Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-08-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>

ΤΡΙΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΜΒΑ ΛΑΡΝΑΚΑ
  • [02] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΚΟΚΚΙΝΑ
  • [04] ΧΑΣΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΑ
  • [05] ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΛΟΙΟ ΝΕΟ
  • [06] ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΣ Ν
  • [07] ΠΑΥΛΙΝΟΦ ΣΠΥΡΟΣ
  • [08] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [09] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [10] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΜΑΡΙΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ

  • [01] ΒΟΜΒΑ ΛΑΡΝΑΚΑ

    Βομβιστές έδρασαν και πάλι την αυγή εναντίον χρηματιστηριακού γραφείου, αυτή τη φορά στη Λάρνακα.

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε γύρω στις τέσσερις παρα είκοσι, έξω από τα γραφεία του χρηματιστηριακού γραφείου "Χαϊλίσκο" στο κέντρο της πόλης.

    Η εκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον προθάλαμο του γραφείου.

    Σε δηλώσεις, ο ιδιοκτήτης του γραφείου, χρηματιστής Δημήτρης Χαιλής, εξέφρασε απορία για την επίθεση.

    Ανέφερε ότι κατα τους τελευταίους τρείς μήνες έχει ανεξαρτητοποιηθεί απο γνωστό χρηματιστηριακό γραφείο της Λευκωσίας και στο διάστημα αυτό δεν έχει γίνει οποιαδήποτε προβληματική αγοραπωλησία μετοχών που να αφορά το γραφείο του.

    Πρόκειται για την τρίτη επίθεση εναντίον χρηματιστηριακού γραφείου μέσα σε μια εβδομάδα.

    [02] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Αιχμές εναντίον της αστυνομίας για μη λήψη μέτρων προστασίας των χρηματιστηριακών γραφείων άφησε ο χρηματιστής Ανδρέας Λεωνίδου με δηλώσεις του το πρωί στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    Ο κύριος Λεωνίδου ανέφερε πως ενώ οι χρηματιστές έχουν στείλει και επιστολή προς την αστυνομία και το υπουργείο Δικαιοσύνης εντούτοις η αστυνομία δεν προσέγγισε τους χρηματιστές για να πάρει πληροφορίες αναφορικά με τυχόν απειλές που δέχονται, έτσι ώστε να μπορέσει να αποτρέψει τις τρομοκρατικές ενέργειες.

    Είπε επίσης ότι δεν είναι με βομβιστικές ενέργειες που μπορεί να αποτραπεί η πτώση στο χρηματιστήριο. Κάθε χρηματιστήριο, πρόσθεσε, έχει ανόδους και πτώσεις και δεν σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβάλλονται οι επενδυτές όταν υπάρχει πτώση.

    Ο χρηματιστής Λεωνίδου σημείωσε ότι τα πλοκάμια των παρανόμων έχουν απλωθεί και στο χρηματιστήριο, γι'αυτό και παρατηρούνται τέτοιες παράνομες ενέργειες.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου επενδυτών, Κύπρος Πρωτοπαπάς είπε ότι οι επενδυτές καταδικάζουν τις βομβιστικές επιθέσεις κατά των χρηματιστών, οι οποίες, επεσήμανε, δημιουργούν πολύ μεγάλη ζημιά στο θεσμό του χρηματιστηρίου.

    Ο κύριος Πρωτοπαπάς αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών ή οποία απασχολεί τους επενδυτές και επέκρινε τις επενδυτικές εταιρείες που μάζεψαν εκατομμύρια λίρες και εξακολουθούν να αρνούνται να τα επενδύσουν στο χρηματιστήριο.

    [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΚΟΚΚΙΝΑ

    Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο θα υποβάλει αργότερα σήμερα διαμαρτυρία στις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις για την παραβίαση της θαλάσσιας γραμμής ασφαλείας, από τουρκικά σκάφη τα οποία μετέφεραν Τουρκοκυπρίους στο χωριό Κόκκινα για να γιορτάσουν τη μαύρη επέτειο του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας από τουρκικά αεροσκάφη το 1964.

    Οπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου της Ουνφικύπ Σάρα Ράσσελ, σήμερα το πρωί παρατηρήθηκε κίνηση σκαφών τα οποία πέρασαν τη θαλάσσια γραμμή ασφαλείας στα δυτικά παράλια.

    "Αυτό, είπε η κυρία Ράσσελ, αποτελεί παραβίαση της γραμμής και θα διαμαρτυρηθούμε εναντίον της."

    [04] ΧΑΣΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΑ

    Στο μεταξύ, και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε καταγγελίες προς τα Ηνωμένα Εθνη για την παραβίαση από τους Τούρκους του στάτους κβο στην περιοχή των Κόκκινων.

