Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-06-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΤΑΣΣΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΠΑΝΑΓΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΤΑΣΣΟΣ ΑΦΙΞΗ
  • [06] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [07] ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [08] ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΝΕΚΡΟΣ
  • [09] ΠΑΦΟΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ
  • [10] ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΙΣΡΑΗΛ
  • [11] ΜΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [12] ΙΡΑΚ ΟΛΜΟΣ
  • [13] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΟΕΛΜΕΚ
  • [14] ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΛΙΛΛΗΛΑΣ
  • [15] ΧΡΗΜΑ ΠΕΜΠΤΗ
  • [16] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ
  • [17] ΡΑΛΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗ
  • [18] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [19] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 19/06/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Εάν η Τουρκία θέλει ένταξη, να προσπαθήσει να βρει λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του σχεδίου Ανάν, δηλώνει κατηγορηματικά ο Κώστας Σημίτης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί το σχέδιο Ανάν, χωρίς όρους και προδεσμεύσεις.

    Χρίστος Παναγόπουλος: είναι ξεκάθαρο ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ληστεία και δολοφονία ταξιτζή στην Πάφο. Θύμα ο Μιχάλης Ζαχαρίου, 65 ετών.

    Μια 19χρονη Ουκρανή θύμα δυστυχήματος στην Πάφο.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εάν η Τουρκία επιθυμεί ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να προσπαθήσει να βρει λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του σχεδίου Ανάν. Την κατηγορηματική αυτή απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπέδειξε ότι σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όλες οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με τις γείτονες χώρες.

    [03] ΤΑΣΣΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί το σχέδιο Ανάν, χωρίς όρους και προδεσμεύσεις. Μιλώντας κατά την αναχώρηση του το μεσημέρι για τη Θεσσαλονίκη ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ελληνική Κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη όποτε κληθεί από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να προσέλθει σε διάλογο χωρίς κανένα όρο, επιφύλαξη ή προδέσμευση για διαπραγματεύσεις πάνω στο σχέδιο του Κόφι Ανάν. Στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Δυτικών Βαλκανίων. Στην Κύπρο θα επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή. Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [04] ΠΑΝΑΓΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κύριος Παναγόπουλος είπε ότι το θέμα πλέον είναι να πειστεί η Τουρκία να εξαναγκάσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε διαφορετική πορεία, μια και ο Ραούφ Ντενκτάς δεν πρόκειται από μόνος του να αλλάξει στάση. Σε σχετική ερώτηση ο Ελληνας πρεσβευτής αναφέρθηκε σε μηνύματα που προτρέπουν σε άμεσες εξελίξεις στο Κυπριακό και σημείωσε πως τόσο οι υψηλού επιπέδου επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η αναμενόμενη αναφορά στο Κυπριακό στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, δείχνουν ότι ο διεθνής παράγοντας και ειδικότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση διατηρούν το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα τους.

    [05] ΤΑΣΣΟΣ ΑΦΙΞΗ

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αναμένεται στη Θεσσαλονίκη γύρω στις δύο μετά το μεσημέρι. Μετά την επίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο "Μακεδονία," ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα μεταφερθούν με ελικόπτερο τύπου Σινούκ, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Πόρτο Καρράς" στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ελικόπτερο θα συνοδεύουν, για λόγους ασφαλείας, ελικόπτερα Απάτσι και αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Εχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παντού. Κατά μήκος της διαδρομής έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, δυνάμεις πεζοναυτών και συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ. Η θαλάσσια περιοχή μπροστά στο Πόρτο Καρράς έχει αποκλεισθεί με ειδικό δίκτυ που εμποδίζει την προσπέλαση από τη θάλασσα. Για αποτροπή κάθε ενδεχομένου περιπολούν επίσης σκάφη του λιμενικού σώματος και του πολεμικού ναυτικού, ενώ βατραχάνθρωποι παρακολουθούν κάθε κίνηση.

