Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τρεις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα, σε πολυ-σύχναστο πεζόδρομο, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις εκρήξεις τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν, ενώ ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους εκατό- τριάντα.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Ισραήλ, δήλωσε ότι τρεις από τους νεκρούς ενδέχεται να είναι οι δράστες της επίθεσης.

Οι Αρχές Ασφαλείας πιστεύουν ότι τις βόμβες πυρο-δότησαν καμικάζι.

Την ευθύνη για τις εκρήξεις ανέλαβαν "Οι ταξιαρχίες του Εζεντίν Αλ-Κασάμ", που αποτελούν την στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης Χαμάς.

Οπως μετεδωσε ο ραδιοσταθμός του ισραηλινου στρατού, την ώρα που σημειώθηκαν οι εκρήξεις στην περιοχή, βρίσκονταν χιλιάδες άτομα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τραυματίες κείτονται στο έδαφος και ότι στην περιοχή έχουν φθάσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν διαδοχικά σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων.

Αμέσως μετά τις εκρήξεις ο ισραηλινός στρατός επέβαλε και πάλι συνολικό αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών.


Διάταγμα οκτα-ήμερης κράτησης των Λούκα Φανιέρου και του πατέρα του Αντώνη, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακος, αναφορικά με διερευνόμενη υπόθεση απόπειρας φόνου χθες βράδυ, σε καμπαρέ στη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα, στη μία και δεκαπέντε μετά τα μεσάνυκτα, και ενώ οκτώ άτομα από τη Λεμεσό, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Αεροπόρος διασκέδαζαν, εισήλθαν στο κέντρο οπλισμένοι, ο Λούκας Φανιέρος και ο πατέρας του Αντώνης.

Αμέσως έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο κέντρο για συνήθη έλεγχο, οι οποίοι επενέβησαν και τους αφόπλισαν.

Στη προσπάθεια των αστυνομικών, το πιστόλι που κρατούσε ο Αντώνης Φανιέρος εκ-πυρ-σοκρότησε, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς.

Στο δικαστήριο ο Αντώνης Φανιέρος αρνήθηκε ότι κρατούσε πιστόλι.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, επεσήμανε ότι η αστυνομία βρισκόταν στο χώρο που έγινε το επεισόδιο κατόπιν σχετικών πληροφοριών.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοίζου, τόνισε ότι το όπλο που κρατούσε ο Φανιέρος, ήταν προϊόν παράνομης συναλλαγής, και ότι μαζί με το κηνυγετικό που είχε ο γιός του Λούκας, θα εξετασθούν κατά πόσον έχουν οποιοδήποτε εγκληματικό παρελθόν.

Η αστυνομία, ανέφερε ο κύριος Χατζηλοίζου, εφαρμόζει τον νόμο και δεν θα δεχθή καμιά παρανομία από κανένα.


Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της συγκυβέρνησης θεωρείται η συνάντηση, που θα έχουν περίπου σε μια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Εγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν ότι το απόγευμα, θα τεθεί χρονο-διάγραμμα ξεκαθαρίσματος της ρευστής κατάστασης που επικρατεί μεταξύ Γλαύκου Κληρίδη και Σπύρου Κυπριανού, κυρίως σε ότι αφορά τους χειρισμούς του κυπριακού.

Να σημειώσουμε ότι οι κύριοι Κληρίδης και Κυπριανού, συναντώνται για πρώτη φορά, έπειτα από τις συνομιλίες στο Μοντρέ.


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού είχε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσης, ο οποίος αρνήθηκε να επι-βεβαιώσει κατά πόσον συζητήθηκαν τα πρόσφατα προβλήματα στην συγκυβέρνηση ενόψει και της απογευματινής συνάντησης Κυπριανού-Κληρίδη.

Ο κύριος Κόσης περιορίστηκε να πεί ότι κατά την διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν αντιμετώπισε προβλήματα με το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ επεσήμανε τις συχνές επαφές του με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Εν τω μεταξύ, ύστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΣΕΚ με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης, επεσήμανε την επιθυμία της συντεχνίας του όπως συνεχιστεί η συγκυβέρνηση.

Ο κύριος Ιωάννου παρέπεμψε στο μέλλον, τυχόν μεσολαβητική προσπάθεια της οργάνωσής του, για συνέχιση της συγκυβέρνησης.


