Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-12-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ
  • [02] ΝΑΤΟ ΕΛΛΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [04] ΑΦΓΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ
  • [05] ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΑ
  • [06] ΕΛΛΑΣ ΚΑΙΡΙΚΑ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΕΝΟ
  • [08] ΝΕΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ
  • [09] ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΥ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε από το πρωϊ στην τρίτη συνεδρία μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, για συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπό το φως της επικείμενης συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς τον Ιανουάριο και της Διάσκεψης Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λάακεν του Βελγίου. Στη συνεδρία του Εθνικού μετέχει σήμερα και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

    [02] ΝΑΤΟ ΕΛΛΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Ελλάδα και η Τουρκία πρόβαλαν διαδοχικά βέτο στη χθεσινή συνεδρία του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του αμυντικού σχεδιασμού της Συμμαχίας, μπλοκάροντας το στρατιωτικό Κεφάλαιο η μια της άλλης. Πρώτη υπέβαλε βέτο η Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να συμπεριλαμβάνει τη Λήμνο στο Κεφάλαιο με τις στρατιωτικές δυνάμεις που θέτει κάθε χρόνο στη διάθεση της Συμμαχίας, με τον ισχυρισμό ότι η Λήμνος πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Η Ελλάδα με τη σειρά της μπλόκαρε το τουρκικό Κεφάλαιο ως απάντηση στο τουρκικό βέτο για τη Λήμνο. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, η αμοιβαία υποβολή βέτο είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και συνδέεται με τη στάση της Αγκυρας, η οποία διεκδικεί κυριαρχικα δικαιώματα της Ελλάδας.

    [03] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου μεταβαίνει σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας όπου συνέρχονται οι Υπουργοί Αμυνας της νοτιανατολικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή και του υπουργού Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κύριος Παπαντωνίου ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν με ένα τμήμα υγειονομικού, ένα λόχο μηχανικού, μικρό αριθμό ειδικών δυνάμεων προστασίας και με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη.

    [04] ΑΦΓΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ

    Ο Υπουργός Αμυνας της Βόρειας Συμμαχίας στρατηγός Μοχάμαντ Κασίμ Φαχίμ ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για ανάπτυξη στην Καμπούλ διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης τριών χιλιάδων ανδρών. Σύμφωνα με τον στρατηγό Φαχίμ, η πολυεθνική δύναμη θα αναπτυχθεί για περίοδο έξι μηνών από το Σάββατο, ημέρα κατά την οποία θα αναλάβει καθήκοντα η νέα μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η ειρηνευτική δύναμη θα είναι αρμόδια για επιχειρήσεις που έχουν στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας.

    [05] ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΑ

    Αφγανικές δυνάμεις και δυτικοί καταδρομείς συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους στην ορεινή περιοχή Τόρα Μπόρα όπου κρύβονται ξένοι μαχητές της Αλ Κάιντα. Στην περιοχή υπερίπτανται επίσης από το πρωϊ αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

    [06] ΕΛΛΑΣ ΚΑΙΡΙΚΑ

    Σταδιακή βελτίωση του καιρού στη Ελλάδα προβλέπει από σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα, καθώς περισσότερα από 500 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα από τα χιόνια. Η σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας επέτρεψε τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Κανονικά λειτουργεί από χθες το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, κλειστά παραμένουν τα αεροδρόμια σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Κοζάνη, ενώ η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται απαραίτητη στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας. Η χρήση των αλυσίδων είναι απαραίτητη επίσης στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, μετά τα διόδια Αφειδνών, στην παλιά εθνική Αθηνών - Θηβών, καθώς και σε περιοχές γύρω από την Πάρνηθα. Στην Αττική παραμένουν κλειστά τα σχολεία σε αρκετές περιοχές.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΕΝΟ

    Αναχώρησε τελικά για τον προορισμό του το τουρκικό τρένο που είχε παγιδευτεί από τα χιόνια κοντά στην Κωνσταντινούπολη με περίπου χίλιους επιβάτες, μεταξύ των οποίων και επτά Ελληνες. Το τρένο είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα και ακινητοποιήθηκε κοντά στην πόλη Τσατάλτζα, όταν εξ αιτίας της βαριάς χιονόπτωσης, διακόπηκε η ηλεκτροδότησή του. Στην Τουρκία τρεις χιλιάδες χωριά είναι αποκλεισμένα από τα χιόνια, καθώς πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι εξ αιτίας του χιονιού.

    [08] ΝΕΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τον τόπο, θεωρούν οι αρμόδιες πηγές του κράτους τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς και τη ροή νερού στα φράγματα. Η βροχόπτωση για το μήνα Δεκέμβριο έφθασε μέχρι σήμερα στα διακόσια έντεκα χιλιοστόμετρα, που αντιστοιχεί στα διακόσια τοις εκατόν της κανονικής. Στα φράγματα εισέρρευσαν φέτος σαράντα πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και τα αποθέματα ανήλθαν στα εξήντα εκατομμύρια μέτρα νερού. Αυτό αντιστοιχεί με το είκοσι δύο τοις εκατόν της πληρότητάς τους. Στο φράγμα Κούρρη έχουν εισρεύσει είκοσι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, στο φράγμα Ασπρόκρεμου περισσότερα από εννέα και στο φράγμα Ευρέτου σχεδόν πέντε εκατομμύρια.

    [09] ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΥ

    Ο Σάββας Λάμπρου από την Ακρόπολη, εξήντα δύο ετών, έχασε χθες βράδυ τη ζωή του μέσα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε στη Λευκωσία. Το αυτοκίνητο του Λάμπρου παρεξέκλινε της πορείας του στην οδό Λόρδου Βύρωνος και κτύπησε διαδοχικά σε δύο δέντρα. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι εκ πρώτης όψεως το δυστύχημα φαίνεται να συνέβη όταν ο Λάμπρου έπαθε καρδιακό επεισόδιο ενώ οδηγούσε. Η συνοδηγός του Μαρία Λάμπρου, πενήντα-πέντε ετών δεν έπαθε τίποτε.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Η χαμηλή πίεση που επηρεάζει την περιοχή της Κύπρου κινείται βορειοανατολικά, ενώ ψηλή πίεση θα καλύψει την περιοχή τις επόμενες μέρες. Το απόγευμα θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν μεμονωμένες βροχές και να σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και τοπικά μέχρι πολύ δυνατοί έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί τεσσάρων έως πέντε μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στου δύο βαθμούς στο εσωτερικό, στους πέντε στα νότια παράλια, στους εννέα στα δυτικά παράλια και στους τρεις βαθμούς κάτω από το μηδέν στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό θα σχηματιστεί παγετός.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 19 December 2001 - 12:23:45 UTC