Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-02

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ
  • [02] ΙΡΑΚ ΣΧΕΔΙΟ
  • [03] ΙΡΑΚ ΕΠΙΔΡΟΜΗ
  • [04] ΣΑΜΠΑΧ ΙΡΑΚ
  • [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΦΘΑΝΕΙ
  • [06] ΑΛΒΑΡΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ
  • [07] ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΠΙΟΡΚΟΙ
  • [08] ΡΟΔΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ Αζίζ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η χώρα του θα πολεμήσει σκληρά και αποτελεσματικά εάν δεχθεί επίθεση. Προειδοποίησε επίσης ότι οι απώλειες θα είναι μεγάλες, αφού όπως είπε, το Ιράκ απέκτησε μεγάλη πείρα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά τον πόλεμο στον Κόλπο το 1991. Μιλώντας το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Αγκυρα ο Τάρεκ Αζίζ ξεκαθάρισε πάντως πως σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης το Ιράκ δεν θα προβεί σε αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Αγκυρα παραχωρεί τις βάσεις της σε αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά να υπερίπτανται της αποστρατικοποιημένης ζώνης στο βόρειο Ιράκ. Ο Τάρεκ Αζίζ χαρακτήρισε απαράδεκτο το ψήφισμα που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [02] ΙΡΑΚ ΣΧΕΔΙΟ

    Με το ψήφισμα οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν να παρουσιάσει το Ιράκ πλήρη κατάλογο των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει, πριν επανέλθουν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη. Σε προσχέδιο του ψηφίσματος που έχει ήδη κυκλοφορήσει αναφέρεται ότι εξουσιοδοτούνται όλες οι χώρες-μέλη να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέσα, εάν το Ιράκ δεν συμμορφωθεί με οποιονδήποτε από τους όρους της απόφασης.

    [03] ΙΡΑΚ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

    Αμερικανικά και Βρετανικά μαχητικά βομβάρδισαν και κατέστρεψαν στρατιωτικό μετακινούμενο ραντάρ, σε περιοχή νοτίως της Βαγδάτης. Η αμερικανική ανωτάτη στρατιωτική διοίκηση στη Φλώριδα ανακοίνωσε ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση σε εχθρικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες εναντίον συμμαχικών αεροσκαφών που περιπολούν στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης δήλωσε ότι η επίθεση έγινε τα μεσάνυκτα μετά την τοποθέτηση από το Ιράκ μετακινούμενου ραντάρ, νοτίως της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

    [04] ΣΑΜΠΑΧ ΙΡΑΚ

    Η εφημερίδα ''Σαμπάχ'' της Κωνσταντινούπολης γράφει σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση αφενός μεν αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επιχείρηση των Αμερικανών εναντίον του Ιράκ, αφετέρου, όμως, ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Η ιρακινή κρίση εξετάσθηκε σε συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προχθες, ενώ μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην προεδρία της κυβέρνησης, κατά την οποία θα συμμετάσχει το σύνολο των Υπουργείων, η Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών.

    [05] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΦΘΑΝΕΙ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να φθάσει στις τέσσερις και τριάντα το απόγευμα, ώρα Κύπρου, στη Νέα Υόρκη, από το Λονδίνο, ενόψει των συναντήσεών του αύριο και μεθαύριο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν και τον Ραούφ Ντενκτάς. Απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον και τον απεσταλμένο της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδο Ντέηβιντ Χάνεη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κρίσιμες εξελίξεις σε σχέση με το Ιράκ και το βαρύ πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αφενός μεν καθυστέρησαν την ενημέρωση του Κόφι Ανάν, από τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, αφετέρου δε, προκάλεσαν σύγχυση μεταξύ διαφόρων αξιωματούχων του Οργανισμού για το πότε τελικά πρόκειται να γίνει η ενημέρωση, αλλά και πότε θα εκδοθεί το πρόγραμμα των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Φρέντ Εκχαρντ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το πρόγραμμα των συναντήσεων και ότι η ενημέρωση του Κόφι Αναν από τον Αλβαρο ντε Σότο αναμένεται ότι θα γίνει το απόγευμα. Σύμφωνα με το Κυπέ, διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν ερωτηματικά πόσο ενεργή θα είναι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα στις συνομιλίες, καθώς αύριο ο Κόφι Αναν θα παρουσιάσει την έκθεσή του για την αναμόρφωση των Ηνωμένων Εθνών και την ίδια ημέρα, ο Χανς Μπλιξ, επικεφαλής της επιτροπής των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού στο Ιράκ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, για τα αποτελέσματα των συνομιλιών της Βιέννης με την ιρακινή κυβέρνηση. Διπλωματική πηγή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Κόφι Αναν δεν υπολόγισε αυτές τις εξελίξεις, όταν καλούσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη.

    [06] ΑΛΒΑΡΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ

    Ο Αλβαρο ντε Σότο εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση του Κυπριακού, παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν σοβαρά χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών. Σε δήλωση στους "Τάϊμς" του Λονδίνου ο κύριος ντε Σότο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα χάσματα αυτά μπορούν να γεφυρωθούν, οπότε, προσθέτει, μια διευθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών θεωρείται σοβαρή δυνατότητα. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δήλωση του Επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, σύμφωνα με την οποία το κλειδί για λύση του Κυπριακού, βρίσκεται στα χέρια της Αγκυρας. Οι δηλώσεις Αλβαρο ντε Σότο και Φερχόϊγκεν περιέχονται σε σε δισέλιδο αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    [07] ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΠΙΟΡΚΟΙ

    Ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου τόνισε ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η Δύναμη. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Παναγιώτου ανέφερε ότι ένας από τους στόχους είναι ο εντοπισμός και η απομάκρυνση ορισμένων επίορκων, κατά την έκφρασή του, αστυνομικών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στην πλειοψηφία του το αστυνομικό σώμα επιτελεί με ευσυνειδησία την αποστολή του, που είναι η υπηρεσία και η προστασία της κοινωνίας.

    [08] ΡΟΔΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους τεσσάρων κόμμα οκτώ βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις επτά και τριάντα το πρωί, στη Ρόδο. Εως τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήρι Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στις παράλιες περιοχές βορειοδυτικά της Ρόδου. Ανακοίνωσαν επίσης ότι η σεισμική δόνηση προερχόταν απο απόσταση τετρακοσίων-εξήντα χιλιομέτρων νοτιανατολικά της ελληνικής πρωτεύουσας.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με πιθανότητα τοπικών βροχών.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, μέτριοι τεσσάρων μποφόρ και στις προσήνεμες περιοχές ισχυροί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια και δυτικά παράλια ταραγμένη. Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους είκοσι-εννέα βαθμούς στο εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, στους είκοσι-επτά στα δυτικά και στους είκοσι-τρεις στα ψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος για να καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι τριών και τοπικά τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στα δυτικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα παράλια και στους 16 στα ψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές ειναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 2 October 2002 - 10:21:28 UTC