Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-09-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ερασιτέχνης δύτης, ο Πανίκος Αλεξάνδρου, από τη Μέσα Γειτονιά, τριαντα-οκτώ ετών, πνίγηκε το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Γάτα, στη Λεμεσό.

Ο άτυχος Αλεξάνδρου έκανε καταδύσεις με το φίλο του Παντελή Παντελίδη, επιβαίνοντας βάρκας.

Κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν στο βυθό.

Ελικόπτερο των βρετανικών βάσεων που περνούσε από την περιοχή εντόπισε το δύτη να επιπλέει στη θάλασσα.

Ο Αλεξάνδρου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λεμεσού όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός.


Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ισμαήλ Τζεμ αντιστοίχως, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Πάγκαλος ανέφερε ότι η άρση των Τουρκικών διεκδικήσεων στο θέμα των Ιμίων, αποτελεί προ-καταρκτικό όρο για κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος ανέφερε ακόμη ότι στην συνάντηση, οι δύο Υπουργοί, επανέλαβαν τις θέσεις τους.

Ανέφερε επίσης ότι συμφώνησαν να ξανα-συναντηθούν τον ερχόμενο μήνα στην Κρήτη, στις παραμονές της συνάντησης Σημίτη-Γιλμάζ.

Σήμερα εξάλλου, ο κύριος Πάγκαλος θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.


 Συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Ματλίν Ολμπραιτ, πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

Στην συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα ο επικείμενος διάλογος Κληρίδη-Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας, καθώς και οι Τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, με αφορμή την αγορά των ΕΣ-300.

Ενωρίτερα ο κύριος Κασουλίδης, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντάται επίσης σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν και τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ.


Με συναντήσεις στο Αμερικανικό Κογκρέσσο συνέχισε χθες την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Το πρωί ο Μακαριώτατος παρέστη σε πρόγευμα εργασίας που έδωσε ο βουλευτής Ρόον Κλίνγκ και ακολούθησε συνάντηση με τον Ελληνο-αμερικανό βουλευτή Πενσυλβανίας Τζόρτζ Γκίκα.

Συναντήθηκε επίσης με τους βουλευτές Μάικ Μπιλιράκη και Κάρολαιν Μαλόνη και τον Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του, ο Μακαριώτατος ανέπτυξε στους συνομιλητές του, τις απόψεις του για το Κυπριακό, επι-σημαίνοντας ότι πρόκειται για θέμα εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.

Τα στελέχη του Κογκρέσσου, αφού επεσήμαναν στον Μακαριώτατο ότι σε αυτές τις αρχές στηρίζεται το Αμερικανικό Εθνος, τόνισαν τις δυσκολίες που δια- βλέπουν στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε πως αν δεν υπήρχαν δυσκολίες δεν θα υπήρχε και λόγος προσφυγής της Κύπρου και του ιδίου στην βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για μια δίκαιη λύση.


Στο Κυπριακό αναφέρθηκε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακώφ.

Ο κύριος Πριμακώφ σε χθεσινο-βραδυνή ομιλία του, ανέφερε ότι το Κυπριακό περιμένει εδώ και πολύ καιρό την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας για την επίλυσή του.

Ανέφερε ακόμη ότι στον σημερινό κόσμο, καμία χώρα δεν πρέπει να κατέχει το μονο-πώλιο των προσπαθειών για την επίλυση συγκρούσεων και αντι- παραθέσεων.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του συμβουλίου της Ευρωπαικής Ενωσης Ζακ Πόος, μιλώντας εκ μέρους των 15 της Ευρωπαικής Ενωσης στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε ο κύριος Πόος, απορρίπτει κάθε σχέση των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την έναρξη των δια-πραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Σε διεθνές επίπεδο επιχειρεί η Τουρκία να μεταφέρει την πυραυλο- λογία.

Τουρκικές εφημερίδες γράφουν ότι ο

υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ, σε συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ζήτησε όπως η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, λάβει μέτρα για να μην εγκατασταθούν στην Κύπρο, οι πύραυλοι ΕΣ-300.

Εξάλλου, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Σι-Εν-Εν, ο κύριος Τζεμ ισχυρίσθηκε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων δυνατόν να οδηγήσει σε μετατροπή της Μεσογείου, σε ένα μεγάλο οπλο-στάσιο με Ρωσικούς πυραύλους.


Επειτα από συνεδριάσεις τριών ημερών, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η μακρά συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Tο σώμα συζήτησε τους μελλοντικούς χειρισμούς και ασχολήθηκε σε έκταση με τον διάλογο Κληρίδη-Ντενκτάς επί θεμάτων ασφάλειας.

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, προέβησαν σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, πλήν του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κύριος Αναστασιάδης προβαίνει σε δηλώσεις αυτή τη στιγμή στο γραφείο του ενώ ο κύριος Χριστόφιας μιλούσε στους δημοσιογράφους μέχρι και πρίν από λίγο.

Μετά τη συνεδρίαση του σώματος, ο κύριος Χριστόφιας είχε θέσει θέμα τάξης, διαφωνώντας με την σειρά, την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί θα έκαναν δηλώσεις και συγκεκριμένα γιατί ο κύριος Αναστασιάδης ήθελε να προηγηθούν οι δηλώσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών, και να κάνει δηλώσεις τελευταίος.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν προέβη σε οποίαδήποτε δήλωση.


