Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-07-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999
  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΕΡΕΖΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΣΕΡΕΖΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [04] ΚΟΥΗΝ ΚΥΠΡΟΣ
  • [05] ΤΣΑΓΚΛΑΡ ΕΤΖΙΕΒΙΤ
  • [06] ΦΙΣΕΡ ΑΓΚΥΡΑ ΝΕΟ
  • [07] ΣΕΡΕΖΗΣ ΔΡΙΜΥΣ
  • [08] ΑΓΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [09] ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
  • [10] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πρόεδρος Κληρίδης και Δημήτρης Χριστόφιας αντάλλαξαν το πρωί απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις προοπτικές που αφορούν την επικείμενη πρωτοβουλία.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι από την ενημέρωση που είχε σήμερα από τον Πρόεδρο συνάγεται ότι Αμερικανοί, Βρετανοί και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διαβεβαιώνουν πως η επικείμενη πρωτοβουλία θα είναι σοβαρή.

    Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, αν θα ανταποκριθούν η Τουρκία και ο Ντενκτάς υπό το φως και της εικοστής πέμπτης επετείου από την εισβολή δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει.

    Γι'αυτό, τόνισε ο κύριος Χριστόφιας, είναι συγκρατημένος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και όλοι.

    Αναφερόμενος στον Ελληνο-τουρκικό διάλογο που αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο.

    Αν υπάρχει τρόπος, πρόσθεσε, χωρίς υποχωρήσεις αρχών να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αυτό θα έχει και τις θετικές του επιπτώσεις στο Κυπριακό.

    Βεβαίως πάντοτε τόνισε ο κύριος Χριστόφιας, επιμένοντας από πλευράς της Ελλάδας ότι πλήρης εξομάλυνση μπορεί να υπάρξει μόνο αν η Τουρκία δείξει καλή θέληση και υπάρξει πρόοδος και λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

    [02] ΣΕΡΕΖΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η Λευκωσία δεν ευνοεί τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ως προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού, εν τούτοις δεν αποκλείει τη διαδικασία αυτή πλήρως.

    Ο κύριος Σερέζης είπε ότι αν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προτείνει εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη διάρκεια συνάντησης που αναμένεται να έχει με τον πρόεδρο Κληρίδη τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, τότε ο πρόεδρος θα θέσει το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου για να προσφωνήσει τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως είπε ο κύριος Σερέζης με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συναντηθεί και με τον κύριο Ανάν.

    [03] ΣΕΡΕΖΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις τριάντα Ιουλίου στο Σαράγεβο.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει είτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [04] ΚΟΥΗΝ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόις Κουίν δήλωσε ότι η χώρα της θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για πρόοδο στο Κυπριακό, κάτι το οποίο υπογράμμισε έντονα στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Αγκυρα.

    Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Τρίτη, επέτειο της τουρκικής εισβολής, η κυρία Κουίν συμφώνησε με το βουλευτή Ρόμπιν Κόρπετ ότι θα πρέπει να ανανεωθούν οι προσπάθειες για πρόοδο για την επίλυση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι επεσήμανε το θέμα αυτό πειστικά στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Η Τζόις Κουήν είπε ότι η Βρετανία καθώς και άλλοι κοινοτικοί εταίροι βρίσκονται σε τακτική επαφή για το Κυπριακό και

    συνεχίζουν να υποστηρίζουν έντονα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οηέ για μια λύση του Κυπριακού.

    Αναφέρθηκε επίσης στο ανακοινωθέν της Ομάδας των Οκτώ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία ζητούν από τον Κόφι Ανάν να καλέσει τα δύο μέρη σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις το Φθινόπωρο, για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Η βρεττανίδα Υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι τόσο ο Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών

    Ρόμπιν Κουκ διαβεβαίωσαν τον κύριο Ανάν ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξη της Βρετανίας για να αρχίσουν οι συνομιλίες.

    [05] ΤΣΑΓΚΛΑΡ ΕΤΖΙΕΒΙΤ

    Ο Τουρκοκύπριος καθηγητής Μπακίρ Τσαγλάρ, ένας από τους πιο γνωστούς νομικούς στην Τουρκία, που εκπροσωπεί την Αγκυρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζιεβίτ ότι ακολουθεί πολιτική μή λύσης του κυπριακού.

    Υπάρχουν, είπε, αυτοί που εφαρμόζουν την πολιτική της μη λύσης του προβλήματος, μεταξύ των οποίων είναι και ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Ράντικαλ", ο Τσαγλάρ ανέφερε ότι ούτε ο ελληνισμός ούτε ο τουρκισμός έχουν θέση στο νησί, προσθέτοντας ότι ουδέποτε ισχυρίστηκε ο ίδιος ότι η Τουρκία έχει δίκαιο στην Κύπρο.

    [06] ΦΙΣΕΡ ΑΓΚΥΡΑ ΝΕΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ προειδοποίησε κατά τρόπο σαφή την Τουρκία, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελέσουν το κύριο θέμα από το οποίο θα εξαρτηθούν οι σχέσεις της με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι χριστιανική λέσχη, αλλά μια κοινότητα αρχών, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πρωταρχική σημασία.

