Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-12-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΝΕΟ
  • [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ
  • [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [04] ΕΥΡΩΠΗ ΚΥΠΡΟΣ
  • [05] ΤΖΕΜ ΑΙΓΑΙΟ
  • [06] ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΕΕ
  • [07] ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΕΣ
  • [08] ΕΡΥΘΡΟ ΝΕΟ
  • [09] ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ ΧΥΤΗΡΙΟ
  • [10] ΟΛΜΠΡΑΗΤ ΣΥΡΙΑ
  • [11] ΑΡΗΣ ΤΕΛΟΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΝΕΟ

    Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται σήμερα με χωριστές συναντήσεις του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς.

    Είναι η πρώτη φορά που ο Αλβάρο ντε Σότο θα συναντάται απ ευθείας και μόνος με τους δυο συνομιλητές στο πλαίσιο των συνομιλιών.

    Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν χθες με νέες χωριστές συναντήσεις των δυο συνομιλητών με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον κύριο ντε Σότο.

    Τα Ηνωμένα εθνη προγραμματίζουν όπως οι συνομιλίες διαρκέσουν κατά τις επόμενες δέκα ημέρες και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Φρετ Εκχαρτ, οι συνομιλίες θα πραγματοποιούνται πάνω σε καθημερινή βάση μέχρις ότου οι δυο πλευρές αντιληφθούν, όπως ανέφερε, ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν πρόοδο ή μέχρι να ανακοινωθεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

    Ωστόσο, είπε, τα Ηνωμένα Ευθνη είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν και πέραν των δέκα ημερών που έχουν προγραματισθεί, αν παραστεί ανάγκη.

    [02] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ

    Σε νέα αδιάλλακτη δήλωση προέβη στη Νέα Υόρκη ο Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει συμφωνία που δεν θα βασίζεται στα δύο κράτη και στις εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Παραβιάζοντας το εμπάργκο δηλώσεων που επέβαλε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες,ο Ντενκτάς, είπε επίσης κομπαστικά ότι ο μισός τίτλος ιδιοκτησίας της Κύπρου ανήκει στην κοινότητά του .

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλούσε σε τουρκοκύπριους που διαμένουν στην περιοχή Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

    [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΨΗΦΙΣΜΑ

    Τις ελάχιστες διατάξεις που είναι αναγκαίες για την ανανέωση της θητείας της Διεθνούς ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο,καθώς και την υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, περιέχει το προσχέδιο ψηφίσματος για την Κύπρο.

    Ωστόσο σ' αυτό δεν γίνεται αναφορά στις βασικές παραμέτρους επίλυσης του Κυπριακού, δηλαδή ότι το κράτος που θα προέλθει από τις συνομιλίες θα έχει ενιαία κυριαρχία,μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, και όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, αυτό δεν ικανοποιεί την Κυπριακή Κυβέρνηση.

    Πολιτικοί παρατηρητές στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτηρίζουν το προσχέδιο ψηφίσματος, που είναι πολύ πιο σύντομο από τα προηγούμενα 12-50 και 12-51, ως

    "γυμνό", γεγονός που φαίνεται να αποσκοπεί στο να μην δυσαρεστήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Για υιοθέτηση του ψηφίσματος συνεχίζονται διαβουλεύσεις μεταξύ των δεκαπέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Την πρωτοβουλία έχει η Βρετανία με τον εκπρόσωπο της στο Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϋ. Η Βρετανία ασκεί αυτό το μήνα την προεδρία του Συμβουλίου.

    Διπλωματική πηγή, που είναι αναμεμειγμένη στις διαβουλεύσεις, δήλωσε στο Κυπέ ότι κατά την άποψή της δεν διαφέρουν οι απόψεις των δεκαπέντε μελών στο περιεχόμενο του ψηφίσματος.

    Το ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί μετά τη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι.

    [04] ΕΥΡΩΠΗ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης βρισκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην Υπουργικού επιπέδου διακυβερνητική διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου.

