκεκριμένη πρωτοβουλία μέσα στον Ιούνιο, δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Ουάσιγκτων και την Νέα Υόρκη, με παράγοντες της Αμερικανικής Κυβερνήσεως και των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Γαλανός παρατήρησε ότι δεν είναι γνωστό αυτή την ώρα, το ακριβές περιεχόμενο της Αμερικανικής πρωτοβουλίας, που προβλέπεται όμως, όπως είπε, ότι θα καλύπτει όλα τα θέματα και όλες τις πτυχές, και θα προχωρεί παράλληλα με την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Ο κύριος Γαλανός ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον παράγοντα της ασφάλειας, με αρκετή ευρύ περιεχόμενο, και περιλαμβάνει εκτός του θέματος της αποστρατιωτικοποίησης και το θέμα των εγγυήσεων και γενικότερα θέματα αποκατάστασης εμπιστοσύνης.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, νοσηλεύεται στο Νευροχειρουργικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με κάταγμα σε τρείς πλευρές του. Ο κύριος Μουσιούτας, γλίστρησε στο μπάνιο του σπιτιού του σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σπάσει τρεις πλευρές, από την πτώση. Τον κύριο Μουσιούττα επισκέφθηκε το μεσημέρι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Σύμφωνα με τους ιατρούς που παρακολουθούν τον κο Μουσιούττα, η κατάστασή της υγείας του, δεν εμπνέει ανησυχία, και ούτε χρήζει χειρουργικής επέμβασης.
Διεξάγονται αύριο στην Μητροπολιτική περιφέρεια Μόρφου, οι εκλογές για την ανάδειξη των διακοσίων ειδικών αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μόρφου. Τρακόσιοι τριανταοκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τις διακόσιες θέσεις των ειδικών αντιπροσώπων. Εβδομήντα ένας υποψήφιοι σε 37 κοινότητες της Μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, αναδείχθησαν ήδη χωρίς εκλογές, καθόσον ο αριθμός τους είναι ίσος με τον αριθμό των προβλεπομένων αντιπροσώπων στην κάθε κοινότητα. Οι κάλπες θα ανοίξουν μετά τη Θεία Λειτουργία και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα. Τα ψηφοδέλτια για να είναι έγκυρα πρέπει να φέρουν την σφραγίδα του Ιερού Ναού του Εκλογικού Κέντρου. Οι κάλπες των περιοχών Μόρφου, Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου θα μεταφερθούν με συνοδεία Αστυνομίας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για καταμέτρηση. Η καταμέτρηση των ψήφων θ'αρχίσει το βράδυ της Κυριακής στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας.
'Ενταση προκάλεσε στις σχέσεις της Ελλάδος με την Ιταλία και την Ολλανδία, η αποκάλυψη - καταγγελία της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι Στρατιωτικοί Ακόλουθοι των πρεσβειών των δύο χωρών στην Αθήνα, διενεργούσαν κατασκοπία προς όφελος της Τουρκίας. Θ κυβέρνηση των Αθηνών, ζήτησε από την Ρώμη και την Χάγη την άμεση ανάκληση των Ακολούθων. Επεξηγώντας την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ανέφερε ότι τον περασμένο Ιανουάριο -στην Λέσβο- βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ακολούθων, έγγραφα, στα οποία καταγράφονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νησιού. Το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την έκπληξη του για το αίτημα των Αθηνών, αρνούμενο, ότι ο Ιταλός Ακόλουθος Συνταγματάρχης Μάριο Βολπιτσιέλλι, ανέπτυξε οποιαδήποτε δραστηριότητα αντίθετη με τα καθήκοντά του. Η Ολλανδία απο την πλευρά της προσπάθησε να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα, λέγοντας ότι γίνεται "πολύς λόγος για το τίποτα".
Στην Τουρκία οι ηγέτες των δύο κομμάτων της κεντροδεξιάς Τανσού Τσιλέρ και Μεσούτ Γιλμάζ, συναντώνται, άυριο, για να ανακοινώσουν και επίσημα την συμφωνία τους, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Μετά την αυριανή συνάντηση, αναμένεται να ανακοινωθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας των δύο κομμάτων. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες Τούρκοι φοιτητές συγκρούστηκαν χθες, στην Κωνσταντινούπολη με την Αστυνομία. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων.
Στην Αυστραλία, απρόσμενη και συντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών Εργατικό Κόμμα στις Βουλευτικές Εκλογές. Οι Εργατικοί, οι οποίοι παρουσιάζονταν -σε όλες τις δημοσκοπήσεις- να κερδίζουν άνετα τις εκλογές, υπέστησαν πανολεθρία. Ο συνασπισμός των συντηρητικών -υπο τον Τζων Χάουαρντ- εξασφάλισε μία πλειοψηφεία 28 τουλάχιστον εδρών, θέτοντας έτσι τέρμα στην δεκα-τριάχρονη διακυβέρνηση των Εργατικών. Ο Πρωθυπουργός Πωλ Κήτιγκ, αποδεχόμενος την ήττα του, ανήγγειλε -παράλληλα- ότι εγκατελείπει την ηγεσία των Εργατικών.
Υπο οκταήμερη κράτηση εθεσε το επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τέσσερεις νεαρούς οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για σωρεία διαρρήξεων. Η αστυνομία έκανε λόγο για εξάρθρωση σπείρας διαρρηκτών. Οι διαρρήξεις έγιναν τον Φεβρουάριο, στη Λευκωσία, στο Στρόβολο, στη Σσιά, στην Αλάμπρα, στα Λατσιά, τον Αρχάγγελο και την Ποταμιά. Η λεία των επίδοξων διαρρηκτών ήταν μετρητά και αντικείμενα αξίας 6,750 λιρών και τρία αυτοκίνητα αξίας 34 χιλιάδων λιρών, τα οποία να σημειωθεί, έχουν ανευρεθεί. Η αστυνομία συνέλαβε τον Χριστάκη Αχιλλέως από τα Λατσιά, ο οποίος κατανόμασε ως συνεργάτες του, τους Κύπρο Κυπριανού από τον 'Αγιο Παύλο, τον Αντωνάκη Κυριάκου από το Γέρι, τον Γεώργιο Ιωσήφ, άλλως Ροκκοπίλη από το Γέρι και τον Βαρνάβα Μαρκαντώνη από τα Λατσιά.
Η ΑΕΚ εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκριση της στην ημιτελική φάση του κυπέλλου απο τον πρώτο αγώνα. Η ομάδα του Ανδρέα Μουσκάλλη στον πρώτο προημιτελικό αγώνα συνέτριψε την Ομόνοια Αραδίππου με 7-0. Στο λευκωσιάτικο ντέρπυ η Ομόνοια κέρδισε δύσκολα τον τυπικά γηπεδούχο Ολυμπιακό με 2-1. Στις εξι το απόγευμα θα ξεκινήσει και ο τρίτος σημερινός αγώνα με τον Απόλλωνα να υποδέχεται την Ανόρθωση.
Ο ΚΑΙΡΟΣ: Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 ως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και ανατολικά παράλια και γύρω στους 8 βαθμούς στα δυτικά παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματισθούν νεφώσεις και τοπικά αναμένεται να πέσουν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ, και κατα διαστήματα δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Saturday, 2 March 1996 - 21:58:10