Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-10-26

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

TΡITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΧΡΗΜΑ ΠΤΩΣΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
  • [03] ΑΝΑΣΤΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
  • [05] ΕΚΠΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΕΚΠΡΟ ΕΚΘΕΣΗ
  • [07] ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΦΑΝΤΟΣ
  • [08] ΤΑΛΑΤ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ
  • [09] ΚΟΥΡΔΙΚΑ
  • [10] ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΑ
  • [11] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ
  • [12] ΓΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
  • [13] ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΟΥΛΗ
  • [14] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [15] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΧΡΗΜΑ ΠΤΩΣΗ

    Δραματική πτώση σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου.

    Λόγω του απόκλεισμου οκτώ χρηματιστηριακών γραφείων, ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά τριανταπέντε μονάδες και έπεσε στις πεντακόσιες εξήντα μία μονάδες .

    Ο όγκος των συναλλαγών ήταν επίσης μειωμένος.

    Εγιναν συναλλαγές εννέα μόνο εκατομμυρίων τετρακόσιων τριάντα έξι χιλιάδων λιρών, σε σύγκριση με το χθεσινό όγκο συναλλαγγών που ήταν δεκατρία εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες λίρες.

    Τα οκτώ γραφεία που έμειναν εκτός χρηματιστηρίου, λόγω μη διεκπεραίωσης εγγράφων που αφορούν σε συναλλαγές που έκαμαν, είναι Σι Ελ Αρ, Σίσκο, Λαϊκή Επενδυτική, Σεβέρης και Αθηαινίτης, Σέαρλιγκ, ΠρόΤσόις, Χατζηγαβριήλ και Πάρμα.

    Σε δηλώσεις τους στο Ρικ, εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών γραφείων που έμειναν εκτός πατώματος χαρακτήρισαν άδικη τον αποκλεισμό τους, υποστηρίζοντας ότι έγινε χωρίς να τους δοθεί ο λόγος.

    Το απόγευμα ο σύνδεσμος χρηματιστών θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία για να μελετήσει τον αποκλεισμό των οκτώ γραφείων.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα, με πληροφορίες, το συμβούλιο του χρηματιστηρίου αναμένεται να αποκλείσει από τη συνάντηση της Παρασκευής δεκατέσσερις εταιρείες οι οποίες καθηστέρησαν στην έκδοση των τίτλων.

    [02] ΕΚΠΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μη συγκαλείψει ο,τιδήποτε αναφορικά με το σκάνδαλο των πλαστών θεωρήσεων παραμονής σε αλλοδαπούς επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, τονίζοντας και πάλι ότι η ίδια έφερε στην επιφάνεια την υπόθεση.

    Ταυτόχρονα, έκαμε λόγο για διαφαινόμενη τάση ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και για προσπάθεια να πληγεί η εικόνα της Κυβέρνησης.

    Ο κύριος Παπαπέτρου τόνισε ότι κανένας δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι θα τύχει της ανοχής της κυβέρνησης, εφόσον αποδειχθεί ότι εμπλέκεται.

    Παρατήρησε όμως ότι η άκρατη σκανδαλολογία με στόχο να πληγεί η πολιτική ζωή φθείρει την προσπάθεια διερεύνησης των υπαρκτών σκανδάλων και ίσως κάποιοι να ευελπισθούν ότι μέσω μιάς τέτοιας φθοράς θα υπεκφύγουν.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η διαρροή κάποιων εγγράφων από το γραφείο του Λειτουργού Μετανάστευσης έγινε σκόπιμα,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι φανερό ότι κάποιοι εναντίον των οποίων διερευνώνται κατηγορίες, προσπαθούν να ελαφρύνουν την θέση τους ρίχνοντας λάσπη στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Η κυβέρνηση είπε, δεν πρόκειται να γίνει συνεργός σε αυτή τους την προσπάθεια.

    Σε ερώτηση ποιά είναι αυτά τα πρόσωπα, ο κύριος Παπαπέτρου επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί. Απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση αν εμπλέκοντα και πολιτικοί σ' αυτή την προσπάθεια, για διάφορους λόγους.

    Σε ερώτηση αν οι χθεσινές δηλώσεις Ντίνου Μιχαηλίδη και Παναγιώτη Δημητρίου για το θέμα του Λιβάνιου κρίνονται ικανοποιητικές από την κυβέρνηση, είπε ότι τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί αναφορικά με το θέμα από ιδιωτικό κανάλι, έχουν δοθεί στον αρμόδιο υπουργό για διερεύνηση, και από τη στιγμή που γίνεται διερεύνηση η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί.

    [03] ΑΝΑΣΤΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής έκαμε λόγο και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Παναγιώτη Δημητρίου για την υπόθεση της εξασφάλισης άδειας εισόδου σε Λιβάνιο.

    Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι εξ όσων γνωρίζει, πολιτικά πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους ενεργώντας υπό την επαγγελματική τους ιδιότητα πιθανότατα να έχουν ενεργήσει πρός όφελος πελατών τους.

    [04] ΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

    Ευθύνες στούς υπουργούς Εσωτερικών κατα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια καταλογίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης, ο οποίος είχε τό πρωί συνάντηση με τόν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Κατα τη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων καί τα θέματα της διαφθοράς καί τών σκανδάλων.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κύριος Πουργουρίδης ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα καταθέσει στόν Πρόεδρο της Δημοκρατίας γραπτό υπόμνημα με εισηγήσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης καί προώθηση θεσμικών μέτρων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τήν κατάσταση στο τμήμα μετανάστευσης ο κύριος Πουργουρίδης είπε ότι μπορεί καί παλαιότερα να ήταν σταύλος, αλλά σήμερα είναι σταύλος του Αυγείου.

    [05] ΕΚΠΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η κυβέρνηση δεν είναι γνώστης οποιουδήποτε εγγράφου δέκα ή λιγότερων σημείων, το οποίο παραδόθηκε στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν στοιχεία ότι παίζονται παιχνίδια πίσω από την πλάτη της κυπριακής κυβέρνησης για το Κυπριακό,ο κύριος Παπαπέτρου απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή και εγρήγορση για τέτοια θέματα.

    Σε ρώτηση αν ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μοόυζες έθεσε στον πρόεδρο Κληρίδη το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και αν υπάρχει περίπτωση μεταβολής της δικής μας θέσης, είπε ότι επί της ουσίας δεν συζητήθηκε οτιδήποτε.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόταση του κυρίου Μόουζες για μετατροπή του προεδρικού συστήματος σε κοινοβουλευτικό, ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι οι κύριοι Μόουζες και Κληρίδης δεν συζήτησαν αυτό το θέμα.

    Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, ηγέρθη στον πρόεδρο Κληρίδη από τον Βρετανό απεσταλμένο για το Κυπριακό Σερ Ντέηβιτ Χάνεϋ, στη Νέα Υόρκη. νεργήσει πρός όφελος πελατών τους

    [06] ΕΚΠΡΟ ΕΚΘΕΣΗ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση απολογήθηκε στην Κυπριακή κυβέρνηση για την αναφορά σε έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση σε Ελληνική και Τουρκική Κύπρο.

    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι λήφθηκε απάντησε στο διάβημα της κυβέρνησης για την αναφορά αυτή στην ετήσια έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο Γενικός Διεθυντής για τη Διεύρυνση εξέφρασε τη λύπη του για το λάθος και ανέφερε ότι προχωρεί σε διόρθωση της έκθεσης, η οποία και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα διορθωμένη.

    [07] ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΦΑΝΤΟΣ

    Στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο και ειδικότερα στην τοποθεσία Κόννος συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του ερασιτέχνη δύτη και ψαρά Δημήτρη Παπαδόπουλου, τριάντα ετών από την Ελλάδα, κατοίκου Λευκωσίας, ο οποίος εξαφανίστηκε την Κυριακή το μεσημέρι ενώ έκανε καταδύσεις.

    Στην περιοχή βρέθηκε χθές σημαδούρα την οποία είχε τοποθετήσει ο Παπαδόπουλος, αλλά τα ίχνη του δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

    Στην περιοχή του Ακρωτηρίου βρέθηκε επίσης το αυτοκίνητο και τα ενδύματά του Παπαδόπουλου.

    Στις έρευνες μετέχει άκατος της Λιμενικής Αστυνομίας και ελικόπτερο, άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταδρομών της Εθνικής Φρουρά καθώς και αστυνομικοί που ερευνούν την ακτή.

    Τις έρευνες παρακολουθούν οι γονείς του Χάρης και Σταυρούλλα Παπαδόπουλου από την Κηφισιά οι οποίοι έφθασαν χθές βράδυ στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με μαρτυρία του φίλου του, Λούκα Βασιλείου από τη Λευκωσία ο Παπαδόπουλος του ζήτησε να παν μαζί για ψάρεμα, αλλά επειδή είχε εργασία ο Παπαδόπουλος πήγε μόνος του.

    [08] ΤΑΛΑΤ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ

    Αναχρονιστική και προκλητική χαρακτήρισε ο Αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την λήψη μέτρων από τη ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα, κατά τη διέλευση Τουρκοκυπρίων από το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να παραστούν σε διακοινοτική εκδήλωση που οργάνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ταλάτ είπε ότι η ταλαιπωρία των Τουρκοκυπρίων δεν διέφερε από βασανιστήρια.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αυτοί που παρεμβάλλουν εμπόδια στην ειρήνη είναι αυτοί που φοβούνται την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

    Εξάλλου, η εφημερίδα Αβρούπα, σε σημερινό της δημοσίευμα, διερωτάται κατα πόσον το κατοχικό καθεστώς φοβάται να αφήσει ανοικτό το οδόφραγμα, μήπως και όλοι όσοι ζουν στα κατεχόμενα περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.

