Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-10-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
  • [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΚΑΣΕΤΑ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΚΟΣΗΣ
  • [04] ΕΚΠΡΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  • [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ
  • [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑ
  • [08] ΝΕΟ ΦΟΡΟΙ
  • [09] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [10] ΦΑΡΜΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
  • [11] ΑΝΑΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [12] ΝΤΟΡΑ ΣΠΥΡΟΣ
  • [13] ΦΕΡΡΑΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

    Συνελήφθη το πρωί ο Ανδρέας Τσσαγγαρίδης, πρώην γενικός οργανωτικός γραμματέας του Δησύ, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με υπόθεση έκδοσης αδειών εργοδότησης τουριστών στην Κύπρο από το 1996 μέχρι το 1999.

    Ο Ανδρέας Τσαγγαρίδης προσήχθη στη μία μετά το μεσημέρι στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος κράτησης.

    Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [02] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΚΑΣΕΤΑ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης επιβεβαίωσε την ύπαρξη μαγνητοφωνημένης συνομιλίας μεταξύ ενός από τους υπόπτους στην υπόθεση των πλαστών θεωρήσεων διαβατηρίων καλιτέχνιδων και κάποιου που είναι μάρτυρας στην ίδια υπόθεση.

    Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του Ρικ, ο κύριος Μαρκίδης είπε ότι ύστερα από δική του εντολή η ταινία παραδόθηκε στον ανακριτή της υπόθεσης και το περιεχόμενό της θα αξιολογηθεί στα πλαίσια του υπολοίπου ανακριτικού υλικού.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι από πλευράς ανακριτικών αρών υπάρχει η αναγκαία βούληση για πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης και χαρακτήρισε ανοησίες και εξοργιστικά τα περι κουκουλώματος της υπόθεσης.

    Επισήμανε ότι από την πρώτη ημέρα ανέθεσε στον δικηγόρο Πέτρο Κληρίδη να παρακολουθεί προσωπικά και επι εικοσιτετραώρου βάσεως την πορεία των ανακρίσεων.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΚΟΣΗΣ

    Την παραίτηση ή την παύση οποιουδήποτε καλύψει ή συγκαλύψει την υπόθεση σχετικά με τις πλαστές βίζες, θα ζητήσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα ζητηθεί η παραίτηση εάν διαπιστωθούν στοιχεία εναντίον οποιουδήποτε,περιλαμβανομένου του αδελφού του, και αυτός δεν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διευκρίνισε ότι σε χθεσινές δηλώσεις του, δεν είχε πεί ότι θα ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης εάν στο τέλος αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει υπόθεση.

    Η δήλωση του ,είπε ο κύριος Αναστασιάδης,διαστρεβλώθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι και σε μιά τέτοια περίπτωση θα ζητηθούν ευθύνες από όσους ευθύνονται για το θόρυβο που δημιουργήθηκε.

    [04] ΕΚΠΡΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν εναντίον του οποίου υπάρχουν στοιχεία.

    Σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Σημερινή", για αμφιβολίες και ύποπτες καθυστερήσεις στην "κάθαρση" των σκανδάλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι, στο θέμα των σκανδάλων, η πολιτική βούληση της πολιτείας και της κυβέρνησης, με την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των πολιτικών φορέων, έχει εκφραστεί έμπρακτα και με αποφασιστικότητα.

    Ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι το άρθρο της "Σημερινής" υποδηλοί άγνοια για τις νόμιμες διαδικασίες που υπάρχουν στην Κύπρο. Τον πέλεκυ, είπε ο εκπρόσωπος, δεν μπορεί να τον κρατά η κυβέρνηση αλλά μόνο η Δικαιοσύνη.

    Σε αντίθετη περίπτωση, είπε,περνάμε από τη νομιμότητα και τη δημοκρατική τάξη στην αυθαιρεσία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι χθεσινές αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη στον Νίκο Κόση δεν αποτελούσαν απειλές και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις προοπτικές της οικονομίας για

    το 2000 ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως, ενώ όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη παρουσιάζουν ικανοποιητική εξέλιξη, τα δημόσια οικονομικά αποκλίνουν από τις επιθυμητές κατευθύνσεις.

    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία συζήτησε σήμερα τα νέα φορολογικά μέτρα, ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι το ερχόμενο έτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στο τέσσερα τοις εκατόν και η ανεργία γύρω στο τρία κόμμα πέντε τοις εκατόν, ενώ ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει οριακή αύξηση.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο έξη κόμμα εννέα τοις εκατόν του Ακαθάριστου εθνικού Προϊόντος.

