Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 99-12-30

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1999
  • [01] ΠΑΙΔΑΚΙ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ
  • [02] ΑΠΑΓΩΓΗ ΝΕΟ
  • [03] ΧΑΚ ΚΑΤΩ
  • [04] ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
  • [05] ΤΑΚΗΣ 2000
  • [06] ΜΙΧΟΣ ΧΑΚ
  • [07] ΚΛΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ
  • [08] ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΛΟΣ
  • [09] ΕΘΝΙΚΟ 2
  • [10] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ
  • [11] ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΑ
  • [12] ΚΑΝΤΑΧΑΡ ΝΕΟ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΠΑΙΔΑΚΙ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ

    Η Αστυνομία αναζητεί τρίχρονο αγοράκι και τον πακιστανό πατέρα του, που εξαφανίστηκαν από χθες το απόγευμα, καθώς οι συγγενείς τους εκφράζουν φόβους ότι πιθανόν να επιχειρηθεί έξοδος τους από την Κύπρο μέσω των κατεχομένων.

    Σχετική καταγγελία έκαμε στην Αστυνομία ο παππούς του αγοριού, Τάσος Γαστριώτης, από την Παλλουριώτισσα, ο οποίος είχε το παιδί υπό τη φύλαξή του με διάταγμα δικαστηρίου, ύστερα από το διαζύγιο της κόρης του με τον Πακιστανό σύζυγό της.

    Όπως ανέφερε ο κύριος Γαστριώτης ο πρώην γαμβρός του Μάτζικ Γιούσεφ Χάν, από το Πακιστάν, κάτοικος Εγκωμης, πήρε το μικρό Δανιήλ Χαν από το σπίτι του χθες το απόγευμα με την υποχρέωση να τον παραδώσει στην πρώην σύζυγό του, στις εξήμισυ το απόγευμα.

    Ωστόσο, τόσο ο Χάν όσο και ο μικρός Δανιήλ δεν εμφανίστηκαν και ο κύριος Γαστριώτης κατήγγειλε την εξαφάνιση του εγγονού του στην Αστυνομία Αγίου Δομετίου, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι είναι ενδεχόμενο ο πρώην γαμβρός του να επιχειρήσει έξοδό του από την Κύπρο, μαζί με το μικρό Δανιήλ, μέσω των κατεχομένων.

    [02] ΑΠΑΓΩΓΗ ΝΕΟ

    Παράνομη και απαράδεκτη χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου την απαγωγή από τις κατοχικές δυνάμεις του εργολάβου Πέτρου Βασίλη, τριάντα- τεσσάρων χρόνων, από το Λιοπέτρι.

    Ο Βασίλη απήχθη χθες από περιοχή στη γραμμή Αττίλα, την ώρα που παραλάμβανε Τουρκοκύπριους στην περιοχή Πύλας-Περγάμου για να τους μεταφέρει με το λεωφορείο του σε ανεγειρόμενη ξενοδοχειακή μονάδα, στις ελεύθερες περιοχές, όπου εργάζονται.

    Ο τουρκοκυπριακός τύπος ισχυρίζεται ότι ο Βασίλη εισήλθε με το αυτοκίνητό του στα κατεχόμενα χωρίς την απαιτούμενη δήθεν "άδεια".

    Πληροφορίες από τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Βασίλη αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα ενώπιον ψευδοδικαστηρίου του κατοχικού καθεστώτος.

    [03] ΧΑΚ ΚΑΤΩ

    Μικρή πτώση σημείωσαν τόσο ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου όσο και ο όγκος συναλλαγών κατά τη σημερινή συνάντηση, την τελευταία για το 1999.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις επτακόσιες δέκα κόμμα εξήντα επτά μονάδες σε σύγκριση με επτακόσιες- είκοσι τέσσερις χθες.

    Εξάλλου ο όγκος συναλλαγών έκλεισε στα τριάντα εκατομμύρια λίρες σε σχέση με τριάντα-δύο εκατομμύρια χθες.

    Σήμερα έγιναν πέντε χιλιάδες πεντακόσιες πράξεις.

    Αύριο και στις τρεις Ιανουαρίου το Χρηματιστήριο δεν θα λειτουργήσει λόγω του ότι οι τράπεζες δεν θα λειτουργούν για το κοινό εξαιτίας του προβλήματος του δύο χιλιάδες.

    Η επόμενη χρηματιστηριακή συνάντηση θα γίνει την Τρίτη τέσσερις Ιανουαρίου.

    Πάντως το 1999 χαρακτηρίστηκε έτος χρηματιστηρίου για την Κύπρο.

    [04] ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

    Ο διευθυντής του Χρηματιστηρίου Νώντας Μεταξάς δήλωσε ότι το δύο χιλιάδες θα είναι χρόνος μεγάλων αλλαγών και εκσυγχρονισμού για το Χρηματιστήριο και αυτό, είπε, θα αρχίσει να γίνεται αισθητό στις αρχές του νέου χρόνου.