    Στη συνάντηση αναμένεται ότι θα συζητηθεί το κεφάλαιο της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου.

    Παρόμοιες διακυβερνητικές διασκέψεις πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων πέντε υποψηφίων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι χώρες αυτές είναι η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Εσθονία.

    Χθες είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία συζητήθηκε και το θέμα της αναβάθμισης της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα.

    Σε δηλώσεις ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η Αθήνα δεν είναι ακόμα έτοιμη να πει το ναι για την Τουρκία και προειδοποίησε ότι αν στα συμπεράσματα του Ελσίνκι δεν καταγραφούν με σαφή τρόπο οι υποχρεώσεις της Τουρκίας για αντιμετώπιση του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα υπάρξει αδιέξοδο.

    [05] ΤΖΕΜ ΑΙΓΑΙΟ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του θα εναρμονιστεί με τους κανόνες της Ευρωπαικής Ενωσης στο ζήτημα του Αιγαίου, στο οποίο,είπε, επιμένει με ευαισθησία η Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο Ισμαήλ Τζεμ αναφέρεται στους κανόνες της Ατζέντας 2000, σχετικά με την ειρηνική επίλυση των συνοριακών διαφορών και υποστηρίζει πως η Τουρκία έχει αρχίσει να εναρμονίζεται με τους κανόνες αυτούς ή δεσμεύεται ότι θα εναρμονιστεί.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει επίσης ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο συζήτησης απο πλευράς ηθικής, λογικής και κανόνων.

    Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι, ο κύριος Τζεμ είπε ότι θα είναι κρίμα εαν υπάρξει πρόβλημα, διότι,πρόσθεσε, έγιναν πολλές προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων αυτών, τόσο απο τουρκικής όσο και απο ελληνικής πλευράς.

    [06] ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΕΕ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεημάν Ντεμιρέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαική Ενωση θα αποφασίσει στη σύνοδο του Ελσίνκι να δώσει στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βοσνία, ο πρόεδρος της Ντεμιρέλ είπε ότι η Αγκυρα αναμένει πως η σύνοδος κορυφής θα πάρει μια "σωστή και δίκαιη απόφαση",κατά την έκφρασή του.

    "Δεν μπορούμε να φανταστούμε, είπε , την Ευρώπη χωρίς την Τουρκία και την Τουρκία χωρίς την Ευρώπη".

    [07] ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΤΙΝΕΣ

    Ο υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε ότι μετα το πόρισμα της Γενικής Εισαγγελίας, ότι δυνατό να υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες για λειτουργό του υπουργείου του σχετικά με τις ερυθροποιητίνες, θα διορίσει σύντομα ερευνώντα λειτουργό για εξέταση του θέματος.

    Σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Σαββίδης διευκρίνισε ότι το πόρισμα αφορά τό πρώτο σκέλος της έρευνας καί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για να διαπιστωθεί πού οφείλεται τό έλλειμμα που εντοπίστηκε στις ερυθροποιητίνες και πού έχουν διατεθεί.

    Ο κύριος Σαββίδης είπε ότι δημιουργήθηκε μεγάλος σάλος για το θέμα, και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ανέμενε τό κοινό.

    Αναφερόμενος στο θέμα της πειθαρχικής δίωξης, ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι αφορά λειτουργό του υπουργείου του, ο οποίος είχε απαιτήσει να πάει επιμορφωτικό ταξίδι στην Αργεντινη.

    Δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να αναμένουμε το πόρισμα καί της δεύτερης έρευνας, ενώ τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων είναι η πρόληψη, η οποία θα επιτευχθεί με βελτίωση τών ιατρικών υπηρεσιών καί του τρόπου λειτουργίας τους.

    [08] ΕΡΥΘΡΟ ΝΕΟ

    Οι Νέοι Ορίζοντες,που είχαν εγείρει πρώτοι το θέμα της ερυθροποιητίνης, εξέφρασαν απογοήτευση για το πόρισμα της Γενικής Εισαγγελίας.

