Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-22

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΚΙΟΥΛ 13
  • [03] ΓΚΙΟΥΛ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
  • [04] ΧΡΥΣΟ ΓΚΙΟΥΛ Ν
  • [05] ΕΡΤΟΓΑΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [06] ΚΛΟΣΟΝ ΛΕΥΚΑ
  • [07] ΚΑΤΕΧΟ ΑΝΤΙΠΟ
  • [08] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [09] ΙΣΡΑΗΛ ΤΕΙΧΟΣ 13
  • [10] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ
  • [11] ΝΕΑΡΟΣ ΚΛΟΠΗ
  • [12] ΣΥΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ
  • [13] ΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
  • [14] ΚΑΙΡΟΣ Τετάρτη 22/10/03

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Ο Κώστας Σημίτης καλεί την Τουρκία να κάμει βήματα προόδου τα οποία θα τη βοηθήσουν στην ευρωπαϊκή της πορεία και να λύσει το Κυπριακό.Είχε το πρωί συνάντηση στην Αθήνα με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ ο οποίος δηλώνει απλώς ότι κατανοεί αυτήν την ανάγκη.

    Η Λευκωσία αποδοκιμάζει το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έκαμε καμμιά αναφορά στο Κυπριακό στις δηλώσεις του μετά τις χθεσινοβραδινές συνομιλίες με τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο Ταγίπ Ερντογαν καλεί τον Ραούφ Ντενκτάς να πάρει στα σοβαρά το σχέδιο Αναν.Ο κατοχικός ηγέτης εμμένει, όμως, στην απόρριψη του σχεδίου, θέση που αναπτύσσει στους στρατηγούς.Συναντήθηκε με τον στρατηγό Οζκιόκ.

    Η στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό θα τερματισθεί την επομένη των λεγομένων εκλογών στα κατεχόμενα δηλώνει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Μάϊκολ Κλόσον.Μιλούσε στην κατεχόμενη Λεύκα.

    Το Ισραήλ θα συνεχίσει την κατασκευή τείχους που θα χωρίζει τη χώρα με τη Δυτική Οχθη για να κρατήσει μακρυά τους Παλαιστινίους καμικάζι, όπως λέει, αγνοώντας ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.Ακόμη δύο νεκροί Παλαιστίνιοι από πυρά Ισραηλινών.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΚΙΟΥΛ 13

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ότι το 2004 θα είναι σημαντική χρονιά για την Αγκυρα και γι αυτό η χώρα αυτή θα πρέπει να κάμει βήματα προόδου, τα οποία θα βοηθήσουν στην ευρωπαική της πορεία.

    Τόνισε επίσης την ανάγκη να βρεθούν λύσεις στο Κυπριακό και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και συνέστησε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών η χώρα του να μην αφήσει τα βήματα που θα τη βοηθήσουν στην πορεία της προς την Ευρώπη την τελευταία στιγμή.

    Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην ελληνική πρωτεύουσα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να είπε στον Ελληνα Πρωθυπουργό πως κατανοεί αυτή την ανάγκη και πως η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές.

    Πρόσθεσε, όμως, ότι η Αγκυρα χρειάζεται και την υποστήριξη της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Ο κύριος Σημίτης είχε το πρωί στην Αθήνα συνάντηση με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ στο επίκεντρο της οποίας ήταν το Κυπριακό, η ευρωπαική πορεία της Τουρκίας, αλλά και οι τουρκικές παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Αθηνών και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια μας ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή της στο θέμα της ευρωπαικής προοπτικής της Τουρκίας.

    Η συνάντηση Σημίτη- Γκιούλ διήρκεσε σαράντα πέντε περίπου λεπτά και με αυτή ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

    [03] ΓΚΙΟΥΛ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Χθες την ώρα που ο Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε συνομιλίες με τον Γιώργο Παπανδρέου ζεύγος τουρκικών μαχητικών προέβαινε σε παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Αθηνών, στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου.

    Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν αμέσως από την περιοχή.

    Οι Τούρκοι, εξάλλου, έστειλαν στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου το ωκεανογραφικό σκάφος '' Πίρι Ρέϊς '' το οποίο χρησιμοποιούν απο το 1974, όταν θέλουν να προκαλέσουν ένταση είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο.

    Ο '' Φιλελεύθερος '' επικαλούμενος διπλωματικές πηγές γράφει ότι το '' Πίρι Ρέϊς '' εστάλη με εντολές των στρατηγών στην Αγκυρα και αποσκοπεί στην ενίσχυση του Ραούφ Ντενκτάς ενόψει των ψευδοεκλογών του Δεκεμβρίου.

