Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-09-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΚΗΔΕΙΑ ΚΡΑΝΙ ΟΛΑ
  • [02] ΦΑΛΚΟΝ ΠΙΛΟΤΟΙ
  • [03] ΦΑΛΚΟΝ ΜΑΝΤΕΛΗΣ
  • [04] ΦΑΛΚΟΝ ΝΔ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΥ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΑ ΙΔΙΑ
  • [07] ΡΩΣΙΑ ΒΟΜΒΑ
  • [08] ΡΩΣΙΑ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗ
  • [09] ΑΡΑΦΑΤ ΜΠΑΡΑΚ
  • [10] ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΚΗΔΕΙΑ ΚΡΑΝΙ ΟΛΑ

    Υστατο χαίρε απευθύνουν σήμερα Ελλάδα και Κύπρος στο Γιάννο Κρανιδιώτη, τον μεγάλο διπλωμάτη, το επιφανές και εκλεκτό τέκνο της Κύπρου, που έφυγε τόσο πρόωρα βρίσκοντας τον θάνατο σε ώρα καθήκοντος, σε μιά πρωτοφανή, όπως χαρακτηρίζεται αεροπορική τραγωδία.

    Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, κηδεύεται μαζί με το γιό του, Νικόλα, δημοσία δαπάνη. και με τιμές υπουργού εν ενεργεία. Η σορός του εκλιπόντος εκτίθεται σε λαικό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Παραστάτες της σορού, υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στη μία μετά το μεσημερι, χοροστατούντων του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου και του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου.

    Επικήδειους λόγους θα εκφωνήσουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, εκπρόσωποι ή αρχηγοί των κομμάτων.

    Εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης τον νεκρό θα αποχαιρετήσει ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και εκ μέρους της Βουλής ο Πρόεδρός της Σπύρος Κυπριανού.

    Θα μιλήσουν επίσης εκπρόσωποι των κυπριακών κομμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόδρος της Εδέκ Βάσος Λυσσαρίδης εκ μέρους των οικείων των εκλιπόντων.

    Η ταφή θα γίνει στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα μεταδίδεται απ ευθείας από το πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

    Αμεση μετάδοση της κηδείας και από το πρώτο κανάλι της τηλεόρασης του ΡΙΚ.

    Οπως μετέδωσε η ελληνική ραδιοφωνία, η οικογένια Κρανιδιώτη έχει ζητήσει όπως αντί στεφάνων κατατεθούν τα χρήματα στον ειδικό λογαριασμό της τράπεζας της Ελλάδας για τους σεισμοπαθείς.

    [02] ΦΑΛΚΟΝ ΠΙΛΟΤΟΙ

    Σε βλάβη του αυτόματου πιλότου αποδίδουν οι δύο χειριστές του πρωθυπουργικού αεροσκάφους Φάλκον τη μοιραία κατάληξη της πτήσης προς Βουκουρέστι, που στοίχισε τη ζωή στο Γιάννο Κρανιδιώτη, το γιο του και άλλα τέσσερα άτομα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, οι δύο πιλότοι στην κατάθεσή τους υποστήριξαν ότι, λόγω άγνωστης αιτίας, ο αυτόματος πιλότος έδωσε λανθασμένη εντολή, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να απωλέσει τη στήριξή του και να αρχίσει να πέφτει ανεξέλεγκτα, με ταχύτητα 580 χιλιομέτρων την ώρα.

    [03] ΦΑΛΚΟΝ ΜΑΝΤΕΛΗΣ

    O υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Μαντέλης δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι από τις αναφορές των δύο πιλότων, τους τελευταίους δύο μήνες το Φάλκον που μετέφερε όλη την κυβέρνηση δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα.

    Ο κύριος Μαντέλης έδωσε στη δημοσιότητα τον φάκελο για τον τελευταίο χρόνο με όλα τα στοιχεία για το Φάλκον και τις αναφορές των κυβερνητών.

    Από τα στοιχεία δεν προκύπτει τουλάχιστον τυπικά η έλλειψη συντήρησης ή τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος.