    Για το τρέχον έτος, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στο τέσσερα κόμμα πέντε τοις εκατόν και η ανεργία στο τρία κόμμα πέντε τοις εκατόν, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να περιοριστεί στο ενάμισυ τοις εκατόν, ικανοποιώντας το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ.

    Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του ενοποιημένου προϋπολογισμού που εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι μειώνονται οι επικαλύψεις των δραστηριοτήτων κάθε υπουργείου,ελαχιστοποιούνται τα διοικητικά έξοδα εφαρμογής και υλοποίησης του προϋπολογισμού και γίνεται ορθολογικότερη απεικόνιση των δραστηριοτήτων αλλά και των αποτελεσμάτων κάθε υπουργείου, υπηρεσίας και τμήματος.

    [06] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ

    Το νομοσχέδιο για την επιβολή φορολογίας στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου θα υποβληθεί στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικων την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σε δηλώσεις μετά την πρωϊνή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κύριος Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι τα ετήσια έσοδα από τη φορολογία στις συναλλαγές θα ανέρχονται στα πενήντα έως πενηνταπέντε εκατομμύρια λίρες.

    Η φορολογία στις συναλλαγές θα κυμαίνεται από μισό έως ένα τοις εκατόν.

    [07] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑ

    Ο επί κεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση επισήμανε ότι με τη νέα φορολογία στην κατανάλωση της βενζίνης μειώθηκε η απόσταση από την αντίστοιχη τιμή στην Ευρωπαική Ενωση, ενώ το μέτρο αυτό,πρόσθεσε, συμβάλλει και στην αύξηση των εισοδημάτων του κράτους.

    Σημείωσε επίσης πως εκείνο που έχει σημασία και ενδιαφέρει την Ευρώπη, είναι ο φόρος πάνω στα καύσιμα για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και παρατήρησε ότι η Κύπρος απέχει τώρα κατά επτά σέντ από το ελάχιστο, που καθορίζει η Ευρωπαική Ενωση.

    Ο κύριος Βασιλείου έκαμε τις δηλώσεις κατά την αναχώρησή του το πρωί στην Αθήνα, όπου θα παραστεί στη σύνοδο της τριμερούς διεθνούς επιτροπής, η οποία από το 1973 ασχολείται με θέματα οικονομίας και κοινωνίας στον κόσμο.

    Ο Γιώργος Βασιλείου είναι ο πρώτος Κύπριος που προσκλήθηκε στην επιτροπή αυτή.

    [08] ΝΕΟ ΦΟΡΟΙ

    Αδικα, αντιλαικά και ετεροβαρή θεωρούν τα φορολογικά μέτρα οι Νέοι Ορίζοντες,υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα επικεντρώνονται στους έμμεσους φόρους που πλήττουν καίρια τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις.

    Θεωρούν υπερβολική την αύξηση στη φορολογία βενζίνης και πετρελαίου και τη χαρακτηρίζουν εμπαιγμό γιατί,όπως σημειώνουν, η κυβέρνηση είχε ήδη ωφεληθεί στο παρελθόν από την παρατεταμένη διεθνή μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών.

    Οι Νέοι Ορίζοντες αναφέρουν επίσης ότι η ανάγκη για πρόσθετη φορολογία θα είναι πολύ μικρότερη αν υιοθετηθεί, έστω και τώρα η εισαγωγή τελών επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και δοθεί έμφαση στη μείωση των δαπανών.

    [09] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Στην προσυνεδρία έκλεισαν και σήμερα οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο με ελαφρά όμως πτώση τόσο του γενικού δείκτη όσο και του όγκου συναλλαγών.

    Διακινήθηκαν σήμερα, περίπου 22 εκατομμύρια λίρες και ο δείκτης έκλεισε στις 603,60 μονάδες.

    Το Χρηματιστήριο, ανέστειλε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, δύο Χρηματιστηριακών γραφείων, του Νίκος Εφραίμ Shares Agency και του Τοouch Shares Brokers Limited.

    Η σχετική ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, αναφέρει ότι η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης παράβασης του κανόνα διαπραγμάτευσης.

    Αναστάληκε επίσης η εμπορία των τίτλων της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων Λίμιτεδ, λόγω υποδιαίρεσης της μετοχής της στα τέσσερα.

