Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-11-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του Δημοκρτικού Συναγερμού Γιαννάκη Μάτση, ο οποίος υπέστη χθες βράδυ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο κύριος Μάτσης νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου θα παραμείνει μέχρι αύριο.

Στο Νοσοκομείο Πάφου μετέβη χθες βράδυ, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής μονάδας του Νοσοκομείου Λευκωσίας Κώστας Ζαμπάρτας.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή, ενώ η χθεσινή νύκτα πέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Σήμερα το πρωί επισκέφθηκε τον κύριο Μάτση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Μετά την ολιγόλεπτη επίσκεψή του ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι ο κύριος Μάτσης είναι ευδιάθετος και είχαν σύντομη συνομιλία.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος εξάλλου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κύριος Μάτσης είναι αρκετά καλά, και με πολύ ψηλό ηθικό.

Αύριο το πρωί ο κύριος Μάτσης θα μεταφερθεί στη Λευκωσία για συνέχιση της θεραπείας του.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα τον κύριο Μάτση θα εξετάσει ξένος ειδικός καρδιολόγος, ο κύριος Κάμπερλαντ, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο.


Συνταρακτικές αποκαλύψεις για την δράση τουρκικών παρακρατικών οργανώσεων, σχετικά με εμπρησμούς δασών σε ελληνικά νησιά, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Τουρκία για τις σχέσεις του τουρκικού παρακράτους με το κράτος.

Με πρωτοφανή κυνισμό, η τρομοκρατική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι", αυτο- κομπάζεται και αποκαλύπτει ότι έκαψε πολλά ελληνικά δάση.

Στις αποκαλύψεις αυτές προέβη ο βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου Σεντάτ Μπουτσάκ και μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι".

Η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε διάβημα προς την Αγκυρα ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των εμπρησμών.

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεντρώσει πληθώρα στοιχείων που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι πολλές απο τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλα δάση σε ελληνικά νησιά, ήταν αποτέλεσμα επιχειρήσεων δολιοφθοράς από τους Τούρκους.


Ερωτήσεις σχετικά με το Κυπριακό, υπέβαλε στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κέστερ Χίσλιπ, παίρνοντας, όπως ο ίδιος είπε, ικανοποιητικές απαντήσεις.

Μετά από την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ιρλανδός διπλωμάτης απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, είπε, όμως, ότι παρόμοιες ερωτήσεις θα απευθύνει και στον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Αναμένω, πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρέσβυς, να πάρω και από τον Ντενκτάς, παρόμοιες απαντήσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης χαρακτήρισε την συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Κέστερ Χίσλιπ, διερευνητικού χαρακτήρα και είπε, ότι ο αξιωματούχος της Ιρλανδικής Προεδρίας πήρε απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στα ερωτήματα που έθεσε.


Οι προτάσεις, που επέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για τον εκ του σύνεγγυς στρατιωτικό διάλογο, δεν είναι περίπλοκες και δεν τίθεται θέμα ασφάλειας στρατιωτών ή πολιτών, στις δύο πλευρές, από την ενδεχόμενη επέκταση της συμφωνίας για απαγκίστρωση.

Τον ισχυρισμό αυτό εξέφρασε ο Γκουστάβ Φεϋσσέλ, μετά από πρόγευμα εργασίας που είχε με τον εκπρόσωπο της Ιρλανδικής Προεδρίας, Κέστερ Χίσλιπ.

Επί του θέματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι η θέση της κυβέρνησης δεν έχει μεταβληθεί και πρόσθεσε, ότι δεν προτίθεται να συζητά το περιεχόμενο του στρατιωτικού διαλόγου, δημοσίως.

Ο στρατιωτικός διάλογος και οι προσπάθειες για μείωση της έντασης κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, ήταν στο επίκεντρο της πρωινής συνάντησης του Γκουστάβ Φεϊσσέλ και του Κέστερ Χίσλιπ.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την πρόθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να επιταχύνει τις συζητήσεις της, με τις δύο πλευρές, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στον στρατιωτικό διάλογο.