    Ο αντιπρόεδρος τών Νέων Οριζόντων Στράτος Παναγίδης,μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ αναφέρθηκε σε πολιτικές παρεμβάσεις.

    Είπε επισης ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως ενω υπήρχαν συγκεκριμένες καί τεκμηριωμένες καταγγελίες και στοιχεία, είχαμε το αποτέλεσμα αυτό. Ουσιαστικά, πρόσθεσε, δεν έχει γίνει τίποτε, ενώ η Γενική Εισαγγελία φαίνεται ότι νίπτει τας χείρας της.

    [09] ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑΣ ΧΥΤΗΡΙΟ

    Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανένα εργοστάσιο να λειτουργεί εις βάρος της υγείας του λαού, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, ο οποιος ανέφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα εξετάσει το θέμα το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρία του της δεκάτης έκτης Δεκεμβρίου.

    Ο κύριος Μουσιούττας είπε εξάλλου πως αν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι το χυτήριο στους Εργάτες θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού, η απόφαση είναι να κλείσει αμέσως και αυτή ακριβώς τη θέση, ο ίδιος υποστήριξε κατ' επανάληψη.

    Διευκρίνισε ότι αναμένει γνωμάτευση από το Υπουργείο Υγείας επί του θέματος, με βάση την οποία θα υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση κατά την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού.

    Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Εργατών, ο κύριος Μουσιούττας τους κάλεσε να αντιδρούν με υπομονή, ώστε να γίνουν όλες οι σχετικές έρευνες και να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρία του Υπουργικού, διαβεβαιώνοντάς τους ότι στο σώμα θα τεθεί επίσης το αίτημά τους για απομάκρυνση του χυτηρίου, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των ερευνών.

    Ο υπουργός εργασίας προέβη στις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο Σεμιναρίου για τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη,που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    [10] ΟΛΜΠΡΑΗΤ ΣΥΡΙΑ

    Επίσκεψη στη Συρία θα πραγματοποιήσει σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Ματλήν Ολμπράητ, στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες της Μέσης Ανατολής,που άρχισε χθες.

    Ανώτερος Σύρος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Δαμασκός θα διαμηνύσει στην κυρία Ολμπράητ πως εξακολουθεί να επιθυμεί ειρήνη με το Ισράηλ, αλλά πιστεύει πως η χώρα αυτή πρέπει να αναγνωρίσει την υποχρέωσή της να αποχωρήσει από τα υψώματα Γκολάν.

    Η κυρία Ολμπράητ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Χάφεζ Αλ Ασσαντ, και θα δώσει κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον ομόλογό της Φαρούκ Αλ Σιάρα.

    Αμέσως μετά η Ματλήν Ολμπράητ θα επισκεφθεί το Ισραήλ.

    Στόχος της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η αναζωογόνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό, τις οποίες το Ισραήλ διέκοψε υπό το βάρος των πολύνεκρων επιθέσεων αυτοκτονίας που διενήργησαν φανατικοί ισλαμιστές.

    [11] ΑΡΗΣ ΤΕΛΟΣ

    Αμερικανοί επιστήμονες στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας απέτυχαν για έβδομη φορά να επικοινωνήσουν με το διαστημόπλοιο Μάρς Πόλαρ Λάντερ που βρίσκεται στην παγωμένη νότια περιοχή του πλανήτη Αρη και αυτό ίσως να σημάνει το τέλος της πλέον φιλόδοξης αποστολής για εξερεύνηση του Κόκκινου πλανήτη.

    Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ δήλωσε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες επικοινωνίας θα συνεχιστούν για άλλες δυο περίπου εβδομάδες.

    Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το Μαρς Πόλαρ Λάντερ συνετρίβη κατά την προσεδάφισή του στον Αρη ή έχει υποστεί ζημιές.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Το απόγευμα θα εμφανίζονται παροδικές και κυρίως ψηλές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως νοτιανατολικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως βόρειοι, ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 11 στα παράλια και στους 5 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 7 December 1999 - 11:53:54 UTC