    [04] ΦΑΛΚΟΝ ΝΔ

    Ευθύνες στον υπουργό Μεταφορών επιρρίπτει η Νέα Δημοκρατία για την κακή κατάσταση στην οποία, όπως υποστηρίζει, βρισκόταν το αεροσκάφος που μετέφερε για τελευταία φορά το Γιάννο Κρανιδιώτη.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΝΥ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να δράσουν πιο αποφασιστικά για να καμθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

    Τόνισε ωστόσο ότι για να είναι αποτελεσματική η αποφασιστικότητα των Αμερικανών για επίλυση του κυπριακού, πρέπει να καμφθεί η αδιαλλαξία του Ντενκτάς με πραγματικούς μοχλούς πίεσης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να πει αν θα αποδεχόταν πρόταση για πολυμερή συνάντηση, εξαρτώντας τη στάση του από τη σύνθεση της πολυμερούς.

    Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Κύπρο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες περί αμερικανικών προτάσεων προς το Ραούφ Ντενκτάς, για συνομιλίες με την παρουσία των Αμερικανών, των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε επίσης αβάσιμες τις πληροφορίες για συνάντησή του με τους Ντενκτάς, Σημίτη και Ετσεβίτ, κατά την επίσκεψη του προέδρου Κλίντον στη Κωνσταντινούπολη.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης αποκάλυψε ότι αντικαταστάτης της Ανν Χέρκους θα είναι ο Χιλιανός διπλωμάτης Τζέημς Χόλγκερ, ο οποίος είχε υπηρετήσει και παλαιότερα στα Ηνωμένα Εθνη στην Κύπρο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκαμε τις δηλώσεις κατά την άφιξή του χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη, όπου θα προφωνήσει τη Γενική Συνελευση των Ηνωμένων Εθνών αι θα έχει επαφές για το Κυπριακό.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΑ ΙΔΙΑ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις, κατά την έκφρασή του, στο Κυπριακό, ενώ χαρακτήρισε μέγα σφάλμα τη θέση ότι ενόσω η Τουρκία δεν προβαίνει σε παραχωρήσεις δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του χθες στα κατεχόμενα από την Τουρκια, ο Ντενκτάς ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει να σέβεται τα όσα αποφασίστηκαν στις τριάντα μία Αυγούστου 1998, εννοώντας την πρότασή του για συνομοσπονδία και σημείωσε πως αυτά αποτελούν την κοινή τουρκική πολιτική στο Κυπριακό.

    [07] ΡΩΣΙΑ ΒΟΜΒΑ

    Οι τρομοκράτες έδρασαν και πάλι στη Ρωσία.

    Από νέα βομβιστική επίθεση τη φορά αυτή σε εννιαόροφη πολυκατοικία στην Αγία Πετρούπολη, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

    Αλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

    Η βομβιστική επίθεση αποδίδεται σε Τσετσένους αντάρτες που μάχονται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στο Νταγκεστάν.

    [08] ΡΩΣΙΑ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗ

    Μετά την τελευταία έκρηξη η ρωσική Ανω Βουλή συνήλθε εκτάκτως και μελετά την κατάσταση κεκλεισμένων των θυρών.

    [09] ΑΡΑΦΑΤ ΜΠΑΡΑΚ

    Μυστικές συνομιλίες διεξήγαγαν αργά χθες βράδυ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφατ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του τελευταίου μέρους της ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Η συνάντηση έγινε στην οικία του Γιάσερ Αραφατ στη Ραμάλλα.

    [10] ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Από πυρκαγιά, που εξερράγη χθες βράδυ στο κέντρο Κολοσσός, στην Αγία Τριάδα Παραλιμνίου, προκλήθηκαν ζημιές ύψους διακοσίων περίπου χιλιάδων λιρών.

    Το κέντρο ανήκει στους Χαράλαμπο Χαραλάμπους από το Παραλίμνι και Παναγιώτη Νικηφόρου από τη Ξυλοφάγου.

    Την ώρα της πυρκαγιάς το κέντρο δεν λειτουργούσε.

    Εμπειρογνώμονες της αστυνομίας έχουν αρχίσει έρευνες για διαπίστωση των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν οι ιδιοκτήτες του κέντρου δέχθηκαν απειλές από ανθρώπους του υποκόσμου, σχετικά με παροχή δήθεν προστασίας.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν έξω από το κέντρο εκρηκτικές ύλες.

    Το Κολοσσός ήταν ασφαλισμένο για την περίπτωση πυρκαγιάς.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα έως ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος με βορειοδυτικούς ασθενείς ανέμους δύο έως τριών μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, στους 20 στα νότια παράλια και στους 14 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 17 September 1999 - 14:04:03 UTC