Εαν ο διάλογος για την ασφάλεια δεν αποβλέπει σε πλήρη απο-στρατιωτικοποίηση και σωστές εγγυήσεις, τότε δεν πρέπει να γίνει.

Στη δήλωση αυτή προέβη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού, εξέφρασε φόβους πως εάν ο διάλογος στοχεύει στην συζήτηση κάποιων μέτρων απαγκίστρωσης, τότε μπορεί να εντάσσεται σε κάποιο σχέδιο που υπάρχει, για να εξασφαλιστεί όπως είπε, μείωση ίσως των Τουρκικών στρατευμάτων με παράλληλη μείωση των εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι και στην σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το κόμμα του κατέθεσε σωρεία προτάσεων και έκανε σαφείς τοποθετήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την πλευρά μας ο Αμερικανικός και ο ευρωπαικός παράγοντας.

Ο κύριος Λυσσαρίδης, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αδρανο-ποιηθεί η πλευρά μας λόγω των Προεδρικών εκλογών, γιατί η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί αυτό το γεγονός.


Εξάλλου, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι το θέμα του διαλόγου Κληρίδη-Ντενκτάς, για την ασφάλεια, δεν μπορεί να είναι η απο-στρατικοποίηση, όπως την αντιλαμβάνεται η Ελληνο-κυπριακή πλευρά.

Δεν μπορούμε να ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι η απο-στρατιωτικοποίηση, μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου.


Ο Πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης, σημείωσε ότι είναι ευσεβο-ποθισμοί να μιλούμε για προσφυγή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και για πλήρη απο-στρατιωτικοποίηση.

Εισηγήθηκε όπως ο πρόεδρος ο οποίος θα εκλεγεί το Φεβρουάριο του 1998, να δώσει ένα περιθώριο 10 εως 12 μηνών για εντατικές διαβουλεύσεις, αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι διαφωνεί με τη φιλοσοφία των εξοπλισμών.

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, αντίθετα, εισηγήθηκε τη διαμόρφωση της στρατηγικής της ελληνο-κυπριακής πλευράς σε απελευθερωτική, με στόχο το ενιαίο κράτος, και τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής εξισορρόπησης στην Κύπρο.


Το Υπουργείο Υγείας προωθεί πρόγραμμα εξέτασης εκατόν-πενήντα χιλιάδων γυναικών, για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Το σχέδιο θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς και οι γυναίκες θα έχουν το δικαίωμα επιλογής γιατρού.

Τη δαπάνη για το σχέδιο θα αναλάβει το κράτος.

Το θέμα απασχόλησε σημερινή συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής Πρόληψης του Καρκίνου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας υπό την προεδρία του Υπουργού Χρήστου Σολωμή.


Tα συμβόλαια ανα-κατασκευής του παραλιακού δρόμου Λεμεσού, υπογράφηκαν σήμερα στην παρουσία των Υπουργών Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιου Ιερο- διακόνου και Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Ο δρόμος, θα αρχίζει από την περιοχή του παλαιού λιμανιού και θα φθάνει μέχρι τη Μονή.

Το μήκος του θα είναι 17 χιλιόμετρα και θα έχει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας.

Η πρώτη φάση της ανα-κατασκευής του παραλιακού δρόμου, θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες και θα στοιχίσει γύρω στα 8 εκατομμύρια λίρες.


Πάνω από εκατό Τουρκικά άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ, στις περιοχές όπου τον περασμένο Μάϊο, ο Τουρκικός στρατός είχε εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση, κατά τών Κούρδων ανταρτών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες τουρκικά άρματα μάχης διέβησαν τα Ιρακινά σύνορα από την πόλη Ζάχο, ενώ τις τέσσερις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί μεγάλη κινητο-ποίηση στρατιωτικών οχημάτων, μεταξύ των οποίων και άρματα μάχης.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της από την περιοχή στα τέλη Ιουνίου, τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, η Βαγδάτη κατήγγειλε ότι τα Τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών του Κουρδικού εργατικού κόμματος.


Η εκτός νόμου οργάνωση της Αλγερίας "Ισλαμικός στρατός Σωτηρίας", κήρυξε μονο-μερώς κατάπαυση του πυρός, με σκοπό να απομονωθούν οι εξτρεμιστές Ισλαμιστές, που ευθύνονται για τις μαζικές δολοφονίες αμάχων το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Η έκκληση δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας και αποτελεί σημαντική στροφή για την ασφάλεια.

Προ-αναγγέλει επίσης μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα επιταχύνει ταυτόχρονα την πλήρη απο-σύνθεση της τρομοκρατίας.

Η κατάπαυση του πυρός, αναγγέλλεται μια ημέρα μετά την νέα σφαγή στα περίχωρα του Αλγερίου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειο-δυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θεμροκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 18 στα νότια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος.

Αργότερα θα σχηματισθούν νεφώσεις και το απόγευμα δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς τριών μποφόρ το απόγευμα νοτιο-δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και στα νότια παράλια 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια και στους 26 στα δυτικά.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμοχώστο και τη Λάρνακα 29 με 19, στη Λεμεσό 29 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 24 September 1997 - 15:27:25 UTC