Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-02-17

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
  • [03] ΡΩΣΣΟΙ ΛΥΣΗ
  • [04] ΕΘΝΙΚΟ
  • [05] ΚΟΜΜΑΤΑ Ν ΥΟΡΚΗ
  • [06] ΤΑΛΑΤ ΣΕΡΝΤΑΡ
  • [07] ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
  • [08] ΑΛΒΑΡΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [09] ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΤΑΜΙΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2004

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Κόφι Αναν είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Πασόκ Γιώργο Παπανδρέου, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την προθυμία του να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Επιβεβαιώνοντας το πρωί, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, σχετικές πληροφορίες, ο κύριος Παπανδρέου δήλωσε ότι ο Κόφι Αναν του ζήτησε να βρίσκονται σε διαρκή επαφή.

    Ο πρόεδρος του Πασόκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν κάθε διάθεση να συμβάλουν σε λύση του Κυπριακού και ότι ο Γενικός Γραμματέας θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

    Ο κύριος Παπανδρέου είπε επίσης ότι με ουσιαστική πια εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού '' μπορούμε να μιλούμε για θετική εξέλιξη.

    Οι βασικές αρχές της Ενωσης, τόνισε, είναι αναλλοίωτες για κάθε χώρα.

    Η συνάντηση του προέδρου του Πασόκ με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο κράτησε μια ώρα και επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης για επανάληψη των συνομιλιών μεθαύριο στη Λευκωσία.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί στις δύο με Τουρκοκυπρίους στο Λήδρα- Πάλας και στις τέσσερις θα μιλήσει σε συγκέντρωση μελών και φίλων του Πασόκ, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Η ομιλία του προέδρου του Πασόκ θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ 2 με ταυτόχρονη σύνδεση με τη δορυφορική.

    [03] ΡΩΣΣΟΙ ΛΥΣΗ

    Η Ρωσία χαιρέτισε τη συμφωνία της Νέας Υόρκης για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και τόνισε ότι υπό την ιδιότητά της ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για επιτυχία των συνομιλιών.

    Η θέση αυτή διατυπώνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Μόσχα πιστεύει πως το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό θα είναι η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] ΕΘΝΙΚΟ

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις πέντε και τριάντα το απόγευμα, για συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών μεθαύριο στη Λευκωσία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει πλήρως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για όσα διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη και για όσα πρέπει να γίνουν μέχρι την έναρξη των συνομιλιών, καί θα γίνει ανταλλαγή απόψεων.

    [05] ΚΟΜΜΑΤΑ Ν ΥΟΡΚΗ

    Ενόψει της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου συνήλθαν χθες τα συλλογικά όργανα των κομμάτων και καθόρισαν τη στάση που θα τηρήσουν.

    ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ εξέφρασαν υποστήριξη στους χειρισμούς του προέδρου Παπαδόπουλου και της πολιτικής ηγεσίας που τον συνόδευσε στη Νέα Υόρκη.

    Το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, παρόλον ότι εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή η τετραμερής διάσκεψη, εντούτοις θα στηρίξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Εντονη αντίθεση εξέφρασαν οι Νέοι Ορίζοντες, ενώ το ΑΔΗΚ θα αναμένει την επίσημη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο, προτού συγκληθούν τα αρμόδια όργανα του κινήματος και μελετήσουν τις εξελίξεις.

    [06] ΤΑΛΑΤ ΣΕΡΝΤΑΡ

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης θετικές και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να είναι θετικό.

    Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Εν- Τι- Βί, ο κύριος Ταλάτ διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε πως οι αλλαγές αυτές θα αποσκοπούν στην επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας η οποία θα διασφαλίζει καλύτερα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Μιλώντας επίσης στο Εν- Τι-Βι ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι τα σημεία από τα οποία δεν πρόκειται να παραιτηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι η αποδοχή της ισότιμης κυριαρχίας των δύο λαών της νήσου, όπως είπε, η ενίσχυση της διζωνικότητας καθώς και η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας και μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Συνέρχεται σήμερα στην Αγκυρα η τουρκική εθνοσυνέλευση για να συζητήσει το Κυπριακό.

    Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε, λόγω των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

    Το Κυπριακό συζήτησε χθες και το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν.

    Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεμίλ Τσιτσέκ εξέφρασε ικανοποίηση από την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϋκάλ επανέλαβε ότι το σχέδιο Αναν δεν αποτελεί επιτυχία για την Τουρκία.

    Τη δήλωση Μπαϋκάλ φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα '' Τζουμχουριέτ '' της Κωνσταντινούπολης.

    [08] ΑΛΒΑΡΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, συνεχίζοντας τις επαφές του με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει της μεθαυριανής επανέναρξης των συνομιλιών στη Λευκωσία, συναντάται το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόϊγκεν.

    Αλβαρο ντε Σότο και Γκίντερ Φερχόϊγκεν θα συζητήσουν το θέμα της σύνθεσης της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα έρθει στη Λευκωσία και θα βρίσκεται στη διάθεση των Ηνωμένων Εθνών στη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό.Η ομάδα θα αποτελείται κυρίως από νομικούς.

    Χθες ο κύριος ντε Σότο είχε στο Δουβλίνο συνάντηση με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν.

    [09] ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΤΑΜΙΑ

    Συγκλονιστική εξέλιξη είχε η υπόθεση της ανεύρεσης απανθρακωμένου πτώματος γυναίκας έξω από την Ποταμιά, τα ξημερώματα της Κυριακής.

    Η Αστυνομία εξακρίβωσε την ταυτότητα του θύματος και παράλληλα προέβη στη σύλληψη νεαρής γυναίκας, συγγενούς της νεκρής.

    Θύμα είναι η Δέσπω Νικολάου, σαράντα- τριών χρόνων, από τη Λευκωσία, η οποία παροδικά μετέβαινε στην Ποταμιά και διέμενε στο σπίτι του αδελφού της, όπου φρόντιζε τη νύφη της, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

    Η αστυνομία συνέλαβε ως ύποπτη για το έγκλημα, την ηλικίας 20 χρόνων κόρη του αδελφού του θύματος, η οποία ανακρινόμενη φέρεται να ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη της.

    Οπως ανέφερε στην ανάκριση, με τη θεία της είχαν αντιπαραθέσεις και διαπληκτίζονταν με μεγάλο μίσος.

    Προχθές Κυριακή, ύστερα από συζήτηση, οι δύο γυναίκες βγήκαν από το σπίτι και σε απόσταση διακοσίων μέτρων από αυτό, η νεαρή φέρεται να έσπρωξε τη θεία της, η οποία έπεσε στο έδαφος και έχασε τις αισθήσεις της.

    Στη συνέχεια, όπως ομολόγησε η ύποπτη περιέλουσε τη θεία της με εύφλεκτη ύλη και την πυρπόλησε.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο το θύμα όσο και η οικογένεια του αδελφού της, εβοηθούντο από το Γραφείο Ευημερίας λόγω κάποιων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.

    Η συλληφθείσα αναμένεται να προσαχθεί σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοση διατάγματος κράτησης.

    Το πρωί η Αστυνομία συνέλαβε τον πατέρα της εικοσάχρονης ως ύποπτο σε σχέση με την υπόθεση.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και χιόνια στα υψηλότερα ορεινά, ενώ είναι πιθανόν να σημειωθεί και παροδική καταιγίδα.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί ως νοτιανατολικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια ως ισχυροί, τεσσάρων έως πέντε μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι κυματώδης.

    Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 στα παράλια και στους πέντε στα ορεινά.

    Το ύψος των χιονιών στη κορυφή του Ολύμπου είναι ένα μέτρο και 20 εκατοστόμετρα και στην Πλατεία Τροόδους ένα μέτρο και δέκα.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 17 February 2004 - 10:40:13 UTC