    Το '' Πίρι Ρέϊς '', που θεάθηκε χθες να πλέει στα ανοικτά της Αμμοχώστου, θα παραμείνει στη θαλάσσια περιοχή των κατεχομένων δύο εβδομάδες, παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το τουρκικό σκάφος είχε καταπλεύσει στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου και τον Μάιο του 2002 για έρευνες στη θάλασσα προκαλώντας τότε τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

    [04] ΧΡΥΣΟ ΓΚΙΟΥΛ Ν

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αποδοκίμασε το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν έκαμε καμμιά αναφορά στο Κυπριακό στις δηλώσεις μετά τις συνομιλίες του με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε σαφώς το Κυπριακό συνδέοντάς το και με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Τούρκος ομόλογός του απέφυγε να πεί οτιδήποτε.

    Αυτό ανέφερε, ο εκπρόσωπος, αποδεικνύει πως δεν υπάρχει καμμιά διαφοροποίηση της στάσης της τουρκικής πλευράς και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για θετικά βήματα στο Κυπριακό.

    Ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι η νέα δυναμική που δημιουργείται δεν πρέπει να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά, να επεκταθεί και στο Κυπριακό, και αυτό, τόνισε, θα αποδειχθεί μόνο αν γίνουν συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκια.

    [05] ΕΡΤΟΓΑΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να πάρει στα σοβαρά το σχέδιο Αναν, τονίζοντας, πως δεν είναι σωστό να απορριφθεί.

    Είπε επίσης ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, θα κάμει ό,τι επιβάλλεται στο Κυπριακό.

    Ο Ταγίπ Ερντογαν μιλούσε σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά το ταξίδι του στην Κιργισία, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο Αναν αποσκοπεί στην εκδίωξη της Τουρκίας από την Κύπρο και στην ηγεμονία, κατά την έκφρασή του, των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκυπρίους.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι το σχέδιο Αναν έχει την έννοια της έμμεσης ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς έκαμε τις δηλώσεις αυτές κατά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη, όπου έδωσε διάλεξη στην ακαδημία πολέμου, παρουσία του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ.

    Ο κατοχικός ηγέτης και ο στρατηγός Οζκιόκ είχαν ιδιαίτερη συνάντηση που κράτησε μισή ώρα.

    [06] ΚΛΟΣΟΝ ΛΕΥΚΑ

    Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Μάϊκολ Κλόσον τόνισε ότι η στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό θα τερματισθεί την επομένη των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

    Ο κύριος Κλόσον, ο οποίος μιλούσε χθες στη διάρκεια επίσκεψής του στην κατεχόμενη Λεύκα, είπε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να παρακαθήσουν σε συνομιλίες για να συζητήσουν τα σημεία εκείνα του σχεδίου Ανάν στα οποία έχουν αντιρρήσεις.

    Η εθνικιστική εφημερίδα Βολκάν, γράφει σήμερα ότι μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κινήματος πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του Αμερικανού πρέσβη, τον οποίο, όπως ισχυρίζεται, έδιωξαν από τη Λεύκα.

    Πριν από λίγες ημέρες ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι αν ήταν άλλη περίοδος θα απαγόρευε στον πρέσβη Κλόσον να μεταβαίνει στα κατεχόμενα.

    [07] ΚΑΤΕΧΟ ΑΝΤΙΠΟ

    Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση αποφάσισε να παρέμβει ώστε οι έποικοι, που απέκτησαν τελευταία τη λεγόμενη ιθαγένεια, να μην εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για τις ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου.

    Η απόφαση ελήφθη σε χθεσινή συνάντηση των αρχηγών των τριών αντιπολιτευομένων κομμάτων Ταλάτ, Ακκιντζή και Ερέλ.

    Οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί θα αρχίσουν παρεμβάσεις προς το λεγόμενο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο. Ταλάτ, Ακκιντζή και Ερέλ επανέλαβαν επίσης την αποφασιστικότητά τους για συνεργασία πριν και μετά τις λεγόμενες εκλογές, για λύση του Κυπριακού, ειρήνη και ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [08] ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Ο Αμερικανός ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον συναντάται το απόγευμα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και το βράδυ φθάνει στην Κύπρο, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι στη συνάντηση δεν θα συζητηθούν οι αλλαγές που επιζητεί η Ελληνική Κυπριακή πλευρά επί του σχεδίου Ανάν, για να μη διεξαχθεί πρόωρη διαβούλευση.

    Σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρώϋτερ, ο Τόμας Γουέστον εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα ασκήσει πιέσεις για επανάληψη των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν, παρά την απόρριψή του από τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Είπε επίσης ότι είναι πολύ πιθανόν να μην επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις πριν από τις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα.

    Ωστόσο, είπε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία προτού η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάιο του 2004.

    [09] ΙΣΡΑΗΛ ΤΕΙΧΟΣ 13

    Το Ισραήλ απέρριψε ψήφισμα, που υιοθέτησε αργά χθες βράδυ, με συντριπτική πλειοψηφία, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και με το οποίο τον καλεί να σταματήσει την ανέγερση τείχους μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των παλαιστινιακών περιοχών στη Δυτική Οχθη.

    Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει την κατασκευή του τείχους, το οποίο, είπε θα κρατήσει μακριά από το έδαφος του Ισραήλ τους Παλαιστίνιους καμικάζι.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης χαρακτηρίζοντάς το μεγάλη νίκη για την ειρηνευτική διαδικασία και το Διεθνές Δίκαιο.

    Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε στο ψήφισμά της ότι η ενέργεια του Ισραήλ είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.

    Υπερ του ψηφίσματος τάχθηκαν 144 χώρες και εναντίον τέσσερις, ενώ δώδεκα τήρησαν αποχή.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ τάχθηκαν εναντίον του ψηφίσματος.

    [10] ΜΕΣΗ ΝΕΚΡΟΙ

    Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη νύκτα σε δύο χωριστά επεισόδια, από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Οχθη.

    Ισραηλινές πηγές υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα μέλος της οργάνωσης Χαμάς και έναν καταζητούμενο Παλαιστίνιο που ανήκε στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    Νωρίτερα ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν με σαράντα άρματα μάχης στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ.

    Οι Ισραηλινοί εισήλθαν στο κέντρο της πόλης, επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας, περικύκλωσαν τζαμί και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των προσκυνητών με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δεκαέξι Παλαιστίνιοι.

    [11] ΝΕΑΡΟΣ ΚΛΟΠΗ

    Συνελήφθη χθες και τέθηκε υπό κράτηση εικοσιπεντάχρονος από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας ως ύποπτος σε σχέση με υπόθεση διάρρηξης κατοικίας και κλοπής στην Αγλαντζιά.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία στο αυτοκίνητο του εικοσιπεντάχρονου, το οποίο ανακόπηκε για έλεγχο στο δρόμο Ιδαλίου - Λυμπιών, βρέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα, τα οποία είχαν κλαπεί από κατοικία στην Αγλαντζιά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

    Από την κατοικία αυτή είχε κλαπεί επίσης ένα όπλο τύπου Τζι Τρία της Εθνικής Φρουράς το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη.

    [12] ΣΥΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ

    Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί ο Σύρος Καλέτ Αλεσουέχ, 22 ετών, που χάθηκε χθες το απόγευμα μέσα στο φράγμα Γερμασόγειας, στη Λεμεσό, ενώ κολυμπούσε.

    Το σώμα του άτυχου νέου βρέθηκε από δύτες της Αστυνομίας σε βάθος οκτώ μέτρων.

    Ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε νεκροψία, ανέφερε ότι ο θάνατος του Σύρου οφείλεται σε πνιγμό και δεν υπάρχει υπόνοια για εγκληματική ενέργεια.

    Ο Καλέτ που βρισκόταν στην περιοχή του φράγματος για ψάρεμα με συγγενείς του αποφάσισε να κολυμπήσει.

    Λίγη ώρα αργότερα, όμως, ακούστηκε να καλεί σε βοήθεια, ενώ θεάθηκε να βυθίζεται στο νερό σε απόσταση δέκα μέτρων από την όχθη του φράγματος.

    [13] ΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

    Εως την Παρασκευή αναμένεται ότι θα συνεχισθούν οι ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

    Αιτία είναι οι ψηλές πιέσεις που επηρεάζουν την περιοχή της Κύπρου.

    Ενώ οι κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή είναι περίπου είκοσι-έξι βαθμοί, η θερμοκρασία παραμένει στους τριάντα-δύο έως τριάντα-τρεις βαθμούς.

    [14] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Κυρίως αίθριος θα είναι ο καιρός το απόγευμα.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια και τ' ανατολικά παράλια, στους 27 στα δυτικά και τα βόρεια και στους 25 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με βορειοδυτικούς ως βορειανατολικούς ασθενείς ανέμους, δύο έως τριών μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 22 October 2003 - 21:28:20 UTC