Δεν διαφωνεί με τη διαδικασία τύπου Ντέιτον και τις αδιάλειπτες συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού θέτοντας ωστόσο, προϋποθέσεις.

Πρώτη προϋπόθεση, να υπάρξει κοινό έδαφος και δεύτερη να μην δεκτούμε οποιεσδήποτε πιέσεις.

Ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι αν σε οποιοδήποτε στάδιο δεχθούμε πιέσεις θα πρέπει να αποχωρήσουμε αμέσως, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στραφεί προς την Τουρκία ώστε να τερματίσει την αδιάλλακτη στάση της.


Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί οι νοσηλευτές στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο και τα Νοσοκομεία Παραλιμνίου και Λάρνακας.

Οι νοσηλευτές, προειδοποιούν ότι εαν το Υπουργείο δεν δεχθεί να προσέλθει σε διάλογο μαζί τους και συνεχίσει τις απειλές όπως τις χαρακτηρίζουν, θα προχωρήσουν και στη δίωρη απεργία που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του εκτιμά ότι τα βασικά αιτήματα του κλάδου Γενικού νοσηλευτικού προσωπικού έχουν ικανοποιηθεί με τις χθεσινές απόφασεις του Υπουργικού Συμβουλίου.


Πορεία προς το προεδρικό μέγαρο πραγματοποίησαν οι φρουτοπαραγωγοί διαμαρτυρόμενοι για τις αναξέλεγκτες εισαγωγές φρούτων αλλά και για τις χαμηλές τιμές που έχουν τα κυπριακά προϊόντα.

Οι φρουτοπαραγωγοί ζητούν από το Κράτος τη λειτουργία ταμείου στήριξης, καθώς και Κυβερνητική χορηγία για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν από την φιλελευθεροποίηση των προϊόντων, η οποία προνοείται από την Γενική Συμφωνία Δασμού και Εμπορίου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης για αντικειμενικούς όπως ανέφερε λόγους δεν δέχθηκε την αντιπροσωπεία των Φρουτοπαραγωγών, ζητώντας όπως η συνάντηση πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου.


Παρέλυσαν τα πάντα σήμερα στην Ελλάδα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, με αφορμή την πανελλαδική απεργία που κήρυξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

Στην απεργία παίρνουν μέρος και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τις συγκοινωνίες, τις τράπεζες, τη βιομηχανία και το εμπόριο.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν οι αγρότες της Θεσαλλίας με αποκλεισμούς της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Η παναπεργία αυτή αποτελεί και την πρώτη δυναμική αντιπαράθεση των συνδικάτων με την Κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.


Συνεχίζεται για δέκατη ημέρα στη Γαλλία η απεργία των οδηγών φορτηγών, παρά την μερική συμφωνία στην οποία κατέληξαν με την κυβέρνηση αργά χθές βράδυ μετα από συνομιλίες 75 και πλέον ωρών.

Οι συνδικαλιστές ανακοίνωσαν ότι δεν θα καλέσουν τους απεργούς να άρουν τα απεργιακά μέτρα, αλλά ούτε και να μετακινήσουν τα 250 και πλέον οδοφράγματα που έστησαν και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.

Η μερική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ απεργών και κυβέρνησης και θα κατατεθεί πρός υπογραφή στους συνδικαλιστές και την εργοδοσία αφορούν την συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια, το επίδομα εκτός έδρας και την απαγόρευση κυκλοφορίας τις Κυριακές στα ξένα φορτηγά διεθνών μεταφορών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφαίζονται παροδικές νεφώσεις που θα δώσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 2 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς.

Αύριο και πάλιν παροδικές νεφώσεις θα δώσουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκραία ήταν 2 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 14, στην Λεμεσό 22 με 13, στην Κεύνεια και την Πάφο 23 με 13, και στον Πρόδρομο 9 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.00 run on Thursday, 28 November 1996 - 11:28:40