    Σε δηλώσεις στην εκπομπή του Ρικ '' Το Χρηματιστήριο '', ο κύριος Μεταξάς ευχήθηκε το δύο χιλιάδες να είναι καλύτερο για όλους και τα προβλήματα που αντιμετώπισε το ΧΑΚ να έχουν περάσει στην ιστορία.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Χρηματιστών Χριστόδουλος Ελληνας δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι το κλείσιμο της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης είναι αρκετά αισιόδοξο, οι πράξεις έκλεισαν στο ίδιο επίπεδο όπως και χθες, και η πτώση των δέκα μονάδων είναι μέσα στα λογικά πλαίσια.

    Το 99, είπε, ήταν η καλύτερη χρονιά που μπορούσε να περάσει το Κυπριακό Χρηματιστήριο παρά τα πολλά προβλήματα που είχαν προκύψει.

    Ο κύριος Έλληνας ανέφερε πως όλα έχουν λήξει αισίως και πρόσθεσε ότι βλέπει με αισιοδοξία πως με την αρχή του δύο χιλιάδες θα δημιουργηθούν αρκετές νέες επιλογές για τους επενδυτές και θα ενταχθούν πολλές νέες εταιρείες στο Χρηματιστήριο.

    Αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε, ο πρόεδρος των Χρηματιστών σε συνδυασμό με τη θέσπιση του νόμου για τη φορολογία καθώς και την εισαγωγή κυπριακών εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνουν ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

    [05] ΤΑΚΗΣ 2000

    Ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε ότι με πολλές προσδοκίες μπαίνει η οικονομία μας στη νέα χιλιετία.

    Υπήρξαν είπε, επιτυχίες στους οικονομικούς δείκτες και στη χρονιά που μας πέρασε, και ελπίζουμε να τις επαναλάβουμε το δύο χιλιάδες.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με επιτυχία θα αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, ιδιαίτερα ενόψει της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Ερωτηθείς για τη συνταγματικότητα του νόμου που θέσπισε η βουλή για τη φορολογία των κερδών του χρηματιστηρίου, ο κύριος Κληρίδης είπε ότι αρμόδιος για να απαντήσει στους ισχυρισμούς είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και όχι ο ίδιος.

    Σημείωσε πάντως ότι τα όσα λέγονται δεν ευσταθούν.

    Ο Τάκης Κληρίδης έκαμε τις δηλώσεις στο περιθώριο επισκέψεών σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

    [06] ΜΙΧΟΣ ΧΑΚ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να αναπέμψει το νόμο, που ψήφισε προχθες η Βουλή, για επιβολή φορολογίας επί των χρηματιστηριακών κερδών για το 1999 και τέλους στις συναλλαγές για το 2000.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με δηλώσεις νομικών με τις οποίες αμφισβητείται η συνταγματικότητα του νόμου ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης θα υπογράψει τη νέα νομοθεσία αργότερα σήμερα.

    [07] ΚΛΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ

    Το Ταμείο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους αποπειράθηκαν να διαρρήξουν άγνωστοι στη διάρκεια της νύχτας.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία οι άγνωστοι παραβίασαν δύο πόρτες του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Γενικό Λογιστήριο και με τη χρήση οξυγόνου προσπάθησαν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο, στο οποίο υπήρχαν πεντακόσιες- σαράντα- μία χιλιάδες λίρες σε επιταγές και τρεις χιλιάδες εξακόσιες- τριάντα λίρες σε μετρητά.

    Σε διπλανό χρηματοκιβώτιο υπήρχαν 47 χιλιάδες λίρες σε μετρητά.

    Φαίνεται ότι οι διαρρήκτες δεν κατάφεραν να διανοίξουν τα χρηματοκιβώτια και έφυγαν άπρακτοι.

    Την απόπειρα διάρρηξης αντελήφθη το πρωί υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου, ο οποίος ειδοποίησε την Αστυνομία, που απέκλεισε την περιοχή και διεξάγει έρευνες.

    Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι διαρρήκτες δεν άρπαξαν τιποτε.

    [08] ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

    Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σήμερα από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με επίκεντρο τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη.

    Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κατά τη συνεδρία συμφωνήθηκε όπως η συζήτηση συνεχισθεί στις 4 Ιανουαρίου.

    Ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι στη συνεδρία δεν έγινε κατάθεση εγγράφων και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί επιφυλάχθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους στην επόμενη συνεδρία, αποδεχόμενοι σχετική εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του Ακέλ Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε σχετική ερώτηση ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι κατά τη συνεδρία τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ ομαλά, όπως επιτάσσουν, όπως είπε, οι ημέρες, και ότι δεν επεκράτησε κλίμα έντασης.

