Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-01-13

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2000
  • [01] ΔΡΟΜΟΙ ΣΚΟΤΩΜΟΙ
  • [02] ΧΑΚ ΑΝΟΔΟΣ
  • [03] ΧΑΚ ΝΕΟΙ
  • [04] ΠΑΠΑ ΚΟΥΚ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΑΠΑ
  • [06] ΕΕ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΚΑΣΟΥΛ ΒΑΣΕΙΣ
  • [09] ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΚ
  • [10] ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
  • [11] ΛΟΚΑΤΖΗΣ ΒΟΜΒΕΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΔΡΟΜΟΙ ΣΚΟΤΩΜΟΙ

    Ένας Εθνοφρουρός, ο Γιώργος Σολωμού, από το Στρόβολο και μια πενηντατετράχρονη γυναίκα, η Ελένη Χριστοφή, από την Περιστερώνα, έχασαν τη ζωή τους σε πρωϊνά οδικά δυστυχήματα.

    Το ένα δυστύχημα συνέβη έξω από το στρατόπεδο Τάσου Μάρκου στην Κλήρου και το άλλο στη συμβολή των δρόμων Ορούντας-Περιστερώνας

    Στο δυστύχημα στην Κλήρου, που έγινε στις οκτώ το πρωϊ, στρατιωτικό όχημα που οδηγούσε ο Γιώργος Σολωμού συγκρούστηκε με ιδιωτικό όχημα, ενώ επιχειρούσε δεξιά στροφή για να μπει στο στρατόπεδο.

    Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα ο οδηγός και να τραυματισθούν σοβαρά άλλοι δύο στρατιώτες, ο Βάσος Θεμιστοκλέους, από το Αρεδιού, και ο Κώστας Κωνσταντίνου, από την Ακρόπολη Λευκωσίας.

    Κατά το δυστύχημα που έγινε στην Περιστερώνα στις πεντέμισυ το πρωί, η Ελένη Χριστοφή παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ανδρέας Αγγελή , εικοσιτριών χρονών, από το Πολιτικό .

    Η άτυχη γυναίκα εξέπνευσε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

    [02] ΧΑΚ ΑΝΟΔΟΣ

    Με άνοδο δέκα περίπου μονάδων σε σύγκριση με χθες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη σημερινή συνάντηση του Χρηματιστηρίου, φθάνοντας τις εξακόσιες είκοσι πέντε μονάδες.

    Ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε ελαφρώς τα είκοσι εκατομμύρια λίρες, σε αντίθεση με χθες, που ανήλθε στα είκοσι-έξι εκατομμύρια.

    [03] ΧΑΚ ΝΕΟΙ

    Το απόγευμα συνέρχεται το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ για να μελετήσει τις αιτήσεις για εισδοχή στο Χρηματιστήριο τριών νέων επενδυτικών εταιρειών με κεφάλαια γύρω στα τριακόσια εκατομμύρια λίρες.

    Σύμφωνα με το Χρηματιστή Γιάννο Ανδρονίκου οι εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν είναι η "Δήμητρα", ο "Αίαντας" και ο "Κύκνος".

    Η "Δήμητρα" υπέβαλε την αίτησή της σήμερα το πρωϊ, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνεργατικής Εταιρείας "Λευκόνοικο" Κίκης Καζαμίας, έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, το οποίο θα ακολουθήσουν κι άλλα, κατά πάσα πιθανότητα εντός του έτους.

    Προέβλεψε, εξάλλου, ότι η αξία της μετοχής θα είναι ψηλή, σταθερή και συνεχής.

    [04] ΠΑΠΑ ΚΟΥΚ

    Το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με το Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ.

    Ο κύριος Παπανδρέου ολοκλήρωσε ψες διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, κατά την οποία τόνισε ότι η απόφαση του Ελσίνκι και του εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δημιουργούν για πρώτη φορά ευκαιρίες για λύση του Κυπριακού, τις οποίες Αθήνα και Κύπρος επιδιώκουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΑΠΑ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς απορρίπτει το ενδεχόμενο ανάπτυξης οποιονδήποτε εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εάν πρώτα δεν αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος του.

    Αντιδρώντας σε σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση του ΚΕΒΕ, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις από τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, ο Ραούφ Ντενκτάς φέρεται να δήλωσε ότι το ψευδοκράτος πρέπει να προετοιμάζεται, όπως και η Τουρκία, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύουν στα κατεχόμενα.

