Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-03-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΚΕΛΕΙΟ
  • [02] ΑΘΗΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΕΟ
  • [04] ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
  • [05] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗ
  • [06] ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΑ
  • [07] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004

  • [01] ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

    Μακελειό στο κέντρο της Μαδρίτης, τρεις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία. Τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από εκατόν τραυματίσθηκαν σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις, που διενεργήθηκαν η μία μετά την άλλη σε ισάριθμες αμαξοστοιχίες, οι οποίες κατευθύνονταν στο κέντρο της Ισπανικής πρωτεύουσας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για ογδόντα πέντε νεκρούς και διακόσιους πενήντα τραυματίες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Μαρία Αθνάρ κήρυξε τις υπηρεσίες ασφάλειας στη Μαδρίτη σε κατάσταση συναγερμού και ανέστειλε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του. Οι ισπανικές αρχές θεωρούν βέβαιο ότι οι επιθέσεις αποτελούν έργο της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, Ετά. Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης καταδίκασε τις επιθέσεις ως ''μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής δημοκρατίας, μαζική δολοφονία που διέπραξε η εγκληματική και δολοφονική συμμορία Ετά''. Αν επιβεβαιωθεί ότι η αυτονομιστική οργάνωση βρισκεται πίσω από τις επιθέσεις, θα πρόκειται για την αιματηρότερη μέχρι τώρα δράση της στην Ισπανία. Η χειρότερη προηγούμενη επίθεση της Ετά ήταν το 1987, όταν εικοσιένας άνθρωποι σκοτώθηκαν σε υπεραγορά της Βαρκελώνης από έκρηξη βόμβας.

    [02] ΑΘΗΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο νέος υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης συναντάται σήμερα στην Αθήνα με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο, για συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Ο κύριος Μολυβιάτης θα έχει επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ. Θα συναντηθεί εξάλλου με τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδα Παντελίδη, ενόψει της μεθαυριανής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην ελληνική πρωτεύουσα. Χθες, πραγματοποιήθηκε μακρά σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, με τη συμμετοχή του κυρίου Μολυβιάτη και στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον καθορισμό των επομένων βημάτων της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΕΟ

    Αρχισε το πρωί στη Λευκωσία το 24ο Συνέδριο της Πεό, το οποίο ο γενικός γραμματέας του Ακέλ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε ως ιστορικό, αφού, ύστερα από δεκαετίες, συμμετέχουν σ' αυτό και Τουρκοκύπριοι, μέλη της Πεό. Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο κύριος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι το Ακέλ στηρίζει ανεπιφύλακτα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την προσπάθεια που καταβάλλει για να επιτευχθούν οι βελτιώσεις που θα καταστησουν το σχέδιο, τη λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Ως Ακέλ, είπε ο κύριος Χριστόφιας, αγωνιούμε για να υπάρξει μια τέτοια έκβαση που να μας επιτρέψει να πούμε "ναι" στο τέλος της διαδικασίας. Για να μπορέσουμε, ωστόσο, πρόσθεσε, να πούμε αυτό το ναι, χρειάζεται να υπάρξει ανταπόκριση στα λογικά και τεκμηριωμένα ζητήματα που θέτει η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκυπρίους που συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου της Πεό, ο κύριος Χριστόφιας τους κάλεσε να δώσουν έμπρακτα το μήνυμα, ότι ο τόπος μπορεί να πάει μπροστά όταν στο πλαίσιο μιας ενιαίας οικονομίας, οι άνθρωποι θα ενεργούν όχι στη βάση της εθνικής τους καταγωγής, αλλά στη βάση των κοινωνικο-οικονομικών τους συμφερόντων και των πολιτικο-ιδεολογικών τους επιλογών.

    [04] ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Την έντονη αντίδραση του Δημοκρατικού Συναγερμού προκάλεσε η απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεως για προαγωγές καί πρόωρες αφυπηρετήσεις στην Εθνική Φρουρά. Την απόφαση επικύρωσε χθες το υπουργικό Συμβούλιο. Σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο βουλευτής του Δησύ καί αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Κωστάκης Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το κόμμα του θα εγγράψει σήμερα θέμα στη Βουλή και θα ζητεί διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι προαγωγές και οι αφυπηρετήσεις. Εξ άλλου ο αντιπρόεδρος του Δησύ καί τέως υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χασικος, μιλώντας επίσης στο Τρίτο, υποστήριξε ότι οι προαγωγές έγιναν με κομματικά κριτήρια καί ότι υποχρεώθηκαν σε πρόωρη αφυπηρέτηση ικανότατα στελέχη της δύναμης. Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι αν οι αφυπηρετήσαντες προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, θα δικαιωθούν.

    [05] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗ

    Τις επικρίσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού απέρριψαν, με δηλώσεις στο Τρίτο, ο Πρόεδρος της επιτροπής Αμυνας της Βουλής, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, και τα μέλη της Επιτροπής Δώρος Χριστοδουλίδης του ΑΚΕΛ καί Ζαχαρίας Κουλίας του Δήκο. Ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι οι προαγωγές έγιναν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία καί τους κανονισμούς. Είπε επίσης ότι αν υπάρχει ισχυρισμός για πιθανές παρατυπίες, οι παραπονούμενοι μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, η οποία θα αποφανθεί Ο Δώρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τόσον οι προαχθέντες όσο καί οι αφυπηρετήσαντες είναι ικανοί αξιωματικοί. Είπε επίσης ότι οι προαγωγές έγιναν δημοκρατικά καί αξιοκρατικά, σημειώνοντας ότι πάντοτε υπάρχουν πικρίες σε θέματα προαγωγών. Ο Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η διακυβέρνηση του τόπου άλλαξε για να υπάρχει ισονομία καί αξιοκρατία, καί ότι αυτό εφαρμόστηκε καί στην προκειμένη περίπτωση.

    [06] ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΑ

    Τα κρούσματα νεανικής παραβατικότητας στα σχολεία θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Υπουργείο Παιδείας με συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη καί εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων καί των οργανωμένων γονιών. Σε δηλώσεις στο Τρίτο ο κύριος Γεωργιάδης χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικά τα κρούσματα παραβατικότητας στα σχολεία καί επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό καί πολύπλοκο. Ο Υπουργός Παιδείας καταδίκασε το χθεσινό επεισόδιο σε λύκειο της Λεμεσού, κατα το οποίο μαθητές τύλιξαν καθηγήτρια σε κουρτίνα και της τοποθέτησαν στο κεφάλι κάλαθο αχρήστων. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Αντρέας Ιωσήφ χαρακτήρισε τραγικό το χθεσινό επεισόδιο καί πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα σχολεία γίνεται ολοένα καί πιό δύσκολη για τους εκπαιδευτικούς. Είπε επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί αποφεύγουν να καταγγείλουν στην αστυνομία κρούσματα παραβατικότητας στα σχολεία και προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν ενδοσχολικά.

    Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης Ηλίας Δημητρίου τόνισε ότι αυτά τα επεισόδια είναι σοβαρά καί καταδικαστέα. Υπέδειξε επίσης ότι δεν αρκεί απλώς να τα εντοπίζουμε καί να τα καταδικάζουμε, αλλά να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

    [07] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί, μέτριοι, τριων με τεσσάρων μποφόρ και στις προσήνεμες περιοχές παροδικά, μέχρι ισχυροί πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους δέκα στα υψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βόρειοι, ασθενείς, δύο με τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους έξι βαθμούς στο εσωτερικό, στους οκτώ στα παράλια και στους δύο στα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 11 March 2004 - 13:10:44 UTC