Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-08

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΦΟΡΓΗΓΑ
  • [03] ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΚΕΒΕ ΦΟΡΤΗΓΑ
  • [05] ΕΔΑΔ ΤΙΤΙΝΑ
  • [06] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ
  • [07] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] ΣΑΡΡΗΣ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ
  • [09] ΙΡΑΚ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] ΚΟΡΕΙ ΑΝΑΚΩΧΗ
  • [11] ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [12] ΣΒΑΤΣΕΝΕΓΚΕΡ ΝΕΟ
  • [13] ΜΑΘΗΤΕΣ ΙΤΑΛΙΚΑ ΝΕΟ
  • [14] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΛΟΠΕΣ
  • [15] ΔΩΡΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
  • [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [17] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/10/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Ο Κίκης Καζαμίας κάλεσε τους οδηγούς βαρέων οχημάτων να τερματίσουν την απεργία τους από σήμερα και επανελαβε την απόφαση του να οδηγήσει ένα διάλογο σε θετικό αποτέλεσμα

    Οι οδηγοί δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για διάλογο

    Αναβλήθηκε για μια εβδομάδα η συζήτηση για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου

    Τραβήχτηκαν μαχαίρια από τους εποίκους στα κατεχόμενα στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη λεγόμενη ιθαγένεια

    Τέραστια προσπάθεια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ανοίξει το γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου καταβάλλει η κυβέρνηση

    Οι αρχές του Ιράκ εξέφρασαν αντίθεση στην ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών σε ιρακινό έδαφος

    Ο Αρνολντ Σβάρτσενεγκερ κέρδισε τις εκλογές στην Καλιφόρνια και αναδείχθηκε νέος κυβερνήτης

    [02] ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΦΟΡΓΗΓΑ

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας κάλεσε τους οδηγούς βαρέων οχημάτων τύπου Αλφα να άρουν από σήμερα τα απεργιακά τους μέτρα, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες έναντι της οικονομίας του τόπου και της κυπριακής κοινωνίας γενικότερα. Σε γραπτή δήλωση του μετά τη συζήτηση του θέματος στο υπουργικό Συμβούλιο, ο κύριος Καζαμίας εκφράζει βαθιά λύπη γιατί παρά τη θετική προσέγγιση της Κυβέρνησης προς τα αιτήματα των απεργών και τις ειλικρινείς προσπάθειες του Υπουργείου να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε θετικό αποτέλεσμα, δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση από αυτούς. Αποτέλεσμα, προσθέτει ο κύριος Καζαμίας, είναι η παράλυση των λιμανιών της Λεμεσού και της Λάρνακας με ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία του τόπου. Καταλήγοντας ο κύριος Καζαμίας αναφέρει ότι το Υπουργείο του παραμένει συνεπές στην καθορισμένη συνάντηση στις 14 Οκτωβρίου.

    [03] ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Οδηγών Βαρέων Οχημάτων Λουκάς Δημητρίου δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι οδηγοί είναι έτοιμοι για διάλογο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν προέκυψε οτιδήποτε από τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Συγκοινωνιών και τον Πρόεδρο της Βουλής. Υποστήριξε επίσης ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί άμεσα καί αποτελεσματικά, και ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που να καταργεί την άδεια Αλφα.

    [04] ΚΕΒΕ ΦΟΡΤΗΓΑ

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ζήτησε άμεσο τερματισμό της απεργίας των μεταφορέων και προειδοποίησε ότι η οικονομία οδηγείται σε παράλυση. Σε ανακοίνωση το ΚΕΒΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το βαρύ πλήγμα που δέχεται η οικονομία. Καλεί επίσης την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για άμεση επίλυση της διαφοράς και να διασφαλίσει τη χωρίς περιορισμούς πρόσβαση από και προς τους χώρους των εμπορευματοκιβωτίων. Σύμωνα με το ΚΕΒΕ στην αγορά άρχισαν ήδη να παρατηρούνται ελλείψεις και το πρόβλημα θα γίνει οξύτερο εάν συνεχιστούν οι απεργίες. Το ΚΕΒΕ ανέφερε ότι εξετάζει με επηρεαζόμενους επιχειρηματίες, μέλη του Επιμελητηρίου, το ενδεχόμενο προσφυγής στα Δικαστήρια για αποζημιώσεις.