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναχωρεί αύριο το πρωϊ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα τελέσει τα εγκαίνια του ιερού ναού Αγίου Θεμωνιανού, στο Χιούστον του Τέξας.

Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, αναφέρει ότι κατά την παραμονή του, ο Μακαριώτατος θα έχει σειρά επαφών με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, και με θρησκευτικούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

Επίσης θα παραστεί και θα μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις της εκεί ομογένειας.


Εάν η Τουρκία επιχειρήσει στρατιωτικό πλήγμα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την εγκατάσταση στην Κύπρου του πυραυλικού συστήματος Ες-300, θα θεωρηθεί "casus-belli"- αιτία πολέμου και θα ενεργοποιηθεί πλήρως το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου.

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου, LGR.

Στην Λευκωσία, η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, Μανώλη Χριστοφίδη εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις δηλώσεις του έλληνα Υπουργού.

Την κυβέρνηση ενδιαφέρει, σε καιρούς κρίσεων να τηρούνται τα συμπε-φωνημένα, δήλωσε ο κύριος Χριστοφίδης.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Μπίκας υπενθύμισε στον τούρκο ομόλογό του, τις πρόνοιες περί της ελεύθερης διέλευσης των στενών του Βοσπόρου που απορρέουν από την Συνθήκη του Μοντρέ, με αφορμή την έρευνα στην οποία προέβησαν οι τουρκικές αρχές σε αιγυπτιακό πλοίο, ψάχνοντας για εξαρτήματα των Ες-300.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση την επικείμενη επίσκεψη του νέου συντονιστή για το κυπριακό στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Μίλλερ, στην Κύπρο, θεωρώντας την προ-παρα-σκευαστική της παρεμβάσεως Χόλμπρουκ.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περιοδεία Μίλλερ, που θα καλύψει εκτός από την Λευκωσία, την Αθήνα, την Αγκυρα καθώς και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί τον Οκτώβριο, στην Νέα Υόρκη με τον αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ενώ θεωρεί δεδομένη την επίσκεψη του αμερικανού μεσολαβητή στην Κύπρο, την οποία καθόρισε τον μήνα Νοέμβριο.


Η Ισπανία υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν εντός του 1998, ανεξάρτητα από οποιο- δήποτε άλλο παράγοντα.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της Ισπανικής Γερουσίας Χουάν Μπαρέρο Βαλ-βέρντε.

Ο Ισπανός επίσημος, ο οποίος συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, τον πρόεδρο της βουλής, τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών και την επιτροπή εξωτερικών της βουλής, εξέφρασε ακόμη την επιθυμία, όπως η επανένωση της Κύπρου γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος της Ισπανικής γερουσίας προσέφερε στους κυρίους Κληρίδη και Κυπριανού, το χρυσό μετάλλιο της Γερουσίας της Ισπανίας και ένα ειδικό βιβλίο για το Παλάτι της Ισπανικής Γερουσίας, ενώ προσκάλεσε τον κύριο Κυπριανού να επισκεφθεί την χώρα του.


Εικοσι-τέσσερεις ώρες πριν από την απόφαση των "Αθανάτων" για το ποιά πόλη θα αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, η αγωνία κορυφώνεται.

Αύριο στις οκτώ το βράδυ ο Πρόεδρος της Διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, θα ανακοινώσει στη Λωζάνη την απόφαση των 107 Αθανάτων.

Στις τάξεις της Ελληνικής επιτροπής διεκδίκησης, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ στην Λωζάνη φτάνουν αύριο και οι Ελληνες Ολυμπιονίκες για να συμβάλουν στις προσπάθειες για την ανάληψη της Ολυμπιάδας.

Το απόγευμα, αναχωρεί εξάλλου για την Ελβετία, και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.


Εκτακτο τηλεοπτικό μήνυμα προς το Βρετανικό Εθνος θα απευθύνει αύριο η Βασίλισσα Ελισάβετ, στο οποίο θα ανεφερθεί στο θάνατο της πριγκίπισσας Νταιάνα, μετά την κατακραυγή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την αδιαφορία του Μπάκιγχαμ.

