Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 00-09-27

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΛΟΙΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
  • [02] ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΛΟΙΟ
  • [03] ΑΛΒΑΡΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [04] ΥΟΡΚΗ ΤΕΛΟΣ
  • [05] ΡΑΟΥΦ ΔΗΛΩΣΗ
  • [06] ΓΙΟΥΓΚΟ ΔΕΥΤΕΡΟΣ
  • [07] ΠΑΦΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
  • [08] ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΟΚΑ
  • [09] ΠΟΤΑ ΑΠΑΤΗ
  • [10] ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΙΔΝΕΥ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000

  • [01] ΠΛΟΙΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    Σαράντα άτομα πνίγηκαν σε μεγάλη ναυτική τραγωδία που συνέβη αργά ψες το βράδυ δύο ναυτικά μίλια ανοικτά της Πάρου στην Ελλάδα.

    Η τύχη δεκάδων άλλων αγνοείται καθώς ομάδες διάσωσης καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για ανεύρεση και άλλων επιζώντων από το ναυάγιο του ελληνικού επιβατηγού Εξπρές Σάμινα.

    Το Σάμινα προσέκρουσε στη βραχονησίδα Πόρτες και υπέστη ρήγμα. Αμέσως άρχισαν να εισρέουν σ αυτό νερά και το Σάμινα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

    Στην περιοχή έσπευσαν πλοία του πολεμικού ναυτικού, εμπορικά και ιδιωτικά σκάφη για να μεταφέρουν τους 447 επιβάτες και τα 63 μέλη του πληρώματος στη ξηρά.

    Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνεται από ισχυρούς ανέμους εννέα μποφόρ.

    Οι αρχές απαγόρευσαν τον πλου σκαφών προς την περιοχή του ναυαγίου και αυτό επιτείνει την αγωνία των συγγενών των επιβατών και των μελών του πληρώματος που δεν μπορούν να αναχωρήσουν για την Πάρο.

    Διασωθέντες κατάγγειλαν ότι την ώρα του δυστυχήματος, επιβάτες και πλήρωμα παρακολουθούσαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Παναθηναϊκού με το Αμβούργο, με αποτέλεσμα το πλοίο να ξεφύγει από την πορεία του και να πέσει στη βραχονησίδα Πόρτες, η οποία είναι μεγάλη και φωτισμένη.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, εκτός από τους επιβάτες που πνίγηκαν, νεκρός μεταφέρθηκε στην στεριά και ο υπολιμενάρχης Πάρου ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή.

    Το Εξπρές Σαμίνα ήταν ηλικίας τριάντα-τεσσάρων ετών και το 2001 επρόκειτο να παροπλισθεί.

    Εκτελούσε το δρομολόγιο από τον Πειραιά στην Πάρο, Νάξο και Ικαρία.

    [02] ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΛΟΙΟ

    Συγκλονιστικές περιγραφές από τις εφιαλτικές στιγμές που πέρασαν στο πλοίο Εξπρές Σάμινα έδωσαν στα μέσα ενημέρωσης οι διασωθέντες επιβάτες.

    Οι επιβάτες ανέφεραν ότι άκουσαν ένα μεγάλο κτύπημα και βγήκαν στο κατάστρωμα του πλοίου αναμένοντας βοήθεια.

    Σε είκοσι όμως λεπτά το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση και να βυθίζεται. Πολλοί από τους επιβάτες πήδησαν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ άλλοι άρχισαν να γλιστρούν από το κατάστρωμα και να πέφτουν στο νερό.

    Οσοι από τους επιβάτες παρέμειναν στο πλοίο πιστεύεται ότι παρασύρθηκαν στο βυθό.

    Μία γυναίκα ανέφερε ότι στο Εξπρές Σάμινα επέβαιναν και πολλά μικρά παιδιά.

    Ανέφερε επίσης ότι οι γονείς έδεναν στα παιδιά τα σωσίβια καθώς, όπως είπε, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από το πλήρωμα του πλοίου.

    [03] ΑΛΒΑΡΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Ο επόμενος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό θα διεξαχθεί από την πρώτη μέχρι τις δέκα Νοεμβρίου στη Γενεύη.

    Την απόφαση ανακοίνωσε ψες ο σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο σε διάσκεψη τύπου στη Νέα Υόρκη.

    Ο κύριος ντε Σότο είπε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Αθηνα και την Αγκυρα καθώς και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Είπε επίσης ότι στον τέταρτο γύρο έγινε ένα βήμα μπροστά, και ότι οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί στις συνομιλίες με τρόπο που δεν είχε γίνει ποτέ προηγουμένως.

    Οσον αφορά τη δήλωση Ανάν, είπε ότι αυτή δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και στέκει ως έχει.

    [04] ΥΟΡΚΗ ΤΕΛΟΣ

    Ο τέταρτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Νέας Υόρκης ολοκληρώθηκε χθες με σύντομες συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Κληρίδης έχει δώσει θετική απάντηση στην πρόσκληση του Κόφι Αναν για τον πέμπτο γύρο.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι ο τέταρτος γύρος ήταν χρήσιμος με την έννοια ότι η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών γνωρίζει τώρα τις θέσεις μας πάνω στα τέσσερα βασικά θέματα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχώρησε το Λονδίνο και επιστρέφει αύριο το απόγευμα

    [05] ΡΑΟΥΦ ΔΗΛΩΣΗ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ήταν χάσιμο χρόνου ο τέταρτος γύρος.

