Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-02-20

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΥΓΑΣ
  • [02] ΜΙΧΟΣ ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ
  • [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΑ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [05] ΜΙΧΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [07] ΣΠΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ
  • [08] ΧΑΣΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [10] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [11] ΧΑΚ ΠΑΝΩ
  • [12] ΧΙΟΝΙ ΠΟΛΥ
  • [13] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΥΓΑΣ

    Νέα έντονη αντιπαράθεση είχαν σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης στην επιτροπή Γεωργίας της Βουλής κατά τη συζήτηση αιτήματος κατοίκων της επαρχίας Πάφου για αποζημιώσεις λόγω πυρκαγιών στην επαρχία.

    Ο βουλευτής Πάφου Νίκος Πιττοκοπίτης κάλεσε τον κύριο Θεμιστοκλέους να παραιτηθεί εαν θέλει, όπως είπε, να προσφέρει στον τόπο.

    Η Πάφος, πρόσθεσε, θα σας εκδικηθεί στις εκλογές.

    Ο κύριος Θεμιστοκλέους, αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική, ανέφερε ότι όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο οι αποζημιώσεις από πυρκαγιές δίνονται σε είδος και όχι σε ρευστό.

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας συζήτησε επίσης το χρονίζον θέμα της δημιουργίας υδατοφρακτών σε περιοχές της Επαρχίας Λευκωσίας.

    Ο υπουργός Γεωργίας, ανέφερε ότι βρίσκεται υπό κατασκευή το φράγμα στην Ταμασό, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2002, ενώ θα αρχίσουν σύντομα οι περιβαλλοντικές μελέτες για το φράγμα στο Ακάκι.

    Οι κοινοτάρχες της περιοχής Πιτσιλιάς επέκριναν έντονα τον υπουργό Γεωργίας για τη μη κατασκευή υδατοφρακτών στα χωριά τους, λέγοντας ότι οι νέοι έχασαν τις δουλειές τους και μετανάστευσαν στις πόλεις.

    Η επιτροπή γεωργίας ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των υδατικών έργων.

    [02] ΜΙΧΟΣ ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι δεν τον εκπλήττουν οι καταγγελίες μελών της οικογένειας Τσιακούρμα για προσέγγιση από Τούρκους, να προβούν σε απαγωγές Τουρκοκυπρίων και να τοποθετήσουν βόμβες στην Πύλα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Πανίκου, γιατί, πρόσθεσε, είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις και τα παραδείγματα που φέρουν τον Ντενκτάς να προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στη συγκατοίκηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Πύλα.

    Η πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε, είναι να αποφεύγει αυτά που επιδιώκει ο Ντενκτάς δηλαδή τη δημιουργία έντασης.

    Ο κύριος Παπαπέτρου είπε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες γι' αυτό θα ζητηθούν διευκρινήσεις από την οικογένεια Τσιακούρμα.

    [03] ΧΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΑ

    Οι Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας δεν έχουν στοιχεία ή ενδείξεις για σχέδιο δημιουργίας έντασης από Τούρκους στην Πύλα, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    Ο κύριος Χάσικος είπε ότι είναι φυσικό οι Τούρκοι να επιδιώκουν τρόπους για δημιουργία έντασης, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Εθνική Φρουρά επαγρυπνεί και είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στην Πύλα.

    Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι οι Τούρκοι όποτε νοιώθουν στριμωγμένοι πολιτικά, προσπαθούν να βρουν τρόπους να δημιουργήσουν ένταση, ώστε να στρέψουν την προσοχή κάπου αλλού, μακριά από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

    [04] ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Σοβαρές επιπτώσεις είχε στην τουρκική οικονομία η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του προέδρου Σεζέρ και του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Η Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να δαπανήσει περίπου πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, το ένα πέμπτο σχεδόν των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, για να αντιμετωπίσει την κρίση.

    Μετά την πτώση που σημειώθηκε στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κατά δεκαπέντε σχεδόν τοις εκατό, η τουρκική κεντρική τράπεζα δαπάνησε για πρώτη φορά σε μία ημέρα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να κρατήσει σταθερή την αξία της Τουρκικής λίρας.

    [05] ΜΙΧΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Προσωπική κόντρα μεταξύ Ετζεβίτ και Σεζέρ ή ακόμα και τεχνητή χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία.

    Ωστόσο, ο κύριος Παπαπέτρου, είπε ότι είναι ακόμα πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα ή να γίνουν αναλύσεις.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Σε πολύ κρίσιμη φάση διέρχεται το κυπριακό εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας μιλούσε το μεσημέρι μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, όπου συζήτησε το κυπριακό με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και της ρωσικής Βουλής.

