Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-11-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 NOΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΕΚΠΡΟ ΑΓΝΟΟΥ
  • [02] ΜΙΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛ
  • [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΕΤΡΙΝ
  • [05] ΑΘΗΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
  • [06] ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗ
  • [07] ΓΙΑΓΚΟΥ ΧΡΙ
  • [08] ΧΑΚ ΑΝΟΔΟΣ
  • [09] ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • [10] ΜΕΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [11] ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
  • [13] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΑΛΛΟΙ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟ ΑΓΝΟΟΥ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου παραδέχθηκε πως υπήρξε κατά καιρούς μια τσαπατσουλιά από διάφορες πλευρές, σχετικά με τον καταρτισμό και το χειρισμό του θέματος του καταλόγου των αγνοουμένων.

    Απήυθυνε επίσης έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί, κατά το δυνατό, τόνοι στο θέμα των αγνοουμένων, για να δούμε, όπως είπε, πώς συγκεκριμένα υπό το φως της νέας διαδικασίας που ξεκίνησε, θα ξεκαθαρίσει οριστικά αυτό το θέμα.

    Η τσαπατσουλιά είπε, δεν εντοπίζεται σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο, υπήρξε ένα γενικότερο χάος σε μια ιστορική στιγμή και μέσα σε αυτό το χάος, δηλαδή την κατάσταση στο νοσοκομείο και τα πολεμικά μέτωπα, δημιουργήθηκαν ατέλειες στον καταρτισμό του καταλόγου.

    Ο κύριος Παπαπέτρου ανέφερε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων σήμερα είναι χίλιοι τετρακόσιοι ενενήντα ένας, με την αφαίρεση δηλαδή των ονομάτων του Ζήνωνα και του Κασάπη και των εκατον είκοσι έξη.

    Για τους εκατόν είκοσι έξη, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν τίθεται θέμα αναβίωσης της επιτροπής που συστάθηκε υπό την προεδρία της τότε υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου.

    Είναι αυτονόητο, συμπλήρωσε, πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Ντι Εν Εη, θα υπάρξει ενημέρωση των συγγενών και για εκείνους που είναι θαμμένοι στα κατεχόμενα.

    [02] ΜΙΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή ανταλλαγή απόψεων με την Ελληνική Κυβέρνηση εν όψει της διάσκεψης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι και τα κόμματα της Κύπρου είναι ενήμερα για τις διαβουλεύσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ανέφερε επίσης ότι οι γραπτές απόψεις των κομμάτων δεν πρόκειται να μεταφερθούν στον Ελληνα Πρωθυπουργό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς ο κύριος Σημίτης έχει ήδη ενημερωθεί για τις θέσεις τους.

    Διευκρίνισε ακόμα ότι οι γραπτές απόψεις δίδονται στο πλαίσιο της κεφαλαιοποίησης των θεμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη στάση της τουρκικής πλευράς όσον αφορά το θέμα της έναρξης συνομιλιών για το κυπριακό.

    Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει επίσημη πληροφόρηση όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, ούτε κατά πόσον οι προσκλήσεις θα δοθούν προφορικά στο περιθώριο της διάσκεψης του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και Συνεργασία στην Ευρώπη.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛ

    Την πρότασή του για το νέο σοσιαλιστικό μανιφέστο καταθέτει ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις εργασίες του εικοστού πρώτου συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που άρχισαν σήμερα στο Παρίσι.

    Η εισήγηση του κυρίου Σημίτη αναμένεται να καλύψει διεξοδικά τις δύο ενότητες που θα απασχολήσουν το συνέδριο, οι οποίες είναι: "ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός τον εικοστό πρώτο αιώνα" και "στο δρόμο της ειρήνης και της αλληλεγγύης".

    Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κύριος Σημίτης άρχισε σειρά επαφών, με επίκεντρο το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκης Ενωσης, σε σχέση με την υποψηφιότητα της Τουρκίας, που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι.

    [04] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΕΤΡΙΝ

    Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου εν όψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι θα είναι στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης στο Παρίσι του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με τον Γάλλο ομόλογό του Υμπέρ Βετρίν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, ο κύριος Παπανδρέου θα ξεκαθαρίσει στον κύριο Βετρίν ότι η Αθήνα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει, η χώρα αυτή, να προχωρήσει σε χειρονομίες καλής θέλησης τόσο στο Κυπριακό όσο και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

    Χειρονομία καλής θέλησης για το Κυπριακό θα αποτελούσε η έναρξη ουσιαστικών διακοινοτικών συνομιλιών, ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις όποιες διαφορές και αμφισβητήσεις έχει η Τουρκία.