    [06] ΕΕ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Ραούφ Ντενκτάς θα υποβάλει αίτηση ένταξης του ψευδοκράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ωστόσο αξιωματούχοι της Επιτροπής δήλωσαν στην ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες ότι συνομιλούν και συνεργάζονται μόνον με κυβερνήσεις αναγνωρισμένων κρατών, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εκτιμά ότι το Κυπριακό βρίσκεται πολύ μακριά από τη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών που να οδηγούν στη λύση του.

    Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Χριστόφιας ανέφερε ότι αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον Ραούφ Ντενκτάς είναι να ακούονται οι αδιάλλακτες θέσεις του περί συνομοσπονδίας και αναγνώρισης.

    Ο κύριος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι από Ελλαδικής πλευράς υπάρχει στροφή στο Κυπριακό και ότι τώρα η Αθήνα τάσσεται με σαφήνεια υπέρ μια ειρηνικής λύσης, χωρίς μεγάλα συνθήματα και τυμπανοκρουσίες και με πλήρη αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού παράγοντα.

    [08] ΚΑΣΟΥΛ ΒΑΣΕΙΣ

    Κύπρος και Βρετανία θα υπογράψουν αύριο μνημόνιο με το οποίο ουσιαστικά τροποποιείται μια από τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόκειται για το μνημόνιο με το οποίο θα καθιερώνεται και επίσημα η χρήση του πεδίου βολής Καλού Χωρίου από τις Βρετανικές δυνάμεις, αντί της περιοχής Ακάμα.

    Η χρήση της περιοχής Ακάμα για ασκήσεις από τις Βρετανικές δυνάμεις πεζικού, αεροπορίας και ναυτικού είχε καθιερωθεί σε ειδικό παράρτημα της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης του 1960.

    Το μνημόνιο θα υπογράψουν αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Εντουαρντ Κλέη.

    [09] ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΚ

    Η επενδυτική εταιρεία "Δήμητρα" υπέβαλε σήμερα την αίτησή της για εισδοχή στο Χρηματιστήριο.

    Ο πρόεδρος της Συνεργατικής Εταιρείας "Λευκόνοικο" Κίκης Καζαμίας είπε ότι σήμερα έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, το οποίο θα ακολουθήσουν κι άλλα, κατά πάσα πιθανότητα εντός του έτους.

    Απέφυγε ωστόσο να πει ο,τιδήποτε περισσότερο.

    Ο κύριος Καζαμίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εισδοχή της εταιρείας "Δήμητρα" θα γίνει τάχιστα και πριν από το καλοκαίρι.

    Προέβλεψε, εξάλλου, ότι η αξία της μετοχής θα είναι ψηλή, σταθερή και συνεχής

    [10] ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

    Την ερχόμενη Πέμπτη και όχι σήμερα, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τους προϋπολογισμούς του δύο χιλιάδες.

    Την αναβολή ζήτησαν τα κόμματα για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ακόμα λίγο χρόνο για μελέτη του θέματος.

    Μετά την απόφαση αυτή αναβλήθηκε η σημερινή παρουσίαση των προϋπολογισμών στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο οποίος θα τους παρουσιάσει στη είκοσι Ιανουαρίου.

    Η ολομέλεια θα συζητήσει τους προϋπολογισμούς στις δύο, τρείς και τέσσερις Φεβρουαρίου.

    [11] ΛΟΚΑΤΖΗΣ ΒΟΜΒΕΣ

    Επίθεση με εμπρηστικές βόμβες εναντίον του Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού Λεμεσού διενήργησε την αυγή ο εικοσιεξάχρονος Γεώργιος Ανδρέου Νεοφύτου, άλλως Λόκατζης από τη Λεμεσό.

    Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, στις πέντε και τριάντα το πρωϊ ο Νεοφύτου έρριψε στην αυλή του Σταθμού τρεις με τέσσερις βόμβες Μολότωφ.

    Προκλήθηκε πυρκαγιά η οποία κατασβέστηκε από τους επί καθήκοντι αστυνομικούς.

    Ο Λόκατζης συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων.

    Ο ύποπτος φέρεται να έχει παράπονα για κακομεταχείρισή του από την Αστυνομία

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Παροδικές νεφώσεις δυνατό να φέρουν λίγες ελαφρές τοπικές βροχές ή λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα μέχρι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος και ψυχρός και σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δύο βαθμούς στο εσωτερικό, στους τέσσερις στα παράλια και στους τρεις κάτω από το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 15 εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους 10.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 13 January 2000 - 13:08:35 UTC