Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ

Χαίρετε κυρίες και κύριοι και χρόνια σας πολλά.

Με τη σκέψη στη σκλαβωμένη πατρίδα, η ελεύθερη Κύπρος γιόρτασε την ενανθρώπιση του Κυρίου, με την ελπίδα για δικαίωση και ολοκλήρωση της ελευθερίας.

Η ενότητα λαού και ηγεσίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις καλοστημένες παγίδες στις οποίες προσπαθούν να μας παρασύρουν οι ξένοι καμουφλαρισμένοι καλοθελητές, τονίζει στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, απαντώντας στις πολεμικές απειλές των Τούρκων, ότι θα επαναληφθεί το 74, τονίζει ότι οι Τούρκοι, εάν τολμήσουν, θα εκπλαγούν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία η οποία ετελέσθη στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου, παρόντων του Προέδρου Κληρίδη, της πολιιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου και άλλων αρχών και επισήμων.

Ας μην λυγίσουμε μπροστά στην αδιαφορία των ισχυρών προέτρεψε στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος.

Καθημερινά διαπιστώνουμε πως οι ηθικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα αντικρύζονται ως διακηρύξεις στα χαρτιά, χωρίς καμία πρακτική αξία. Απλώς χρησιμοποιούνται και προβάλλονται ως προφάσεις για να στηρίζουν τα εκάστοτε δικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα των μεγάλων.

Η ενανθρώπηση του Κυρίου, μάς ενθαρρύνει στον δίκαιο αγώνα μας και μας βεβαιώνει πως πάνω από τους ισχυρούς της γης και τις αδικίες τους, πάνω από τις οποιεσδήποτες σκοπιμότητες υπάρχει ο δικαιοκρίτης Θεός που αγαπά συμπαρίσταται και ενισχύει τον αδικούμενο.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Μακαριώτατος εδέχθη τις ευχές λαού και επισήμων στο μέγα συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Το πρωί εξάλλου, ο Μακαριώτατος και ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσκέφθησαν ευαγή ιδρύματα, και αντάλλαξαν ευχές με αξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.


Την οικουμενικότητα και τη σημασία της αποστολής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως υπογραμμίζει στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το Πατριαρχείο από της υπάρξεως και πολιτείας του, σημειώνει ο Παναγιώτατος, διηνεκώς διακονεί την αλήθεια της Εκκλησίας και την εν Χριστώ ελευθερία του ανθρώπου.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκθείασε την ιδιαίτερη σχέση της ευλογίας η οποία προχέεται στην Οικουμένη διά της ιερουργίας της ορθοδόξου λειτουργικής θεολογίας εκ του Φαναρίου, και του φωτός, το οποίο διά της εν τω Σπηλαίω εκ Παρθένου γεννήσεως του Θεανθρώπου καταυγάζει τα σύμπαντα.


Προοίμιο για την έναρξη των αναμενόμενων πρωτοβουλιών για επίλυση του κυπριακού θεωρεί ο Πρόεδρος Κληρίδης το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης εκτιμά ότι περιέχονται τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοχεία, ενώ θέτει χρονοδιάγραμμα για λύση του κυπριακού μέχρι το τέλος του 1997 - αρχές του 1998.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι αν μέχρι τον Αύγουστο δεν διαφανεί ότι η τουρκική πλευρά και ο κατοχικός ηγέτης, δεν αλλάξουν τρόπο σκέψης και επιμένουν σε ισχυρή στρατιωτική παρουσία, σε δικαιώματα μονομερούς επέμβασης, σε στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε το μόνο που μας απομένει είναι να συνεχίσουμε την θωράκιση του τόπου μας.

Τέλος, απαντώντας στις απειλές Ντενκτάς ότι επίκειται ελληνοτουρκικός πόλεμος και ότι θα επαναληφθούν τα διαδραματισθέντα το 1974, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι αν τολμήσει η Τουρκία τότε θα εκπλαγεί.


Η γενική φιλοσοφία του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι λανθασμένη, γιατί αντιμετωπίζει την Κυπριακή Κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Την εκτίμηση αυτή, διετύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, διευκρινίζοντας ότι το ψήφισμα αποτελεί προσπάθεια επίρριψης ευθυνών και προς τις δύο πλευρές, ενώ αποστέλεται το μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις.