    [05] ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΛΟΙΟ ΝΕΟ

    Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την διά ξηράς μετάβαση των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα, λόγω των προκλητικών ενεργειών των Τούρκων στα Στροβίλια, οι κατοχικές δυνάμεις επεστράτευσαν κρουαζιερόπλοιο για να τους μεταφέρουν.

    Το κρουαζιερόπλοιο, συνοδευόμενο από μικρότερα πλοιάρια, κατέπλευσε το πρωί στην περιοχή Κοκκίνων και οι Τουρκοκύπριοι αποβιβάστηκαν με μικρότερα πλοιάρια στην ακτή.

    Νωρίτερα είχε καταπλεύσει στην περιοχή και τουρκικό πολεμικό σκάφος.

    Αναμένεται ότι στα Κόκκινα θα μεταβούν με ελικόπτερο και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους και πιθανόν και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, για να παραστούν στους εορτασμούς για τη βάρβαρη τουρκική επίθεση εναντίον της Τηλλυρίας.

    Την κατάσταση παρακολουθούν τα Ηνωμένα Εθνη που έχουν κινητοποιηθεί με ελικόπτερα και αυτοκίνητα, καθώς και οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας.

    [06] ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΣ Ν

    Δεκαοκτάχρονος στρατιώτης από τις Αγγλισίδες, ο Χριστόφορος Σταύρου, ενώ εκτελούσε καθήκοντα σκοπού σε στρατόπεδο της περιοχής Λάρνακας, βρέθηκε στις τρεις σήμερα την αυγή με διαμπερές τραύμα στην ωμοπλάτη, ύστερα από πυροβολισμό που ακούστηκε.

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος έδωσε οδηγίες για άμεση διεξαγωγή ανάκρισης προς εξακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, ο Σταύρου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και η κατάστασή του περιγράφεται εκτός κινδύνου.

    [07] ΠΑΥΛΙΝΟΦ ΣΠΥΡΟΣ

    Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Βλαντιμίρ Παυλίνοφ δήλωσε ότι η μη παρουσία Ρώσου αξιωματούχου στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Γενεύης οφειλόταν σε τεχνικές δυσκολίες και όχι σε πολιτικές σκοπιμότητες.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού ο κύριος Παυλίνοφ τόνισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι στο πλευρό της Κύπρου και να στηρίζει τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Είπε επίσης ότι η Μόσχα θα προτιμούσε οι συνομιλίες να ήταν κάτι καλύτερο από εκ του σύνεγγυς, αλλά,πρόσθεσε, "αφού αυτό έχουμε, θα προσπαθήσουμε για επίλυση του Κυπριακού υπό αυτές τις συνθήκες".

    [08] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Δεν υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η βάση των συνομιλιών, από λύση ομοσπονδίας σε λύση συνομοσπονδίας, εκτιμά ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ,ο κύριος Βασιλείου απέρριψε και την ιδέα για ενδιάμεση λύση μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ενάμιση άνθρωπος".

    Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών ανέφερε εξάλλου ότι αν η δική μας πλευρά πει ότι δεν πάει σε διαπραγματεύσεις, ο Ντενκτάς δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά και θα επιρριφθούν οι ευθύνες σ' εμάς.

    [09] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ επισήμως απορρίπτουν το αίτημα Ντενκτάς για συνομοσπονδία, παρασκηνιακά δέχονται να παρεισφρύουν συνομοσπονδιακά στοιχεία, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα, έφερε ως παράδειγμα τις ιδέες Αλβαρο Ντε Σότο, στις οποίες κατά την εκτίμησή του, υπάρχουν συνομοσπονδιακά στοιχεία.

    Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει η δική μας πλευρά να δίνει την εντύπωση ότι είναι δεδομένη για οποιοδήποτε νέο γύρο και προέβλεψε ότι θα έχουμε και νέο γύρο συνομιλιών το Νοέμβριο.

    [10] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΜΑΡΙΑ

    Αρχισε σήμερα στη Γενική Εισαγγελία η εξέταση της νομικής πτυχής του θέματος της υπόθεσης της δεκαεννιάχρονης Μαρίας Αντωνιάδου, η οποία κρατείται στις φυλακές του Πορτ Σάιντ για κατοχή τριάμισυ κιλών μαριχουάνας.

    Ο δικηγόρος της Μαρίας, Ιάκωβος Αβρααμίδης, συναντήθηκε σήμερα με το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

    Κατά τη συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις για το τι μπορεί να γίνει από νομικής πλευράς, στο πλαίσιο δύο διακρατικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου .

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

    Και απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους είκοσι βαθμούς στο εσωτερικό , στους εικοσιένα στα νότια και τα ανατολικά παράλια, στους δεκαεννιά στα δυτικά και στους δεκαοκτώ στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 8 August 2000 - 11:40:12 UTC