    Θέσαμε είπε, την υπόθεση μας αποφασιστικά και νομίζουμε ότι έχει γίνει κατανοητή.

    [06] ΓΙΟΥΓΚΟ ΔΕΥΤΕΡΟΣ

    Η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή της Γιουγκοσλαβίας ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ την ήττα του Προέδρου Μιλόσεβιτς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και τη διενέργεια δεύτερου γύρου στις οκτώ Οκτωβρίου.

    Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί μεταξύ του Προέδρου Μιλόσεβιτς, και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Βόϊτσλαβ Κοστούνιτσα.

    Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Κοστούνιτσα προηγείται στον πρώτο γύρο με 48 κόμμα 22 τοις εκατό έναντι 40 κόμμα 23 τοις εκατό του Μιλόσεβιτς.

    [07] ΠΑΦΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι χθες δεν εκδόθηκε απόφαση σε σχέση με τις καταγγελίες εναντίον του Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη, γιατί η Ιερά Σύνοδος δεν θέλει να αδικήσει κανένα και δίνει χρόνο στον κατηγορούμενο να αποδείξει την αθωότητά του.

    Μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι η Ιερά Σύνοδος χρειάζεται επιπρόσθετα στοιχεία προκειμένου να λάβει τελική απόφαση επι του θέματος και επεσήμανε ότι κινείται σε πνεύμα αγάπης, αυστηρότητας και δικαιοσύνης.

    Ο Πάφου Χρυσόστομος επέκρινε τις δηλώσεις του Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη ότι η Εκκλησία αλώθηκε από ομοφυλόφιλους, ενώ σε ερώτηση αν συμφωνεί με τα όσα ο ίδιος λέει για τον Μητροπολίτη Λεμεσού, απέφυγε να δηλώσει ο,τιδήποτε, ενόσω, όπως είπε, η ανακριτική επιτροπή συνεχίζει το έργο της.

    Σε ερώτηση εάν χθες η ανακριτική επιτροπή αθώωσε τυπικά τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη, ο Πάφου είπε ότι αν έλεγε κάτι τέτοιο, τότε θα ήταν ψέμα.

    [08] ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΟΚΑ

    Τριάντα πέντε κιλά κοκαϊνης, αξίας περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών, ανακάλυψε χθες η αστυνομία σε εμπορευματοκιβώτιο το οποίο βρισκόταν σε αποθήκη αποταμίευσης στην περιοχή του χωριού Υψωνας στη Λεμεσό.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα σκληρών ναρκωτικών που βρέθηκε ποτέ στην Κύπρο.

    Η κοκαϊνη βρέθηκε σε μεταλλικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για συσκευασία ελιών.

    Το κιβώτιο που ήταν υπό διαμετακόμιση, έφτασε στο λιμάνι Λεμεσού από τη Χαϊφα και είχε τελικό προορισμό το Λίβανο.

    [09] ΠΟΤΑ ΑΠΑΤΗ

    Στα ίχνη σπείρας που έχει στην κατοχή της και διοχετεύει στην αγορά αφορολόγητα ποτά και τσιγάρα πιστεύουν ότι βρίσκονται οι τελωνειακές αρχές στη Λεμεσό.

    Δύο άτομα, ο Αναστάσιος Λακκοτρύπης, 51 χρόνων, υπάλληλος στο Τμήμα Δημοσίων Εργων και η συνάδελφός του Βασούλα Βασιλείου, 51 χρόνων, τέθηκαν υπό κράτηση για δύο ημέρες σχετικά με την υπόθεση.

    Στην κατοχή των δύο υπόπτων βρέθηκε μικρή ποσότητα ποτών και τσιγάρων όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, με οδηγό τον Λακκοτρύπη ανεκόπη για έλεγχο χθες το πρωί στον παλιό δρόμο Λεμεσού -Πάφου.

    [10] ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΙΔΝΕΥ

    Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ, ο Κύπριος αθλητής Αννινος Μαρκουλίδης προκρίθηκε στους προημιτελικούς των διακοσίων μέτρων ανδρών.

    Ο Μαρκουλίδης τερμάτισε δεύτερος στην πέμπτη σειρά των προκριματικών με χρόνο 20 83 και προκρίθηκε εικοστός-τρίτος ανάμεσα σε 32 αθλητές.

    Στο δρόμο τριών χιλιάδων μέτρων στίπλ, ο Στάθης Στασής, ο οποίος συμμετείχε στη δεύτερη σειρά των προκριματικών, εγκατέλειψε την προσπάθεια, τρεις γύρους πριν από τον τερματισμό και αποκλείσθηκε.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού:

    Σήμερα ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματισθούν νεφώσεις και το απόγευμα θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες τοπικές καταιγίδες.

    Οι άνεμοι το πρωί θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο ως τριών μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί, τεσσάρων ως πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και αργότερα θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους τριάντα βαθμούς στο εσωτερικό και στους εικοσιοκτώ στα παράλια.

    Απόψε θα πέσουν και πάλι τοπικές βροχές και σε μερικές περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, τριών ως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκαεπτά βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους δεκαεννέα στα νότια και ανατολικά παράλια.

    Αύριο αναμένονται και πάλι τοπικές βροχές. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις που πιθανόν να φέρουν λίγες βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 27 September 2000 - 12:42:52 UTC