Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-03-20

Logos (ELOT 928) Directory

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Κυρίες και κύριοι χαίρετε!


Ηνωμένα Εθνη, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή `Ενωση διεξάγουν διαβουλεύσεις μεταξύ τους για συντονισμό των προσπαθειών τους με στόχο την προώθηση λύσης του Κυπριακού. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του αντιπροσώπου της Ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκο Ντι Ροπέρτο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, όπου το πρόγραμμα επαφών του περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με την Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και τον Απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσιαρτ Μπίτυ. Σε σχετικές δηλώσεις του ο κύριος ο Ντι Ροπέρτο, ο οποίος συνοδεύεται στην αποστολή του στην Νέα Υόρκη από τον αρμόδιο για Μεσογειακές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σερζ Αμπού, χαρακτήρισε το κυπριακό, ευαίσθητο και περίπλοκο πρόβλημα. Συγκεκριμένα είπε, ότι πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός και κοινές θέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπισή του. Ο κύριος Ντι Ροπέρτο, ο οποίος θα υποβάλει έκθεση στην Ιταλική Προεδρία την προσεχή Δευτέρα για τις επαφές του στην Νεα Υόρκη, διευκρίνησε ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου δεν συζητήθηκε στον κύκλο επαφών του, γιατί αυτό αφορά τους Κυπρίους και την Ευρώπη και όχι τα Ηνωμένα Εθνη ή τους Αμερικανούς.
Ομοφώνως Κυβέρνηση, Βουλή και οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων, σε κλειστή συνεδρία, συμφώνησαν για τους περαιτέρω χειρισμούς του θέματος των αγνοουμένων. Δηλώσεις για την συζήτηση έκαμε μόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγνοουμένων της Βουλής Αριστοφάνης Γεωργίου, ο οποίος είπε ότι θα δραστηριοποιηθεί το συντονιστικό όργανο των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδος, με στόχο την περαιτέρω διεθνοποίηση του προβλήματος και την άσκηση πιέσεων στις διάφορες κυβερνήσεις, με κύριο μέτωπο την Ευρώπη και την Αμερική. Τελικός στόχος, τόνισε ο κύριος Γεωργίου, είναι να μπορέσει η Διερευνητική Επιτροπή να αποδώσει καρπούς και να δώσει στοιχεία για την τύχη των Αγνοουμένων.
Κλιμάκιο ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας συνεχίζει από χθες ανακρίσεις με βάση την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική ανάκριση γύρω από το θέμα των μαρτυριών στην υπόθεση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. Σήμερα ανακρίθηκε για πολλές ώρες ο Ανδρεάς Τρύφωνος ο οποίος σε αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις του είχε περιπέσει σε πολλές αντιφάσεις. Επίσης σήμερα ανακρίθηκε ο Τάσος Αναστασίου ιδιοκτήης μπυραρίας και φίλος του Ανδρέα Τρύφωνος. Εν τω μεταξύ χθες βράδυ είχε ανακριθεί και ο Παγκράτιος Μερακλής. `Οπως εγνωσθη ο Αντρέας Τρύφωνος αρνήθηκε να προβεί σε γραπτή κατάθεση περιορισθείς σε προφορικές αναφορές προς τους ανακριτές. Τις ανακρίσεις διευθύνει ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αστυνόμος Ανδρέας Στεφάνου ο οποίος το απόγευμα δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να γίνουν εντός της ημέρας συλλήψεις. Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με την επιτροπή αγώνα για την εκλογή του Παγκράτιου Μερακλή στο πλαίσιο της διαμεσολάβησής του για εκτόνωση της κρίσης. `Οπως δήλωσαν τα μέλη της επιτροπής μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε σαφές δεν μεσολαβεί στο θέμα σε ότι αφορά την εκκλησιαστική λύση, αλλά την εκτόνωση της καταστάσεως.
Η Αμερικανική βοήθεια προς την Κύπρο παραμένει η ίδια με την περσινή, στο ύψος των δεκαπέντε εκατομμυρίων δολλαρίων, ενώ η βοήθεια προς την Τουρκία και την Ελλάδα, μειώνεται κατά σαράντα τοις εκατόν, όπως μειωμένη είναι και η βοήθεια προς πολλές άλλες χώρες. Η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προτείνει προς το Κογκρέσσο τη διατήρηση της αναλογίας επτά προς δέκα, στη βοήθεια που θα προσφέρει στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις χαιρέτησαν την πρόταση για διατήρηση της αναλογίας, εξέφρασαν όμως ανησυχία για την πωληση όπλων στην Τουρκία. Εκπρόσωποι της ομογένειας σημείωσαν, ότι η Τουρκία εξυπηρετεί την υπόσκαψη, παρά την ανάπτυξη της σταθερότητας στην περιοχή.
Παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο ΦΙΡ Αθηνών, στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σημειώθηκε σε τέσσερεις περιτώσεις, από Τουρκικά αεροσκάφη. `Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα Τουρκικά αεροπλάνα αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Συνάντηση μέ τόν πρωθυπουργό τής Ελλάδος Κώστα Σημίτη ειχε σήμερα στήν Αθήνα ο Πρόεδρος τής ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Κατά τήν συνάντηση συζητήθηκε κυρίως τό Κυπριακό, αλλά καί τά υπόλοιπα εθνικά μας θέματα. Σε δηλώσεις του μετά τήν συνάντηση, ο κύριος Λυσσαρίδης ειπε οτι μέ τόν πρωθυπουργό συζήτησαν τίς μελλοντικές προοπτικές τού Κυπριακού καθώς καί τόν ρόλο τού ελλαδικού καί κυπριακού παράγοντα στήν διαμόρφωση τών πολιτικών εξελίξεων. Νωρίτερα, ο κύριος Λυσσαρίδης ειχε συνάντηση μέ τόν Υπουργό Εσωτερικών καί Δημόσιας Διοίκησης Ακη Τσοχατζόπουλο μέ τόν οποίο συζήτησε, μεταξύ αλλων, τήν ενταξιακή πορεία τής Κύπρου ενόψει τής Διακυβερνητικής Διάσκεψης πού αρχίζει στό τέλος τού μηνός.
Το πρόβλημα των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων, φαίνεται να οδεύει σύντομα προς επίλυση. `Οπως δήλωσε σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, έπειτα από συνάντηση που είχε με την ηγεσία των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων, ο καταρτισμός νομοσχεδίου, για την δια νόμου μονιμοποίηση των εκτάκτων, θα γίνει το συντομότερο. Ο κύριος Χριστοδούλου δεν απέκλεισε μάλιστα και το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο, να κατατεθεί πριν από τη διάλυση της παρούσης Βουλής. Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε, ότι, αυτό που μένει να διευκρινιστεί, είναι ο ακριβής αριθμός των εκτάκτων που θα μονιμοποιηθούν. Ο πρόεδρος, εξάλλου, των εκτάκτων, Ανδρέας Οικονομίδης, εξέφρασε ικανοποίηση για την θετική αντίκρυση του ζητήματος από την κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και `Εργων Αδάμος Αδαμίδης, επανέλαβε σήμερα, ότι το μέλλον των λιμανιών διαφαίνεται πολύ ζοφερό, εάν δεν ληφθούν αποφάσεις, για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους. Ο κύριος Αδαμίδης ανέφερε ακόμη, ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και ούτε τίθεται τέτοιο θέμα. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, διαβεβαίωσε πάντως, ότι σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο ζήτημα, τότε θα διεξαχθεί συζήτηση με τους εργαζομένους, τα συμφέροντα των οποίων, όπως τόνισε, δεν θα επηρεαστούν.
Το δημοκρατικό Κόμμα στο πλαίσιο της στρατηγικής του, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, πραγματοιποίησε σήμερα Εργαστήρι Υποψηφίων Βουλευτών. Στο εργαστήρι έγινε λεπτομερής ανάλυση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στην προεκλογική περίοδο και πήραν μέρος όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος. Στο εργαστήρι μίλησε και ο πρόεδρος του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού.
Την είσοδο του στην ημιτελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου διεκδικεί απόψε ο Παναθηναϊκός με αντίπαλο την πολωνική Λέγκια. Ο αγώνας θα γίνει στην Αθήνα και θα αρχίσει στις εννέα και τριάντα το βράδυ.Η πρώτη συνάντηση των δυο ομάδων είχε λήξει ισόπαλη, χωρίς τέρματα. Εξάλλου για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ και Λήντς συγκρούονται απόψε στον επαναληπτικό αγώνα, του 0-0. Το παιχνίδι αρχίζει στις εννέα και τριανταπέντε, και θα μεταδίδεται απευθείας απο την τηλεόραση του Λόγου.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό, αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες. Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 10, στην Λεμεσό 17 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 1. Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές συννεφιές οι οποίες ενδέχεται να δώσουν ελαφρές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 εως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη στα παράλια και μέχρι ταραγμένη στα ανοικτά. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς. Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και αναμένεται να πέσουν βροχές που τοπικά το απόγευμα θα συνοδεύονται από βροντές. Στο Τρόοδος θα σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε δυτικούς μέχρι νοτιοδυτικούς μέτριους 3 εως 4 Μποφόρ και στις περιοχές των καταιγίδων μέχρι δυνατοί 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς. Την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Wednesday, 20 March 1996 - 14:13:09