Ο κύριος Κυπριανού σημειώνει επίσης στα αρνητικά το θέμα των εξοπλισμών, και των υπερπτήσεων, ενώ αντιπαρέβαλε την πρόταση για αποστρατικοποίηση.

Αναφερόμενος στην ανάληψη πρωτοβουλιών ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε ότι χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να πείσουμε αυτούς που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, να στραφούν προς την Αγκυρα για να σταματήσει την επεκτατική της πολιτική.


Ανήμερα των Χριστουγέννων, έχασε τη ζωή του πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, σε τροχαίο δυστύχημα.

Πρόκειται για τον Γιώργο Βασιλειάδη, 43 χρόνων, φθαρτέμπορο από την Κατωκοπιά και κάτοικου του συνοικισμού Στρόβολος τρία.

Το θανατηφόρο δυστύχημα συνεβη τις πρωινές ώρες στο στο δρόμο Αλάμπρας - Μοσφιλωτής, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Βασιλειάδης κάτω από άγνωστες συνθήκες παρεξέκλινε της πορείας του και ανετράπη.

Η σορός του Βασιλειάδη ανευρέθη έξω από το αυτοκίνητο μέσα σε κοίτη ποταμού, από διερχόμενους κυνηγούς.


Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα της χθεσινοβραδυνής επίθεσης αυτοκτονίας σε εκκλησία της Φρανκφούρτης.

Την επίθεση διενήργησε γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η γυναίκα πυροδότησε δύο χειροβομβίδες τις οποίες είχε κρύψει στη μέση της.

Απο την έκρηξη, τόσο η δράστης, όσο και δύο άλλα άτομα, μία γυναίκα και ένα δωδεκάχρονο παιδί, διαμελίστηκαν.

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους δεκατρείς, ενώ σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, η κατάσταση των δέκα απο τους τραυματίες είναι κρίσιμη.

Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις, οδηγούν την Γερμανική Αστυνομία στο συμπέρασμα, ότι η δράστης ήταν ψυχασθενής.


Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν και φέτος στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, για να γιορτάσουν την ενανθρώπηση του Κυρίου.

Την ακολουθία παρακολούθησε και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, συνοδευόμενος απο τη σύζυγο του Σόχα.

Της ακολουθίας προέστη ο Πατριάρχης των Λατίνων Μισέλ Σαμπάχ, ο οποίος σε μία ασυνήθιστη κίνηση, αναφέρθηκε και στις πολιτικές συνθήκες, που επικρατούν στο Ισραήλ.

Ο Λατίνος Πατριάρχης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά και τους εξτρεμιστές στο παλαιστινιακό στρατόπεδο, ότι ενσπείρουν το μίσος και τον εξτρεμισμό.


Χριστούγεννα αγωνίας και φόβου ήταν τα φετινά για τους εκατόν και πλέον ομήρους, που εξακολουθούν να κρατούνται στο κτίριο της Ιαπωνικής Πρεσβείας στη Λίμα του Περού.

Οι αριστεροί αντάρτες, που κατέλαβαν το κτίριο την περασμένη εβδομάδα, απελευθέρωσαν χθες βράδυ τον Πρέσβη της Ουρουγουάης στη Λίμα, αλλά δεν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες, ότι θα απελευθερώσουν και τους υπόλοιπους ομήρους τους.

Εξω από το κτίριο παραμένουν συγκεντρωμένοι δεκάδες περουβιανοί, οι οποίοι προσεύχονται για την απελευθέρωση των ομήρων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα επικρατούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, ασθενείς ως μέτριοι 3 εως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα ειναι ταραγμένη, στις προσήνεμες περιοχές. Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 βαθμους στα παραλια.

Αύριο και πάλι θα επικρατούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα παραμείνουν νότιοι ασθενείς ως μέτριοι 3 εως 4 Μποφορ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 βαθμους στο εσωτερικό και γύρω στους 21 βαθμούς στα παραλια.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ηταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο, την Λάρνακα και την Λεμεσό 21 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 12 και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 25 December 1996 - 18:27:20 UTC