    [05] ΑΘΗΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούν ότι όσο πλησιάζει η ημέρα της επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα, η Ουάσιγκτων αυξάνει τις απαιτήσεις ζητώντας περισσότερα από όσα η Αθήνα μπορεί να προσφέρει.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Αμερικανοί δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο Κυπριακό, ενώ ζητούν την ευελιξία της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

    Ταυτόχρονα ζητούν από την Ελλάδα να επιδοκιμάσει την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια έστω και αν αυτή η πολιτική δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες στην Αθήνα ότι οδηγεί σε αλλαγή των υφισταμένων συνόρων.

    Οσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, οι Αμερικανοί επιμένουν να προωθήσουν πρωτόκολλο το οποίο να διασυνδέει και θεσμικά την δράση των αμερικανικών υπηρεσιών με το Ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Η Ελλάδα διαφωνεί, καθώς επιθυμεί να υπογράψει διακρατική συμφωνία η οποία να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

    [06] ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη διαπιστώνει ότι μεγάλος αριθμός των εισηγήσεων, υποδείξεων και παρατηρήσεών της όσον αφορά τις τρεις μεγάλες ομάδες των ελεγχομένων, που είναι η κρατική μηχανή, οι Δήμοι και τα Συμβούλια Βελτιώσεως και οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, υλοποιούνται.

    Παρατηρείται, ωστόσο, κάποια καθυστέρηση από την ώρα της υιοθέτησης μιας εισήγησης μέχρι την υλοποίησή της.

    Η κυρία Γιωρκάτζη επέδωσε το πρωί την έκθεσή της για το 1998 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, η κυρία Γιωρκάτζη είπε επίσης ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου καθόσον αφορά το λογιστικό έλεγχο, αλλά παρατηρούνται σημαντικές αδυναμίες στα συστήματα ελέγχου της διεύθυνσης.

    Η κυρία Γιωρκάτζη ανέφερε επίσης ότι στον κρατικό και ημικρατικό τομέα ο λογιστικός έλεγχος είναι ικανοποιητικός αλλά παραμένουν τα θέματα της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών.

    Για τα Συμβούλα Βελτιώσεως υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά ακόμη και λογιστικό έλεγχο.

    [07] ΓΙΑΓΚΟΥ ΧΡΙ

    Στοιχεία και πληροφορίες για παρατυπίες και παρανομίες σε πολλές περιπτώσεις διάθεσης και εκμετάλλευσης τουρκοκυπριακών περιουσιών, υποστατικών και γης έδωσε το πρωί ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Γιάγκου στον υπουργό Εσωτερικών.

    Μετά τη συνάντηση ο κύριος Χριστοδούλου δήλωσε ότι οι καταγγελίες αφορούν έξι τέτοιες υποθέσεις στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας και τόνισε ότι θα δώσει οδηγίες για να γίνει ενδελεχής διερεύνηση όλων των στοιχείων.

    Ο Κίκης Γιάγκου ανέφερε ότι η παρανομία, όσον αφορά την παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών, οργιάζει και κατήγγειλε ότι οι παράνομοι ευεργετούνται, ενώ όσοι ακολουθούν τη νόμιμη οδό, ποτέ δεν βοηθούνται.

    Ο κύριος Γιάγκου έδωσε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους στοιχεία για οκτώ παράνομες υποθέσεις, στις οποίες, όπως υποστηρίζει, εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι, ιδιώτες και ένα αθλητικό σωματείο.

    [08] ΧΑΚ ΑΝΟΔΟΣ

    Κατακόρυφη αύξηση σημείωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο Κύπρου, ο γενικός δείκτης, ο οποίος έφθασε στις επτακόσιες είκοσι δύο μονάδες, σε σύγκριση με την Παρασκευή που ήταν εξακόσιες ογδόντα.

    Ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε και έφθασε στα 42 εκατομμύρια, τριακόσιες χιλιάδες λίρες.

    Ολοι οι επιμέρους τομείς είχαν άνοδο.

    Σήμερα έγιναν έξη χιλιάδες ενενήντα έξη πράξεις.

    Ξεχώρισαν οι μετοχές των Κυπριακών Αερογραμμών, της Λούης, της Αβακομ, της Οπσιονς και της Μινέρβα.

    Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου αναφέρεται ότι το Χακ από σήμερα δεν θα αποδέχεται την υποβολή, ή αποδοχή προσφορών για χρηματιστηριακές συναλλαγές από τα μέλη του, Σεβέρης και Αθηαινίτης και Τάτς Σιέαρς Μπρόουκερς, επειδή παρέλειψαν να τελειώσουν αριθμό χρηματιστηριακών συναλλαγών στις καθορισμένες από τους κανονισμούς προθεσμίες.