    Οπως ανέφερε και οι Ρώσοι συνομιλητές που έχουν απευθείας συνομιλίες με την Αγκυρα έχουν διαπιστώσει ότι το κυπριακό βρίσκεται πράγματι σε πάρα πολύ δύσκολη φάση και ότι η Τουρκία δεν λέει να κάμει πίσω.

    Εχουν διαπιστώσει επίσης, πρόσθεσε, ο κύριος Χριστόφιας ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τους Αμερικανούς με στρατηγική σημασία και ως εκ τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ασκούν πιέσεις στην Αγκυρα για να αλλάξει την αρνητική της στάση.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι κατά τις επαφές του στη Μόσχα συζήτησε και το θέμα του Πανίκου Τσιακούρμα.

    Οπως είπε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας Ρωσίας- Κύπρου και ο πρόεδρος της Δούμας θα αναλάβουν πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο την απελευθέρωση του Ελληνοκύπριου εργολάβου.

    [07] ΣΠΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επίλυση του κυπριακού δήλωσε ο Πρόεδρος την Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τους Υπουργούς Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη και Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης ανέφερε ότι η συμπαράταξη Ελλάδας και Κύπρου για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ένας αγώνας συνεχής και σταθερός.

    [08] ΧΑΣΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι οι οδηγίες του Υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΦ πρός τους στρατιωτικούς είναι να μείνουν μακριά από την προεκλογική εκστρατεία και να μην έχουν καμμία απολύτως ανάμιξη.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Χάσικος είπε ότι οι στρατιωτικοί ως πολίτες είναι ελεύθεροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα , αλλα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να έχουν ενεργό ανάμιξη στις προεκλογικές διεργασίες ή αντιπαραθέσεις.

    [09] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι συνιστά συνταγματικό προνόμιο του προέδρου της Δημοκρατίας η απόφαση να παραμείνει ο Γιώργος Βασιλείου στη θέση του διαπραγματευτή για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ θα ηγείται και του ψηφοδελτίου των Ενωμένων Δημοκρατών.

    Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί με την απόφαση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι που αποφασίζει για το θέμα.

    [10] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν σήμερα οι Διονύσης Μανουρίδης 22 χρόνων και Τόμας Τομεσίδης 20 χρόνων, ομογενείς από τη Γεωργία, κάτοικοι Πάφου, οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί ως ύποπτοι σε σχέση με την ψεσινή απόπειρα ένοπλης ληστείας στο περίπτερο '' Παπαγάλος '' στη Λεμεσό, ιδιοκτησίας του Λουκά Παπαδημητρίου.

    Για την ίδια υπόθεση η αστυνομία αναζητεί και τρίτο άτομο το οποίο έχει στην κατοχή του το αυτόματο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα.

    Οι τρεις νεαροί με μάσκες επιχείρησαν να αποσπάσουν χρήματα από τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου προτάσσοντας το αυτόματο όπλο.

    [11] ΧΑΚ ΠΑΝΩ

    Νέα σημαντική ανάκαμψη παρουσίασε και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά.

    Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο πέραν του δύο τοις εκατό και έκλεισε στις διακόσιες δεκατρείς κόμμα σαρανταέξι μονάδες, σε σχέση με διακόσιες οκτώ κόμμα εβδομήντα οκτώ χθες.

    Σημαντική άνοδο παρουσίασε και ο όγκος συναλλαγών, ξεπερνώντας τα δεκατρία εκατομμύρια λίρες.

    [12] ΧΙΟΝΙ ΠΟΛΥ

    Βαρειά χιονόπτωση σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή Τρόοδους.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου έχει ξεπεράσει τα είκοσι-πέντε εκατοστόμετρα και στην πλατεία Τροόδους τα δέκα-πέντε.

    Ολοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος είναι κλειστοί εκτός από οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

    Χιόνια έπεσαν και σε χαμηλότερες περιοχές.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δρόμοι Καρβουνά - Κυπερούντας, Αγρού - Παλαιχωρίου και Γεράσας - Κάτω Μύλου έχουν καταστεί ιδιαίτερα ολισθηροί.

    [13] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές που σε μερικές περιοχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές. Στα ορεινά και στα ημιορεινά χιονίζει.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί πολύ ισχυροί έως σφοδροί έξι με επτά μποφόρ και η θάλασσα θα είναι κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης.

    Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις που δυνατό να φέρουν λίγες ελαφρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στα ορεινά και σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό θα σχηματιστεί παγετός.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί πέντε με έξι μποφόρ και η θάλασσα κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους δύο βαθμούς στο εσωτερικό, στους πέντε στα παράλια και στους τέσσερις κάτω από το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Το ύψος των χιονιών στην κορυφή του Ολύμπου είναι 25 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 15.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 20 February 2001 - 16:17:08 UTC