    Σε δηλώσεις στην Αγκυρα όπου βρίσκεται, ο κύριος Φίσιερ είπε, ωστόσο, ότι θα κάμει κάθε τι το δυνατό για να γίνει η Τουρκία αποδεκτή ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εντός της ημέρας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μπουλεντ Ετζεβίτ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    Πρίν τις επαφές του με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με μέλη της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως επιθυμία του να αποστείλει ισχυρό μήνυμα προς την Αγκυρα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

    [07] ΣΕΡΕΖΗΣ ΔΡΙΜΥΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης με γραπτή του δήλωση απαντά σε δημοσιεύματα που αναφέρονται στο άτομο του και δηλώνει ότι ανέλαβε τη θέση του για να προσφέρει στον τόπο του και όχι για να εξυπηρετήσει δικές του φιλοδοξίες.

    Η δήλωση αναφέρει:

    "Δεν επεζήτησα ποτέ καμμία κυβερνητική θέση, πιέστηκα να δεχθώ τη θέση που κατέχω με επαγγελματικό, οικονομικό και ιδιαίτερα επαγγελματικό κόστος και με θυσία της προσωπικής μου ηρεμίας.

    Και αυτό γιατί προσκλήθηκα για μια προσφορά που με τιμά για να υπηρετήσω τον τόπο μου.

    Αν είχα πολιτικές φιλοδοξίες θα είχα αποδεχθεί και θέση που μου είχε προσφερθεί το 1979.

    Οι σημερινές συγκυρίες με έφεραν δίπλα στον πρόεδρο Κληρίδη, απ' αυτόν ενημερώνομαι, αυτός υποδεικνύει τον τρόπο και την έκταση της ενημέρωσής μου και με αυτόν συνδιαλέγομαι και κρίνει τη δουλειά μου.

    Δεν επιδιώκω και δεν έχω καμία κομματική στήριξη και αυτό ίσως να με κάνει ευάλωτο.

    Ενόσω όμως πιστεύω στην πολιτική γραμμή που ακολουθεί ο πρόεδρος και εφόσον εγκρίνει τον τρόπο που λειτουργώ είναι θέμα αξιοπρέπειας και συνέπειας στην έως τώρα σταδιοδρομία μου, να παρέρχομαι το όποιο κόστος μου δημιουργεί η πολεμική των άλλων και εξ' αυτής η ψυχολογική πίεση που μου ασκείται, και να ασκώ χωρίς να αντιδικώ τα καθήκοντα που μου έχουν ανατεθεί, στο πνεύμα του πολιτικού ήθους και ύφους που επιζητεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας" καταλήγει ο κύριος Σερέζης στη δήλωση του.

    [08] ΑΓΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Εκδήλωση για τους αγνοουμένους οργανώνει απόψε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Στην εκδήλωση, που θα αρχίσει στις οκτώ και τριάντα, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος Κληρίδης, ο Προεδρεύων της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Παπαδόπουλος.

    Θα μιλήσει επίσης ο εκ των συμπροέδρων της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Αγάπιος Χηράτος.

    [09] ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

    Ο επίλογος του δράματος της οικογένειας των Κέννεντυ, γράφεται σήμερα έξι ημέρες μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Τζων Κέννεντυ τζούνιορ, της συζύγου του Κάρολαϊν Μπεσέτ και της αδελφής της Λόρεν.

    Η τέφρα του Τζών- Τζών αναμένεται να σκορπιστεί στη θάλασσα σήμερα, νωρίς το απόγευμα, στο σημείο όπου το μοιραίο αεροπλάνο, τύπου Πάϊπερ, συνετρίβη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

    Οι σοροί του Τζών Κέννεντυ της συζύγου του και της αδελφής της ανασύρθηκαν αργά ψες απο τον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου εντοπίστηκαν μέσα στα συντρίμια του μονοκινητήριου αεροσκάφους, σε βάθος σαράντα μέτρων και σε απόσταση εντεκα χιλιομέτρων από τις ακτές του νησιού Μάρθας Βίνιαρντ.

    [10] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Στο Λονδίνο αφέθηκαν ελεύθεροι χθες βράδυ για να παρουσιαστούν αργότερα στο δικαστήριο τρεις νεαροί Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης έξω από την τουρκική πρεσβεία.

    Οι τρεις νεαροί, Κύπρος Κυπριανού, Θεόδωρος Χριστοδουλάκης και Μιχάλης

    Τσιγκόπουλος, παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου και αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον τους, αφέθηκαν ελεύθεροι για να παρουσιαστούν ξανά, οι πρώτοι δύο στις 29 Ιουλίου και ο τρίτος στις 4 Αυγούστου.

    Ο Κυπριανού κατηγορήθηκε για διατάραξη της τάξης, και ο Χριστοδουλάκης για διατάραξη της τάξης και επίθεση εναντίον αστυνομικού.

    Και οι δύο είναι δεκαεπτά χρόνων και παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο ανηλίκων. Ο Τσιγκόπουλος κατηγορήθηκε για διατάραξη της τάξης και για επίθεση εναντίον αστυνομικού.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 22 July 1999 - 12:33:17 UTC