    Στη συνεδρία του Εθνικού έγινε επίσης ενημέρωση για τα μέτρα τα οποία προγραμματίζονται για το τελευταίο ψήφισμα της Ολλανδικής Βουλής το οποίο προβλέπει ότι η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

    Εκείνο που έχει σημασία, είπε ο κύριος Παπαπέτρου, είναι η δήλωση της Ολλανδικής Κυβέρνησης ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται με τις αποφάσεις του Ελσίνκι.

    Απ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, αυτή η εξέλιξη που δεν πρέπει να την υπερβάλλουμε, διότι κατά καιρούς διάφορα κοινοβούλια έχουν τραγουδήσει παράφωνα, όπως είπε, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης.

    Ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση σε συνεργασία με την ελληνική, προγραμματίζει σειρά μέτρων αντίδρασης προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος είπε ότι άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται οι αντιδράσεις σε ένα πλατύ φάσμα παραγόντων, και κρατικών και μη οργανώσεων.

    Ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα κίνδυνος το ολλανδικό κοινοβούλιο να επιχειρήσει να δεσμεύσει την Κυβέρνηση της Ολλανδίας και επανέλαβε ότι στο Ελσίνκι υπήρξε μια πολιτική συμφωνία των δεκαπέντε κι αν αυτή παραβιασθεί τότε ασφαλώς και η Ελλάδα έχει Κοινοβούλιο.

    [09] ΕΘΝΙΚΟ 2

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το κυπριακό προγραμματίζεται ότι θα διαρκέσει δέκα ημέρες.

    Αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών ο κύριος Παπαπέτρου είπε πως ακούεται ως πιθανή ημερομηνία έναρξής τους η τριακοστή πρώτη Ιανουαρίου.

    Για το θέμα του λεγόμενου εμπάργκο προς τους τουρκοκυπρίους ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι η Κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι επιβάλλει οποιονδήποτε εμπάργκο στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Υπάρχει, είπε, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία έχει ορισμένες επιταγές που δυσκολεύουν τους τουρκοκυπρίους και τις κατοχικές αρχές στις εμπορικές τους δοσοληψίες.

    Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί, όπως είπε μόνο αν προχωρήσουν ουσιαστικά οι συνομιλίες προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.

    [10] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

    Λεγόμενο δικαστήριο στα κατεχόμενα καταδίκασε την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αβρούπα να καταβάλει στον Ραούφ Ντενκτάς αποζημίωση ύψους εκατόν -είκοσι οκτώ χιλιάδων λιρών σε πέντε αγωγές που κίνησε εναντίον της.

    Πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή αποζημίωσης στα χρονικά του ψευδοκράτους.

    Η Αβρούπα σε ρεπορτάζ της είχε αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν πράκτορας του δολοφονηθέντος Υπουργού Εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη στη δεκαετία του 1960.

    [11] ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΑ

    Οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν τις θέσεις τους μέσα στην Γκρόζνυ, πρωτεύουσα της Τσετσενίας και γύρω από την πόλη καθώς οι Τσετσένοι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι έχουν απωλέσει κάποιο έδαφος στην πόλη και στις νότιες ορεινές περιοχές του Καυκάσου.

    Το πρακτορείο Ιταρ -Ταςς μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προήλασαν προς το κέντρο της Γκρόζνυ από τρεις κατευθύνσεις, ενώ συνεχίζουν να δημιουργούν νέες θέσεις γύρω από την πόλη.

    Ταυτόχρονα πολεμικά αεροπλάνα και πυροβολικό συνεχίζουν να βάλλουν εναντίον των θέσεων των ανταρτών.

    Αξιωματικοί της ρωσικής αεροπορίας δήλωσαν στο Ιντερφαξ ότι τις τελευταίες είκοσι- τέσσερις ώρες διενήργησαν εβδομήντα επιδρομές εναντίον θέσεων των τσετσένων ανταρτών.

    [12] ΚΑΝΤΑΧΑΡ ΝΕΟ

    Επαναλήφθηκαν το πρωί στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ, στο Νότιο Αφγανιστάν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ινδών επισήμων και των αεροπειρατών, σε μια προσπάθεια άρσης της κρίσης και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται σε αεροπλάνο των Ινδικών αερογραμμών.

    Οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν καθώς η Ινδική Κυβέρνηση διέψευσε πληροφορίες ότι συμφώνησε σε απόλυση μερικών από τους τριάντα- πέντε κρατουμένους στις Ινδικές φυλακές, των οποίων την απόλυση αξιώνουν οι αεροπειρατές.

    Οι αεροπειρατές κρατούν τουλάχιστον εκατόν- πενήντα- τέσσερις ομήρους

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές, κυρίως ψηλές νεφώσεις. Ελαφρές μεμονωμένες βροχές πιθανό να πέσουν στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειανατολικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Κι απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα παραμείνουν κυρίως βορειανατολικοί μέτριοι τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις βόρειες και τις ανατολικές περιοχές.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους επτά βαθμούς στο εσωτερικό, στους εννέα στα παράλια και στους δύο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 31 December 1999 - 10:19:58 UTC