Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-15

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TETAΡΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΓΙΑΝΝΟΣ
  • [02] ΓΙΑΝΝΟΣ ΑΙΤΙΑ
  • [03] ΣΤΕΦΑ ΔΗΛΩΣΗ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΣ
  • [05] ΡΕΠΠΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
  • [06] ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΜΗΤΕΡΑ
  • [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΟΣ
  • [08] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ
  • [09] ΚΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ
  • [10] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
  • [11] ΔΗΣΥ ΓΙΑΝΝΟΣ
  • [12] ΜΠΑΤΛΕΡ ΓΙΑΝΝΟΣ
  • [13] ΓΙΑΝΝΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ
  • [14] ΤΖΕΜ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
  • [15] ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [16] ΜΠΑΤΛΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΧΑΣΙΚΟΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗ
  • [18] ΔΗΚΟ ΕΥΝΟΙΑ
  • [19] ΤΥΦΩΝΑΣ ΦΛΩΡΙΔΑ
  • [20] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΓΙΑΝΝΟΣ

    Συγκλονισμό και οδύνη προκάλεσε στην Κύπρο και στην Ελλαδα αλλά και στην Ευρώπη ευρύτερα ο αδόκητος τραγικός θάνατος του Γιάννου Κρανιδιώτη, ενός πολιτικού διεθνούς εμβέλειας.

    Η κυπριακη Κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος.

    Οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες.

    Στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων για το αδόκητο χαμό του Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Το βιβλίο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι της ημέρα της κηδείας από τις εννέα το πρωί μέχρι τη μια μετά το μεσημέρι και από τις τρείς μέχρι τις πέντε το απόγευμα.

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, βρήκε τραγικό θάνατο στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας καθώς το μικρό Πρωθυπουργικό αεροπλάνο τύπου Φάλκον, στο οποίο επέβαινε, έχασε απότομα ύψος και έπεσε από τις 15 χιλιάδες πόδια στις τρεις.

    Με το Γιάννο Κρανιδιώτη τραγικό θάνατο βρήκε και ο γυιός του Νικόλας 23 χρονών και άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Αθήνα Νίνα Ασημακοπούλου.

    Αλλα δυο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση, ενώ άλλα πέντε τραυματίστηκαν ελαφρότερα.

    Ο Γιάννος Κρανδιώτης μετέβαινε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο Βουκουρέστι για να παραστεί σε διαβαλκανική διάσκεψη.

    Το δυστύχημα συνέβη λίγο πριν από τα μεσάνυκτα, είκοσι λεπτά προτού το αεροπλάνο προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου.

    [02] ΓΙΑΝΝΟΣ ΑΙΤΙΑ

    Ο πιλότος Λευτέρης Bαμβακούλας, κυβερνήτης του αεροπλάνου που μετέφερε σήμερα το πρωί στο Βουκουρέστι, ελληνική αποστολη υπό τον Υπουργό Μεταφορών, δήλωσε στην Ελληνική Τηλεόραση ότι το δυστύχημα συνέβη όταν το αεροσκάφος είχε αρχίσει τη διαδικασία προσγείωσης και βρισκόταν σε ύψος δεκαπέντε χιλιάδων ποδών. Ξαφνικά, είπε, το αεροπλάνο άρχισε να βυθίζεται και οι πιλότοι προσπάθησαν να απενεργοποιήσουν τον αυτόματο πιλότο και να το επαναφέρουν στην κανονική του πορεία. Οταν αυτό επετευχθη, είπε, το αεροσκάφος βρισκόταν ήδη στις πέντε χιλιάδες πόδια.

    Στο Βουκουρέστι, ο επιθεωρητής αεροπλοϊας της Ρουμανίας Νέλου Πένε δήλωσε ότι ο ελληνας πιλότος του πρωθυπουργικού αεροπλάνου Φάλκον, ανέφερε στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Οτοπένι του Βουκουρεστίου, είκοσι λεπτά πριν από την προσγείωση του, κακή λειτουργία των μηχανημάτων του αεροσκάφους.

    Λίγο αργότερα, πρόσθεσε, ο πιλότος ανέφερε επίσης πως υπήρχαν τραυματίες μεταξύ των επιβατών.

    Το αεροπλάνο, προθεσε ο κύριος Πένε, προσγειώθηκε μέσα σε καλές συνθήκες.

    [03] ΣΤΕΦΑ ΔΗΛΩΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ευθύς ως πληροφορήθηκε την τραγική είδηση δήλωσε ότι ο θάνατος του Γιάννου Κρανιδιώτη στερεί τη χώρα από ένα πολύτιμο άνθρωπο, ο οποίος της είχε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης εξέφρασε οδύνη και συγκλονισμό για τον τραγικό θάνατο του Γιάννου Κανιδιώτη.

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, είπε ο κύριος σημίτης, ακούραστος στο καθήκον, προασπίστηκε σθεναρά με επιτυχία και χωρίς να φεισθεί κόπων και προσωπικού κόστους τα συμφέροντα του ελληνισμού σε όλα τα σημεία του κόσμου.

    [05] ΡΕΠΠΑΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Εθνική απώλεια, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τον αδόκητο θάνατο του

    Γιάννου Κρανιδιώτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι ο εκλιπών υπεράσπιζε με πάθος τα συμφέροντα του ελληνισμού.

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, πρόσθεσε ο κύριος Ρέππας, πλήρωσε ένα τίμημα, που είναι βαθύ ακόμη και γι αυτόν, γιατί είναι άδικο.

    Ποτέ ο Γιάννος Κρανιδιώτης δεν γνώρισε κόπο και ποτέ δεν υπήρξε κάτι ικανό να τον σταματήσει στην προσπάθειά του να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα.

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, κατέληξε ο κύριος Ρέππας, έδειξε ένα δρόμο που ακολουθούμε, το δρόμο του αγώνα και θα είμαστε νικητές.

    [06] ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΜΗΤΕΡΑ

    Το θλιβερό μαντάτο μετέφερε στη μητέρα του Γιάννου Κρανιδιώτη, Χρύσω, γύρω στις τρεις της αυγή ο Πρόεδρος της Εδεκ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Η μητέρα του Γιάννου Κρανιδιώτη, η οποία βρισκόταν στη Λευκωσία, μετέβη το πρωί στην Αθήνα.

    [07] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΟΣ

    Εθνική απώλεια σε μια κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό πρόβλημα, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης το θάνατο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ο θάνατος του Γιάννου Κρανιδιώτη αφήνει ένα κενό, γιατί είχε ιδιαίτερη κατάρτιση στο Κυπριακό και ως Κύπριος είχε ειδικό ενδιαφέρον.

    Ο κύριος Κρανιδιώτης, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην διατήρηση στενών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού κατανοούσε ότι οποιαδήποτε διαφορά σε κομματικό επίπεδο, δεν έπρεπε να επηρεάζει την σκέψη γιά σωτηρία της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε πόνο ψυχής για το χαμό ενός καλού φίλου και εξαίρετου διπλωμάτη, όπως τόνισε, που είχε αφιερώσει τη ζωή του για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αυτό που συνέβη αναπάντεχο και παρατήρησε πως είδε τον Γιάννο Κρανιδιώτη μόλις χθες, κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Ο Θεός να δίδει θάρρος στην οικογένειά του", κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [08] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε συγκλονισμό και σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ είπε ότι ο θάνατος του Γιάννου Κρανιδιώτη είναι μια μεγάλη απώλεια.

    Πρόσθεσε ότι η ανάμιξή και οι προσπάθειές του Γιάννου Κρανιδιώτη για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι κάτι που όλοι πρέπει να εκτιμήσουν.

    [09] ΚΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ

    Τεράστια απώλεια για την Κύπρο και την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Υπουργος Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ λίγο μετά την τραγική είδηση του θανάτου του, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι χάθηκε ένας στενός φίλος και ένα εκλεκτό τέκνο της Κύπρου.

    Στο πρόσωπο του, πρόσθεσε, προσβλέπαμε πολλά για την εθνική και την ευρωπαική πορεία της Κύπρου.

    [10] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

    Μέρα πένθους και οδύνης για την Κύπρο και ολόκληρο τον ελληνισμό είναι η σημερινή δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εκφράζοντας συγκλονισμό για το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη και για όλα τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ανέφερε ο κύριος Παπαπέτρου, ήταν ένας μαχητής της υπόθεσης της Κύπρου, ένας Κύπριος που αγωνιζόταν στην καρδιά του μητροπολιτικού ελληνισμού.

    [11] ΔΗΣΥ ΓΙΑΝΝΟΣ

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, επιφανές και εκλεκτό τέκνο της Κύπρου και φορέας μιας μεγάλης οικογενειακής παράδοσης εθνικής προσφοράς, συνέδεσε το όνομά του με τις κορυφαίες επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Η ιδιαίτερή μαςυ πατρίδα Κύπρος, τονίζει ο Δησύ, την οποία ο Γιάννος Κρανιδιώτης τίμησε και υπηρέτησε με συνέπεια, αισθάνεται έντονα το μεγάλο κενό της μεγάλης απώλειας.

    Οι σημαίες στα γραφεία του ΔΗΣΥ θα κυματίζουν μεσίστιες, έως και την ημέρα της κηδείας του Γιάννου Κρανιδιώτη.

    [12] ΜΠΑΤΛΕΡ ΓΙΑΝΝΟΣ

    Βαθειά θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβυς στη Λευκωσία Ντόναλτ Μπατλερ, τονίζοντας ότι η απώλεια είναι μεγάλη τόσο για την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και για την διεθνή κοινότητα.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο κύριος Μπάτλερ είπε ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν ενεργά αναμεμειγμένος στο κυπριακό αλλά και σε άλλα διεθνή προβλήματα και η απώλειά του σίγουρα προκαλεί μεγάλη θλίψη.

    [13] ΓΙΑΝΝΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

    Το Ευρωκοιβούλιο, κατά την έναρξη της σημερινής του συνεδρίας, τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη και απέστειλε τα συλληπητήρια του πρός την Ελληνική κυβέρνηση.

    Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φονταίν τόνισε την εκτίμηση πού τρέφει η Ευρώπη στον ανθρώπινο χαρακτήρα του Γιάννου Κρανιδιώτη και την βαθιά του γνώση στα Ευρωπαικά θέματα.

    Απο το πρωί, πρέσβεις ξένων χωρών υποβαλλουν τα συλλυπητήρια τους στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Αλί Τουιγκάν δήλωσε συγκλονισμένος από τον αδόκητο χαμό του Ελληνα αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και τόνισε ότι αυτό πού διέκρινε τον Γιάννο Κρανιδιώτη ήταν το ήθος και ο εξαιρετικός του χαρακτήρας.

    [14] ΤΖΕΜ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του πρός τον Ελληνα ομόλογο του, Γιώργο Παπανδρέου για τονθάνατο του Γιάνου Κρανιδιώτη και των άλλων πέντε μελών της συνοδείας του.

    Επίσημες πηγές στην Αγκυρα ανέφεραν ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε με τον κύριο Παπανδρέου τηλεφωνική επικοινωνια.

    [15] ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗ

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης μετέβαινε στο Βουκουρέστι για να παραστεί στη σύνοδο των χωρών-μελών της Συνεργασίας για τη νοτιανατολική Ευρώπη.

    Μετά τον τραγικό θάνατό του, η σύνοδος αναβλήθηκε, όπως ανακοινώθηκε στην Ρουμανική πρωτεύουσα.

    Η απόφαση εγκρίθηκε από όλες τις αντιπροσωπείες, οι οποίες τήρησαν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος πολιτικού.

    Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους πρός την Ελλάδα.

    [16] ΜΠΑΤΛΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη είχε το πρωί ο Αμερικανός πρέσβης Ντόνλατ Μπάτλερ.

    Δήλωσε ότι είχε να συζητήσει πολλά θέματα εν όψει των επικείμενων συνομιλιών και των συναντήσεων του προέδρου της Δημορατίας στη Νέα Υόρκη.

    Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της συνάντησης στην Αθηνα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Σε ερώτηση αν οι επικείμενες συνομιλίες θα είναι εκ του σύνεγγυς ή απευθείας, ο κύριος Μπάτλερ επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι σκοπός της είναι να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι το συνομιλιών χωρίς όρους και προυποθέσεις για να καταλήξουν σε μιά συμφωνία.

    [17] ΧΑΣΙΚΟΣ ΔΙΑΨΕΥΣΗ

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει αποκτήσει προνομιακά μέσω της ιδιωτικης τοποθέτησης μετοχές της εταιρείας Λούης.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κύριος Χάσικος χαρακτηρίζει ψευδή καί συκοφαντικά τα σχετικά δημοσιέυματα καί καλεί τήν εταιρεία Λούης να δώσει στη δημοσιότητα τά ονόματα όσων πήραν μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση για να αποδειχθεί ότι δέν συγκαταλέγεται μεταξύ τους.

    Ο κύριος Χάσικος αναφέρει ότι έχει δώσει οδηγίες στό Δικηγορικό του Γραφείο να κινήσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον Απογευματινής εφημερίδας, ζητώντας αποζημιώσεις πέραν τών εκατόν χιλιάδων λιρών.

    [18] ΔΗΚΟ ΕΥΝΟΙΑ

    Τό Δημοκρατικό κόμμα με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ότι δεν έτυχε προνομιακής μεταχείρισης ή εύνοιας στην απόκτηση μετοχών τής εταιρείας Λούης. Τό Δήκο, προσθέτει η ανακοίνωση, διεκδίκησε καί πέτυχε τήν αγορα τών μετοχών μέσω της διαδικασίας πού όρισε η εταιρεία καί στην τιμή πού καθόρισε.

    [19] ΤΥΦΩΝΑΣ ΦΛΩΡΙΔΑ

    Τη μεγαλύτερη εκκένωση στην Αμερικανική ιστορία σε περίοδο ειρήνης διέταξαν οι αμερικανικές αρχές λόγω του τυφώνα Φλόυντ, ο οποίος έχει ήδη πλήξει τις Μπαχάμες.

    Στις πολιτείες Φλώριδα και Γεωργία, δύο σχεδόν εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε παραλιακές περιοχές.

    Ο πρόεδρος Κλίντον διέκοψε επίσκεψή του στη Νέα Ζηλανδία και επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα.

    [20] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού:

    Το απόγευμα θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις ορεινές περιοχές και το εσωτερικό.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα δυτικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19 στα παράλια και στους 13 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 15 September 1999 - 11:13:57 UTC