    [10] ΦΑΡΜΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

    Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι Πανίκος Βιολάρης από την Αγλαντζιά και Χριστάκης Χριστοφή από τα Λατσιά και οι δύο τριάντα χρόνων, σχετικά με υπόθεση κατοχής, καλλιέργειας, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών.

    Οι δύο είναι διαχειριστές φάρμας αλόγων στην περιοχή Αγίων Τριμιθιάς, όπου χθες εντοπίστηκε από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών φυτεία από 10 δενδρύλλια κάνναβης.

    Τρία από αυτά ήταν φυτεμένα και είχαν πρωτοφανή ανάπτυξη, με ύψος από εναμισυ μέχρι τρία μέτρα και περίμετρο περίπου τεσσάρων μέτρων.

    Τα άλλα επτά ήταν αποξηραμμένα.

    Ο χώρος όπου βρίσκονταν τα φυτά, ήταν περιφραγμένος με τσίγκους και δίκτυ.

    Η αστυνομία εξέδωσε διάταγμα σύλληψης και ενός αλλοδαπού ο οποίοις εργαζόταν στη φάρμα και ο οποίος καταζητείται.

    [11] ΑΝΑΣΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος του Δησύ Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά ότι όσο λιγότερα λέγονται για την πορεία των πρωτοβουλιών για το Κυπριακό τόσο το καλύτερο, ενόσω βρίσκονται εν εξελίξει οι πρωτοβουλίες αυτές.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη έτυχε μιας αδρομερούς ενημέρωσης για το τι έγινε κατά τις επαφές Μόουζες.

    Ο κύριος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε περίπτωση σύγκλησης συνομιλιών και απόδοσης ευθυνών στον Ντενκτάς για ενδεχόμενη αποτυχία,θα πρόκειται για σημαντική κατάληξη για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά και για να πάρουν τα σωστά μηνύματα όσοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το ποιά είναι η αδιάλλακτη πλευρά στο Κυπριακό.

    [12] ΝΤΟΡΑ ΣΠΥΡΟΣ

    Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη,η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο,είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις γιατην πορεία του κυπριακού και την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

    Σε δηλώσεις η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε την θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι η Τουρκία για να μπορέσει να αποκτήσει το καθεστώς της υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας, θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στα Συμβούλια Κορυφής της Κοπεγχάγης και του Λουξεμβούργου και συγκεκριμένα θα πρέπει να έχει κάποια σαφέστατα δείγματα στο Κυπριακό.

    Η κυρία Μπακογιάνη είπε επίσης ότι από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Εξ άλλου, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι οριστικά συμπεράσματα για τη θέση της πλευράς μας όσον αφορά την πορεία της Τουρκίας, θα υπάρξουν μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    [13] ΦΕΡΡΑΡΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

    Αρχισε σήμερα η ακρόαση της έφεσης που άσκησε η Φερράρι εναντίον της απόφασης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου να ακυρώσει το αποτέλεσμα του Γκραν Πρί της Φόρμουλα Ενα που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Μαλαισία.

    Η Ομοσπονδία είχε αποκλείσει τον πρώτο και τον δεύτερο νικητή, οδηγούς της Φερράρι, Εντυ Ερβαϊν και Μίκαελ Σιούμαχερ αντίστοιχα, για τεχνικούς, όπως είχε ανακοινωθεί, λόγους, που αφορούσαν παραβάσεις στις κατασκευαστικές προδιαγραφές των δύο οχημάτων.

    Μετά την εξέλιξη αυτή ο Φινλανδός οδηγός της Μακλάρεν Μερσεντές, Μίκα Χάκινεν, πού κατετάγη τρίτος, ανεκηρύχθη νικητής του γκράν πρι της Μαλαισίας και ανεπίσημα, παγκόσμιος πρωταθλητής γιά το 1999.

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, η οποία έχει υποδείξει πέντε δικαστές για την ακρόαση της υπόθεσης, ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο στις δώδεκα το μεσημέρι.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Ο καιρός το απόγευμα θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειανατολικοί τοπικά,τρεπόμενοι σε νοτιοδυτικούς έως δυτικούς μέτριους τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά έως ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις ιδιαίτερα στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη αλλά με φουσκοθαλασσιά στα δυτικά και βόρεια παράλια.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαεπτά βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά,στους δεκαεννιά στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές και στους δεκαπέντε στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 22 October 1999 - 13:40:36 UTC