    [09] ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

    Με τελετή στην αεροπορική βάση Λακατάμιας, η Αεροπορία τίμησε σήμερα τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ.

    Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου και άλλοι επίσημοι.

    Στην ημερήσια διαταγή του ο διοικητής της Αεροπορίας ταξίαρχος Ηλίας Πετρόπουλος τόνισε ότι η Αεροπορία της Κύπρου βρίσκεται σε άριστη συνεργασία με τις Ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις και ανταποκρίθηκε επάξια στις απαιτήσεις για την επιτυχία της άσκησης Νικηφόρος 99 χάρη στην εμπειρία, προσπάθεια, γνώση και αποτελεσματικότητα όλου του προσωπικού και των μέσων που διαθέτει.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε δήλωση μετά την τελετή, είπε : βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δούμε την πρόοδο που συντελείται στον αεροπορικό τομέα των ενόπλων δυνάμεών μας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης παρακολούθησε επίδειξη αεροσκάφους Πι Σι εννέα και επιθεώρησε έκθεση πολεμικού υλικού.

    [10] ΜΕΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι άρχισαν το πρωί στη Ραμάλα συνομιλίες, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας για το οριστικό καθεστώς της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

    Στόχος των ισραηλινών και των παλαιστίνιων διαπραγματευτών είναι η επίτευξη πλαισίου συμφωνίας που θα οδηγήσει σε μία διαρκή ειρηνευτική συμφωνία ως το Φεβρουάριο.

    Στοχεύουν επίσης και σε επίσημη συμφωνία έως το Σεπτέμβριο γιά σημαντικά θέματα, όπως η Ιερουσαλήμ και το μέλλον των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Οι δύο αντιπροσωπείες θα συζητήσουν διαδικαστικά θέματα σε μιά προσπάθεια να διαμορφώσουν την ημερήσια διάταξη των μελλοντικών συνομιλιών.

    [11] ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Σύνδεσμος Μηχανολόγων Μηχανικών Κύπρου σε επιστολή του στους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια των εθνικών συνδέσμων μηχανολόγων μηχανικών, εκφράζει έντονη ανησυχία για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει στην εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιου, και τους καλεί να προβούν σε ενέργειες για αποτροπή τέτοιας εξέλιξης.

    Στην επιστολή ο σύνδεσμος τονίζει ότι η τοποθεσία αυτή βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και οι συνέπειες από έναν ισχυρό σεισμό θα ήταν καταστροφικές και για την Τουρκία και για τη γύρω περιοχή.

    [12] ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

    Η Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας εκφράζει διαμαρτυρία για την απόφαση για μεταφορά των Βρετανικών ασκήσεων από τον Ακάμα στο Καλό Χωριό Λάρνακας και καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις.

    Σε ανακοίνωση η Προοδευτική Κίνηση καταλογίζει στην κυβέρνηση έλλειψη ευαισθησίας για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της Λάρνακας και σημειώνει ότι όλες σχεδόν οι κύριες εγκαταστάσεις οχληρίας της Κύπρου βρίσκονται στη Λάρνακα.

    Αναφέρει επίσης ότι η Λάρνακα θα πρέπει να αρχίσει δυναμική εκστρατεία εξυγίανσης, επανακτώντας την ορθολογική και αποδοτική χρήση των περιοχών της.

    [13] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΑΛΛΟΙ

    Επεισόδιο σημειώθηκε χθες μεταξύ Γάλλων τουριστών και λεγόμενων υπαλλήλων στην κατεχόμενη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, την οποία οι κατοχικές αρχές έχουν μετατρέψει σε μουσείο και απαιτούν εισιτήριο εισόδου.

    Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός τύπος, Γάλλοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη Μονή, αλλά λόγω του ότι δεν υπήρχε φωτισμός δεν μπόρεσαν να δουν τίποτε στο σκοτάδι και απαίτησαν να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν.

    Οι φύλακες όχι μόνο αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρόταξαν και τα όπλα τους εναντίον των τουριστών και ειδοποίησαν την ψευδοαστυνομία.

    Εκπληκτοι οι τουρίστες επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο ενοικιάσεως και αποχώρησαν.

    Αργότερα, η παράνομη "αστυνομία" των κατεχομένων συνέλαβε τους τουρίστες στην περιοχή του Πραστειού Αμμοχώστου και τους οδήγησε στο λεγόμενο Τμήμα, απ όπου απελευθερώθηκαν το βράδυ.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους έντεκα βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 στα παράλια και στους έξι στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 8 November 1999 - 13:43:24 UTC