    [05] ΕΔΑΔ ΤΙΤΙΝΑ

    Αναβλήθηκε για μια εβδομάδα η συζήτηση σχετικά με την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. Την εβδομάδα αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προβεί σε διαβήματα προς την Αγκυρα, τονίζοντας την ανάγκη συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στη χθεσινή συνεδρία της εξ υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία αξίωσε δέσμευση της Επιτροπής ότι δεν θα επανεξετάσει την εφαρμογή της απόφασης που αφορά την απρόσκοπτη και ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της κυρίας Λοϊζίδου, έως το 2005 προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

    [06] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ

    Μέχρι και μαχαίρια τραβήχτηκαν χθες στα κατεχόμενα από τους κουβαλητούς για να εξασφαλίσουν τη λεγόμενη τουρκοκυπριακή ιθαγένεια. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κύπρις", η οποία κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο"Ρεζιλίκα για την ιθαγένεια", γράφει ότι εκατοντάδες έποικοι, οι οποίοι ανέμεναν για ώρες έξω από τα γραφεία της ούτω καλούμενης υπηρεσίας αλλοδαπών, για να τους παραχωρηθεί η λεγόμενη ιθαγένεια, ήρθαν στα χέρια και κάποια στιγμή τράβηξαν μαχαίρια. Οι εργαζόμενοι στο λεγόμενο τμήμα μετανάστευσης ζήτησαν από τους ψευδοαστυνομικούς να μην εγκαταλείψουν το κτίριο γιατί κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Σύμφωνα με την "Κύπρις" οι έποικοι βγήκαν και παραπονούμενοι, γιατί, όπως υποστήριξαν, ενώ αυτοί περιμένουν για χρόνια να τους παραχωρηθεί η λεγόμενη ιθαγένεια, μέσα σε μία ημέρα παραχωρήθηκε σε άτομα που βρίσκονται στα κατεχόμενα τους τελευταίους δύο μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, ψευδοβουλευτές συζητούσαν στους διαδρόμους της ψευδοβουλής ότι μόνο τον περασμένο μήνα παραχωρήθηκε η λεγόμενη ιθαγένεια σε τρεις χιλιάδες εποίκους και ότι τα ονόματά τους θα καταχωρηθούν στους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους.

    [07] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ολο και περισσότερο αναμειγνύεται ο Ραούφ Ντενκτάς στις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αφρίκα" γράφει ότι ο Ντενκτάς ταξιδεύει συχνά στην Τουρκία και ξεσηκώνει τον κόσμο της Ανατολίας χαρακτηρίζοντας προδότες την τουρκική κυβέρνηση, γιατί αποδέχεται το σχέδιο Ανάν. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ γράφει ακόμη ότι Ντενκτάς κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Αμπουντουλλάχ Γκιούλ να εμβάσει χρήματα στο ψευδοκράτος, γιατί μόνο έτσι θα κερδηθούν οι λεγόμενες εκλογές, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε.

    [08] ΣΑΡΡΗΣ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

    Ο προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής δήλωσε ότι γίνεται μια τέραστια προσπάθεια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ανοίξει το γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Ο κύριος Σαρρής ανέφερε ότι ήδη ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα εκπαίδευσης προέβη σε παραστάσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα. Υπάρχει, είπε, έντονη κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα. Ο κύριος Σαρρής μιλούσε στη Βουλή μετά την συνεδία της επιτροπής Προσφύγων.

    [09] ΙΡΑΚ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Οι αρχές του Ιράκ εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών σε ιρακινό έδαφος. το διορισμένο από τους Αμερικανούς προσωρινό κυβερνητικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων, τονίζοντας πως δεν επιθυμεί μια γειτονική χώρα να μετέχει σε αποστολή προστασίας της ειρήνης. Μέλος του Συμβουλίου χαρακτήρισε την τουρκική απόφαση κακή ενέργεια που δεν θα συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας. Ο εκπροσωπος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν προειδοποίησε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες εάν εισέλθουν σε ιρακινό έδαφος. Παρά τη σαφή αντίθεση της τουρκική κοινής γνώμης η Εθνοσυνέλευση της χώρας έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση Ερτογαν για αποστολή, από το Νοέμβριο, έξι χιλιάδων στρατιωτών.

    [10] ΚΟΡΕΙ ΑΝΑΚΩΧΗ

    Το Ισραήλ απέρριψε νέα έκκληση του Παλαιστίνιου Πρωθυπουργού Αχμεντ Κορέι για εκεχειρία. Σε συντέντευξη του σε εφημερίδα του Ισραήλ, ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα συνεργασίας με την ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να αποτρέψουν νέο αιματοκύλισμα και να αρχίσουν συνομιλίες για εφαρμογή του Οδικού Χάρτη.

    [11] ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Περισσότερα από τριάντα μέλη ισλαμικών Παλαιστινιακών οργανώσεων συνέλαβε στη διάρκεια της νύκτας ο Ισραηλινός στρατός σε νέες επιδρομές που εξαπέλυσε στη Δυτική Οχθη. Οι συλλήψεις έγιναν στην πόλη Τζενίν και σε γειτονικά χωριά.