Στό μήνυμά της, η Βασίλισσα θα εξηγήσει ότι οι διαδικασίες για την οργάνωση της τελετής της κηδείας της πριγκίπισσας, που τόσο επικρίθηκαν έγιναν κατόπιν αιτημάτων των δύο γιών της.

Εν τω μεταξύ, Γάλλος φωτογράφος, δήλωσε ότι μίλησε με τη Λαίδη Νταϊάνα λίγες στιγμές μετά τη βίαιη σύγκρουση του αυτοκινήτου.

Ο Ρομουάλντ Ρατ, ανέφερε, ότι φτάνοντας στη σκηνή του δυστυχήματος, είδε την λαίδη Νταϊάνα και της μίλησε στην αγγλική γλώσσα, προτρέποντάς την να παραμείνει ήρεμη και ότι σωστικά συνεργεία θα έφθαναν από στιγμή σε στιγμή.

Αναφερόμενος στην ταχύτητα με την οποία έτρεχε η μοιραία Μερσεντές, συμπλήρωσε ότι δεν θα μπορούσαν με καμία προϋπόθεση να πλησιάσουν το αυτοκίνητο.


Στην Τουρκία, τριάντα άτομα σκοτώθηκαν και είκοσι-οκτώ τραυματίστηκαν έπειτα από

μετωπική σύγκρουση δύο λεωφορείων.

Η σύγκρουση των δύο λεωφορείων έγινε στον κεντρικό άξονα που συνδέει την Αγκυρα με την Κωνσταντινούπολη, σε απόσταση διακοσίων εικοσι-πέντε χιλιομέτρων από την τουρκική πρωτεύουσα.


Δύο μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και πρόστιμο δύο χιλιάδων λιρών, επέβαλε το Δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας στους Τουρκο-κύπριους λαθρέμπορους ζώων, Καπλάν Ντεμιρέλ και Γιακούπ Χατζηβελή.

Ο Τούρκος έποικος Ερκάν Ονάρ, ο οποίος είχε συλληφθεί με τους δύο Τουρκοκύπριους, ετέθη υπό κράτηση μέχρις ότου απελαθεί στην Τουρκία.

Είναι η πρώτη φορά που το Δικαστήριο των Βάσεων απελαύνει Τούρκο.

Οι τρεις λαθρέμποροι είχαν συλληφθεί στις 26 Αυγούστου στην περιοχή της Δεκέλειας, να μεταφέρουν κοπάδι με τετρακόσια-δέκα αιγοπρόβατα.

Τα ζώα εξοντώθηκαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε και διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από ψωρίαση.


Καλημέρα σχολείο είπαν σήμερα περίπου εξήντα-δύο χιλιάδες μαθητές, της Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε τμήματα και πήραν τα περισσότερα βιβλία που θα χρησιμοποιήσουν στη νέα σχολική χρονιά.

Η επίσημη έναρξη των μαθημάτων θα αρχίσει την Δευτέρα.

Ωστόσο, κάθε νέα σχολική χρονιά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πρωτάκια, τα οποία φέτος ανέρχονται στις έντεκα χιλιάδες.

Εν τω μεταξύ, με προβλήματα αρχίζει η νέα σχολική χρονιά στη Δημοτική Εκπαίδευση, αφού εκατόν εβδομήντα συμβασιούχοι πτυχιούχοι δάσκαλοι ζητούν απ την κυβέρνηση τον επανα-διορισμό τους στη Δημοτική.

Το πρωί, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ" ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρήστος Κόμπος, δήλωσε ότι φέτος θα διοριστούν εκατόν δέκα από τους εκατόν εβδομήντα συμβασιούχους, προσθέτοντας ότι θα καταβληθούν και άλλες προσπάθειες για διορισμό των υπόλοιπων συμβασιούχων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς 3 μποφόρ και τοπικά μέτριοι μέχρι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νοτιοανατολικά παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως ανατολικοί μέτριοι 4 και τοπικά μέχρι 5 μποφόρ στις ανατολικές περιοχές και δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ στις δυτικές περιοχές.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στα ανατολικά παράλια και λίγο ταραγμένη στα δυτικά παράλια.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια και γύρω στους 31 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 19, στη Λεμεσό 35 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 21 με 15 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 4 September 1997 - 16:27:41 UTC