    [06] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Ο Τόμας Γουέστον αρχίζει σήμερα επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέητ Ντηπάρτμεντ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπουλλάχ Γκιούλ. Από την Αγκυρα θα αναχωρήσει αύριο. Ο Τόμας Γουέστον πήγε στην Αγκυρα από την Κύπρο όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    [07] ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης εξήρε για πρώτη φορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ζήτησε τη λήψη και άλλων θαρραλέων, όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρων. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τέρκις Ντέϊλυ Νιους στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο της Επιτροπής γίνεται αναφορά στη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση στην Κύπρο και την απόφαση της Τουρκίας να άρει τους περιορισμούς στα ταξίδια Κυπρίων. Στην ανακοίνωση καλούνται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να λάβουν περαιτέρω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών η Επιτροπή ζητεί επίσης την ανεμπόδιστη χρήση των λιμανιών και των αεροδρομίων στα κατεχόμενα.

    [08] ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΝΕΚΡΟΣ

    Νεκρός με τραύματα στην πλάτη εντοπίσθηκε ο Μιχάλης Ζαχαρίου, 65 ετών από την Πάφο, οδηγός σε εταιρεία αστικών ταξί, ο οποίος είχε εξαφανισθεί από χθες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, αφού ο Ζαχαρίου συνήθιζε να μεταφέρει πάνω του μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο επιδείκνυε. Το θύμα εντόπισε γύρω στις εννέα το πρωί, σε ανεγειρόμενη οικοδομή, οδηγός εκσκαφέα, ο οποίος πήγε εκεί για χωματουργικές εργασίες. Ηταν σε πρόσθια θέση με τραύματα και αίματα στην πλάτη. Θεάθηκε για τελευταία φορά χθες το απόγευμα στα Κονιά, όπου είχε μεταφέρει πελάτες. Το αυτοκίνητό του εντοπίσθηκε χθες βράδυ στην περιοχή Δασούδι της Πάφου, ελαφρώς κτυπημένο. Ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε αυτοψία δήλωσε ότι ο θάνατος του Ζαχαρίου προήλθε από πολλαπλά κτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο και με πέτρα.

    [09] ΠΑΦΟΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ

    Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, με θύμα νεαρή από την Ουκρανία, συνέβη γύρω στις έντεκα χθες το βράδυ στην Πάφο. Νεκρή είναι η Ολένα Τζιάμπαζ, 19 ετών. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ανδρέας Αντωνίου, 35 ετών οικοδόμος από την Πάφο, με συνεπιβάτιδα την άτυχη Ουκρανή, παρεξέκλινε της πορείας του στο δρόμο Λέμπας-Κισσόνεργας και προσέκρουσε βίαια σε τοίχο σπιτιού. Ο οδηγός και η συνεπιβάτιδά του εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητο, που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών. Χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό τους. Δυο ώρες μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο Πάφου η νεαρή υπέκυψε στο μοιραίο. Εξάλλου, στις έξι σήμερα το πρωί, η αστυνομία συνέλαβε Βρετανό μόνιμο κάτοικο Εμπας, ο οποίος, σύμφωνα με στοιχεία, εκινείτο τη μοιραία στιγμή στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα ο Αντωνίου να υποχρεωθεί να παρεκκλίνει της πορείας του για να αποφύγει τη σύγκρουση.

    [10] ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΙΣΡΑΗΛ

    Ο ισαηλινός στρατός άρχισε σήμερα την κατεδάφιση εβραϊκού οικισμού κοντά στην πόλη Ναμπλούς στο Βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Ο στρατιωτικός ραδιοσταθμός του Ισραήλ μετέδωσε ότι ο οικισμός είχε ανεγερθεί χωρίς την άδεια των ισραηλινών Αρχών.

    [11] ΜΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Σε νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ σκοτώθηκαν ένας Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος καμικάζι. Η επίθεση έγινε σε παντοπωλείο σε αγροτική κοινότητα, στο Βόρειο Ισραήλ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο βομβιστής ήταν νεαρής ηλικίας και κρατούσε μία τσάντα. Δέκα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο κατάστημα, σημειώθηκε έκρηξη, σκοτώνοντας τον ίδιο και τον παντοπώλη.