    [12] ΣΒΑΤΣΕΝΕΓΚΕΡ ΝΕΟ

    Ο διάσημος ηθοποιός Αρνολντ Σβάρτσενεγκερ κέρδισε τις εκλογές στην Καλιφόρνια και αναδείχθηκε νέος κυβερνήτης της μεγαλύτερης και πλουσιότερης Πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ρεπουμπλικάνος ηθοποιός εκτόπισε το δημοκρατικό κυβερνήτη Γκρέη Ντέηβις. Με καταμετρημένο το πενήντα τοις εκατόν των ψήφων ο Σβάρτσενεγκερ εξασφαλίζει μέχρι στιγμής το 48 κόμμα οκτώ τοις εκατό των ψήφων και αναδεικνύεται κυβερνήτης. Εχοντας δίπλα του τη σύζυγό του Μαρία Σράιβερ, ανεψιά του δολοφονηθέντος Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Κέννεντυ, και απευθυνόμενος στους οπαδούς του, ο διάσημος "Εξολοθρευτής" διαβεβαίωσε ότι θα είναι κυβερνήτης όλων. Ενα από τα καυτά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος κυβερνήτης είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Πολιτείας που ανέρχεται στα 38 δισεκατομμύρια δολλάρια. Αναλυτές υπολογίζουν ότι η εκλογή του Σβάρτσενεγκερ αναμένεται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στον αμερικανό πρόεδρο Τζιορτζ Μπους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2004 καθώς η δημοκρατική μέχρι σήμερα Καλιφόρνια, αποτελεί τώρα το πιο ισχυρό ''χαρτί'' για την επανεκλογή του.

    [13] ΜΑΘΗΤΕΣ ΙΤΑΛΙΚΑ ΝΕΟ

    Μεθητές της Δευτέρας τάξης Λυκείου απέσχαν σήμερα από τα μαθήματά τους διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την επιλογή της ιταλικής γλώσσας. Μαθητές μάλιστα τριών σχολείων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου αντιπροσωπεία τους συζήτησε το πρόβλημα με το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης Ανδρέα Σκοτεινό. Σε δηλώσεις ο κύριος Σκοτεινός είπε ότι το Υπουργείο αναγκάσθηκε να ζητήσει αλλαγή των επιλογών τους, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι καθηγητές για να διδάξουν την ιταλική γλώσσα. Ανέφερε ότι η πιθανότερη λύση είναι να αυξηθούν οι επιλογές και ότι εντός των ημερών θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία. Οι μαθητές επιφυλάχθηκαν να αποφασίσουν για τα περαιτέρω μετά την έκδοση της εγκυκλίου.

    [14] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΛΟΠΕΣ

    Τρία νεαρά άτομα από χωριά της επαρχίας Λεμεσού συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτα για σωρεία διαρρήξεων και κλοπών. Οι συλληφθέντες, ηλικίας τριάντα, εικοσιτεσσάρων και δεκαέξι ετών, φέρονται να ενέχονται σε διαρρήξεις που διαπράχθηκαν το Ιούνιο και Οκτώβριο σε υπεραγορά και ανθοπωλείο στον Υψωνα καθώς επίσης και σε φαρμακείο, περίπτερο και κατοικία στην Ερήμη. Κατά τις διαρρήξεις οι δράστες πήραν φάρμακα και καλλυντικά αξίας πέραν των δύο χιλιάδων λιρών, τσιγάρα αξίας επτακοσίων λιρών, αρωματικά κεριά, αξίας εκατόν τριάντα λιρών και ενενήντα λίρες σε μετρητά. Εξάλλου ο τριαντάχρονος φέρεται να ενέχεται και σε τρεις υποθέσεις διαρρήξεων του παρεκκλησιού της Παναγίας στο Τραχώνι και κλοπής χρηματικού ποσού σαραντατριών λιρών τους τελευταίους μήνες.

    [15] ΔΩΡΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύσβατη περιοχή στη Δωρά Λεμεσού. Για κατάσβεσή της φωτιάς, που ξέσπασε γύρω στις έντεκα το πρωί, εργάζονται έξι πυροσβεστικά οχήματα, τέσσερα ελικόπτερα καθώς και η υπηρεσία Θήρας. Η φωτιά κατέκαυσε μέχρι στιγμής σαράντα εκτάρια με άγρια βλάστηση.

    [16] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Ο Κίκης Καζαμίας κάλεσε τους οδηγούς βαρέων οχημάτων να τερματίσουν την απεργία τους από σήμερα και επανελαβε την απόφαση του να οδηγήσει ένα διάλογο σε θετικό αποτέλεσμα

    Οι οδηγοί δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για διάλογο

    Αναβλήθηκε για μια εβδομάδα η συζήτηση για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου

    Τραβήχτηκαν μαχαίρια από τους εποίκους στα κατεχόμενα στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη λεγόμενη ιθαγένεια

    Τέραστια προσπάθεια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ανοίξει το γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου καταβάλλει η κυβέρνηση

    Οι αρχές του Ιράκ εξέφρασαν αντίθεση στην ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών σε ιρακινό έδαφος

    Ο Αρνολντ Σβάρτσενεγκερ κέρδισε τις εκλογές στην Καλιφόρνια και αναδείχθηκε νέος κυβερνήτης

    [17] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών έως τεσσάρων μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια παράλια, στους 27 στα δυτικά και στους 24 στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, στα δυτικά παράλια και τα υψηλότερα ορεινά και στους 19 βαθμούς στα νότια παράλια.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 8 October 2003 - 12:22:18 UTC