    [09] ΚΟΥΡΔΙΚΑ

    Η εισαγγελία της πόλης Βαν στην νοτιοανατολική Τουρκία, ζήτησε να επιβληθούν ποινές κάθειρξης μεταξύ δώδεκα και είκοσι ετών σε οκτώ Κούρδους αντάρτες, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε ένοπλη συμμορία.

    Οι οκτώ αντάρτες παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές μετά από έκκληση του ηγέτη τους Απτουλλάχ Οτσαλάν, προκειμένου να τονισθεί η προθυμία του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος να σταματήσει τον ένοπλο αγώνα.

    [10] ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΑ

    Αναγνωριστικές ομάδες του ρωσικού στρατού μπήκαν σε χωριά που βρίσκονται στα όρια της πρωτεύουσας της Τσεστενίας, Γκρόζνι.

    Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, επικαλούμενος πηγές του ρωσικού επιτελείου στρατού, μεταδίδει ότι ρωσικά στρατεύματα και μονάδες του πυροβολικού εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις εναντίων τσετσενικών προπυργίων.

    Μέχρι στιγμής καμια επίσημη πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

    [11] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ

    Δεκαοκτάχρονος από την Κυπερούντα, ο Γεώργιος Αλεξάνδρου σκοτώθηκε στις διόμισυ το πρωί σε τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή Ακακίου.

    Ο Αλεξάνδρου ήταν συνεπιβάτης σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ομοχώριος του Εθνοφρουρός Ελευθέριος Ελευθερίου, δεκαοκτώ ετών, ο οποίος τραυματίστηκε.

    Το αυτοκίνητο του Ελευθερίου κτύπησε στο κιγκλίδωμα γέφυρας, ενώ οι δύο νέοι κατευθύνονταν από τη Λευκωσία προς το Τρόοδος.

    Η αστυνομία παρακαλεί όποιον γνωρίζει ο,τιδήποτε με το δυστύχημα να επικοινωνήσει με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.

    [12] ΓΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

    Ο Οργανισμός Αναπτύξεως Γης θα αποφασίσει το απόγευμα κατά πόσο θα μειώσει το επιτόκιο που επιβάλλει στους αγοραστές κατοικιών, ύστερα από παράπονα αγοραστών οικιών στον οικισμό Εστία.

    Οι αγοραστές κατάγγειλαν στην Επίτροπο Διοικήσεως ότι ο Οργανισμός χρεώνει επιτόκιο οκτώμισυ τοις εκατόν αντί οκτώ, όπως είναι οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και παράλληλα υπέβαλαν παράπονα για κακοτεχνίες.

    Ο Διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Θεοχάρους σε δηλώσεις στο ΡΙΚ παραδέχθηκε την υπαρξη κακοτεχνιών αλλά απέρριψε τις κατηγορίες ως υπερβολικές.

    Είπε ότι διορίστηκε νέος εργολάβος ο οποίος θα προχωρήσει σε επιδιορθώσεις το συντομώτερο δυνατό υπό την επίβλεψη ανεξάρτητου πεπειραμένου αρχιτέκτονα.

    Για τα επιτόκια είπε ότι ο Οργανισμός θεωρούσε ότι δεν υπόκειται στις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξετασθεί σήμερα για να αποφασισθεί κατά πόσο ο Οργανισμός θα ακολουθήσει τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας ως προς το ύψος των επιτοκίων.

    Με το θέμα αναμένεται ότι θα ασχοληθεί και η Βουλή, με πρωτοβουλία του βουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου.

    [13] ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΟΥΛΗ

    Το θέμα των υπερτιμολογημένων φαρμάκων απασχόλησε σημερινή έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής της Βουλής.

    Η Επιτροπή συνήλθε κεκλεισμένων των θυρών..

    Οπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Ευτύχιος Κκολός, μερικές εταιρείες παρέλειπαν να αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους καθε φορά που μείωνε τις τιμές το Υπουργείο.

    [14] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Η Αστυνομία συνέλαβε τους Σίμο Φιλοκύπρου και Μιχάλη Γιωργαλλή από το συνοικισμό Μενεού σχετικά με τις έρευνες για πρόκληση έκρηξης προχθές βράδυ στο δημοτικό σχολείο Μενεού.

    Οι συλληφθέντες φέρονται να έχουν παραδεχθεί ενοχή.

    [15] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι έως βορειανατολικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ γενικά και ισχυροί πέντε μποφόρ, στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς, τριών μποφόρ γενικά και μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ, στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες στις προσήνεμες περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 8 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 26 October 1999 - 13:34:20 UTC