    [12] ΙΡΑΚ ΟΛΜΟΣ

    Αμερικανική στρατιωτική βάση, στην ιρακινή πόλη Σαμάρα, βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτης επλήγη από βλήμα όλμου στη διάρκεια της νύκτας. Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας ιρακινός και τραυματίστηκαν άλλοι 12, που εργάζονται στη βάση. Από τότε που ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις της εισβολής στο Ιράκ, 42 Αμερικανοί στρατιώτες και άγνωστος αριθμός πολιτών, έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις Ιρακινών.

    [13] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΟΕΛΜΕΚ

    Θετικά εξελίχθηκε η πρωινή συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, με την ΟΕΛΜΕΚ, για τις νέες θέσεις προαγωγής. Ο υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης δήλωσε πως το θέμα θα αντιμετωπισθεί έγκαιρα, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στην Παιδεία. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υλοποιηθούν οι συμφωνίες με την ΟΕΛΜΕΚ, αλλά είναι θέμα χρόνου η εφαρμογή τους. Ανακοίνωσε ότι πριν από τις θερινές διακοπές θα κατατεθεί στη Βουλή, προϋπολογισμός για 100 νέες θέσεις Διευθυντών και Υποδιευθυντών. Ο κύριος Κυπριακού εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά οι καθηγητές δεν θα προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα στη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων.

    [14] ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΛΙΛΛΗΛΑΣ

    Ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας προέβλεψε ότι με την απόφαση του υπουργικού για μετατροπή του Διϋλιστηρίου σε τερματικό σταθμό θα επέλθουν μειώσεις στις τιμές των καυσίμων. Αντίθετα, είπε, αν γινόταν αναβάθμιση, το κόστος των καυσίμων θα αυξανόταν. Ο κύριος Λιλλήκας είπε ότι από την απόφαση του υπουργικού θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον ογδόντα εκατομμύρια δολλάρια.

    [15] ΧΡΗΜΑ ΠΕΜΠΤΗ

    Περαιτέρω πτώση κατά 0,73% σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και έκλεισε στις 86,83 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών ήταν χαμηλός και διαμορφώθηκε στις 350 χιλιάδες λίρες.

    [16] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

    Πέθανε χθες σε ηλικία 82 ετών, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πολιτικός κρατούμενος Μηνάς Λεωνίδα, από τον Αγιο Θεόδωρο Καρπασίας. Η κηδεία του θα τελεστεί στις πέντε το απόγευμα στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής στην Επισκοπή Λεμεσού.

    [17] ΡΑΛΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

    Πραγματοποιείται απόψε, στο χώρο της επίχωσης στη Λεμεσό, η επίσημη τελετή έναρξης του τριακοστού-πρώτου διεθνούς Ράλι-Κύπρος. Η τελετή θα αρχίσει στις οκτώμιση. Στο αγωνιστικό μέρος του Ράλι, η εκκίνηση θα δοθεί αύριο Παρασκευή, με το πρώτο αυτοκίνητο να αναχωρεί από τη Λεμεσό στις οκτώ το πρωί, με προορισμό τις Πλάτρες, όπου θα διεξαχθεί η πρώτη ειδική διαδρομή. Στο φετινό Ράλι-Κύπρος συμμετέχουν πληρώματα από 27 χώρες. Θα υπάρχουν και 11 κυπριακές συμμετοχές.

    [18] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Εάν η Τουρκία θέλει ένταξη, να προσπαθήσει να βρει λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του σχεδίου Ανάν, δηλώνει κατηγορηματικά ο Κώστας Σημίτης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί το σχέδιο Ανάν, χωρίς όρους και προδεσμεύσεις.

    Χρίστος Παναγόπουλος: είναι ξεκάθαρο ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ληστεία και δολοφονία ταξιτζή στην Πάφο. Θύμα ο Μιχάλης Ζαχαρίου, 65 ετών.

    Μια 19χρονη Ουκρανή θύμα δυστυχήματος στην Πάφο.

    [19] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών ως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 33 στα νότια παράλια, στους 29 στα δυτικά και στους 27 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές θα εμφανιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, στους 19 στα δυτικά και στους 17 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 19 June 2003 - 19:39:30 UTC